ETA maneuvers

Onlangs las ik op een horlogesite dat ETA de levering van uurwerken aan merken zwaar aan het tegenhouden is. Dan bedoel ik aan merken die niet van dezelfde groep zijn: de Swatch groep.

Vroeger had de Swatchgroep enkele merken, niet van de minste trouwens.
Dan spreek ik over Swatch, Longines, Tissot, Omega, Piere Balmain.

Nu hebben ze er meer dan twintig.

Die merken worden allen wereldwijd verkocht bij dezelfde juweliers als de merken die niets met de Swatch groep hebben te maken.

Niets is ook niet helemaal juist. Want ze kopen allemaal hun uurwerken bij ETA.
Dat zou wel eens de echte reden zijn waarom ETA ineens een tekort aan uurwerken heeft om aan de externe klanten te leveren. Naar wat ik heb gelezen “kan” -of wil- ETA enkel hetzelfde aantal mechanische uurwerken leveren als dat die merken hebben besteld in 2006. Levering kan ten vroegste in 2009.
M.a.w.: ideale manier om quasi monopilistische positie te gebruiken (misbruiken?)om de concurentie klein te houden. En ondetusse kunnen de Swatch groepmerken wel groeien.

POLITIEK ten top, als je het mij vraagt.
Zal wel de echte reden zijn, naar mijn bescheiden mening, waarom de Swatchgroep niet wil investeren in nieuwe fabrieken. Vraag naar uurwerken hebben ze genoeg.
En dan te bedenken dat ETA mede groot is geworden door uurwerken te maken voor externe merken.Dan bedoel ik de tijd dat ze net die zestalmerken in de groep hadden.

Ik vermoed dat de Chinezen nu niet zullen stilzitten en deze toestand bij ETA zullen aangrijpen om zelfmet kwaliteits uurwerken uit te komen.
Maar dan zullen ze wel met stabielere uurwerken moeten komen dan nu het geval is.

Graag jullie inzichten hierover.

groetjes

Lees ff de volgende discussies
http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,70468,70468#msg-70468

en

http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,64166,64166#msg-64166

en misschien zijn er nog meer