Extra aandacht voor bepaalde horlogemerken-deel 3

Vandaag weer twee merken die ik extra onder de aandacht wil brengen.

Doxa:

In 1889 richtte Georges Ducommun zijn bedrijf op en concentreerde zich voornamelijk op zakhorloges.
Begin 1900 ontving hij meerdere prijzen en medailles. In 1908 registreerde hij een patent op een uurwerk met een gangreserve van 8 dagen.
In 1910 registreerde hij de naam “Doxa” voor al zijn producten.
Begin 1920 mocht Doxa klokken ontwikkelen voor zowel cockpits van vliegtuigen als dashboards voor auto’s.
Na de dood van Georges Ducommun in 1936 nam zijn zwager, Jacques Nardin (kleinzoon van Ulysse Nardin) het bedrijf over. In de jaren 30, 40 en 50 bracht Doxa een diverse reeks aan horloges uit. Art Deco modellen, dresswatches, waterproof modellen en chronografen.
Toch zal Doxa voornamelijk bekend zijn onder de liefhebbers van vintage duikers. In 1967 kwam namelijk de Sub 300T uit, dat een legendarisch model werd. Ook de Sub 600T-Graph Sharkhunter mag niet worden vergeten.
Doxa gebruikte in house uurwerken, maar ook uurwerken van A.Schildt, Chézard, Valjoux en Venus.

Ebel:

In 1911 Registreerde Eugene Blum en zijn vrouw Alice Levy, hun horlogemerk Ebel. De naam Ebel komt van: Eugene Blum Et Levy. In 1914 werd hun indrukwekkende debut beloond met een gouden medaille.
Vanaf dat moment lieten meerdere merken, horloges maken onder hun eigen naam, door Ebel. Dit werd een tijd lang de belangrijkste werkzaamheid van Ebel.
In 1929 kwam de zoon van Eugene en Alice, Charles-Eugene Blum, werken voor het bedrijf. Samen met de horlogemaker Marcel Reuche zorgde hij voor een zeer succesvol systeem om het productieproces en de kwaliteit te waarborgen en garanderen. Dit zorgde voor meer klanten, waaronder Vacheron Constantin (Astral), die horloges wilden laten maken door Ebel.
De zoon van Charles-Eugene, Piere Alain Blum, bracht Ebel naar hun hoogtepunt. In 1975 won Ebel het contract om Cartier horloges te mogen maken.
In 1982 bracht hij de “Sport-Automatique” op de markt. Een chronograaf met het beroemde Zenith “El Primero” uurwerk.
De collectie bestaat uit Art Deco modellen, luxe dresswatches voor mannen en vrouwen, chronografen en zelfs een duiker.
Er werden uurwerken gebruikt van A.Schildt, ETA, Felsa, Jaeger-LeCoultre en Zenith.

G.L. Brunner & C. Pfeiffer-Belli - Wristwatches/Armbanduhren/Montres-Bracelets