Geven we dit klokje een nieuw leven ?

Hallo iedereen. Eergisteren vond ik op een rommelmarkt dit zwaar gehavende uurwerk. Het is een Citizen Alarm Date handopwinder en daarom heb ik het voor enkele euro’s gekocht. Ik vermoed dat het uurwerk een serieuze klap heeft gehad want het glas is gebroken op de 2 uur positie. Ook de kroon om het alarm te bedienen ontbreekt. De opwindkroon is nog de originele en het bandje is ook origineel.
Tot mijn verbazing loopt het uurwerk echter nog prima ( + 2 minuten per dag ) en hij loopt nu toch al 48 uur. Nu de vraag : iemand enig idee wat dit zou kunnen kosten om dit klokje te laten herstellen ? Glas zal wel geen probleem zijn, maar de ontbrekende kroon ?. Tis mijn eerste klokje met alarmfunctie en ik vind het eigenlijk een tof ding. Dank voor jullie meningen… Nu de foto’s

Waarschijnlijk een AS werkje. Je hebt nog chance dat de alarmkroon meestal ongesigneerd was dus kan een generiekje ook.

120 euro service minimaal?

Openen om binnen te kijken.
Een kroon, kijken of de kroon stem gebroken is, of er iets anders ook beschadig is,
of er niet te veel rootzooi binnen is gekomen en vooral roest verwijderen, een nieuwe glas, dial bekijken of die niet beschadig is door de gat, alles er uit, polish, service (schoonmaken, olie, terug zetten)
120 € schijnt mij een beetje laag maar als er niet te veel problemen zijn zou toch kunnen…

Als je geluk hebt is alleen de kroon eraf en zit de stift er nog in. Dan kun ben je met een nieuw glas en universele kroon goedkoop uit.
Ik zou eerst het deksel loshalen dan kun je beoordelen hoe het uurwerk eruit ziet, of de stift er nog inzit, of er niet te veel roest is en of het nog de moeite is om te laten herstellen.
Als alles er verder goed uitziet is een service aan te raden als je het horloge wilt blijven dragen, kans is aanwezig dat er glassplinters in het uurwerk zijn gekomen.

AS werkje? Citizen heeft toch gewoon eigen uurwerken?

Het kan de moeite waard zijn als er niet te veel beschadigd is. Onderdelen inclusief een servicebeurt kan behoorlijk oplopen en dat is misschien meer dan de Citizen waard is. Ik kan niet in jouw portemonnee kijken dus als jij het dat waard vindt om deze te kunnen dragen, moet je het gewoon doen. Ik heb wel gekkere dingen gezien :wink:

Het is een vrij zeldzame Citizen met eigen uurwerk, lijkt me moeilijk om aan onderdelen te komen…


Ik heb web wel eens slopertjes gezien bij de" thewatchcollector " op ebay.
http://www.ebay.nl/usr/thewatchcollector?_trksid=p2047675.l2559

Uiteraard. Los over het merk gekeken.
Ben zodanig gewoon, dat er in een alarm een va’ de twee alarm AS werkjes zitten. Nou ja bij de Zwitserse toch.

Minimaal 120.

Kan lekker stijgen als het werkje perte-total is.

1 like

Volgens Ranfft een Citizen 3100 serie.
Ik stuur je een pb.

Met vriednelijke groet,
Inca

Citizen draagt altijd een (over het algemeen hoogwaardige kwaliteit) Citizen caliber
Ik zou het bewaren en uitkijken naar een geschikte donor voor stift en kroon. Met een nieuw glaasje heb je een erg leuke (en verzamelwaardige) Citizen classic
Succes!

Het zal waarschijnlijk wel een Citizen caliber zijn gebaseerd op de AS 1475.

Ik heb een doos vol originele Citizen (CTZ) kronen, als je de afmetingen weet te achterhalen dan kan ik je daar zeer waarschijnlijk aan helpen.

Hallo bedankt voor de reacties. Het het klokje effe onder de loep bekeken en niet enkel de kroon maar ook de stift ontbreekt. Onderaan de wijzerplaat staat Japan - 6 310524-y dus de 3100 serie. Zal het klokje eens opendoen om daar eventueel nog wat foto’s van de nemen. Probleem is dat het waarschijnlijk een klikdeksel is en ik nog geen materiaal heb om het dan terug dicht te krijgen. Iemand enig idee waar dit apparaatje kan kopen ? Groetjes

Een klikdeksel heeft meestal op een plaats een inkeping.
Zet het uurwerk op zijn kant en bv. een schilmesje in de inkeping, dan stevig naar beneden drukken.
Door de druk komt het klikdeksel los.

Met vriendelijke groet,
Inca

Na het lezen van de goede ervaringen van enkele forumleden met horlogemaker @Inca, en na zijn pb dat hij het horloge wel eens zou bekijken, heb ik het het uurwerk naar hem toe gezonden.
en dit is het prachtige resultaat. van een praktisch “goed voor de sloop” horloge tot een "daily beater ". Uurwerk volledig geserviced , enkele onderdelen vervangen en een, nieuwe opwindkroon voor het alarm,
. Ook een volledig verslag ontvangen van de uitgevoerde werkzaamheden + foto’s van de demontage. Nogmaals hartelijk bedankt @Inca.

4 likes

Zo, die is prachtig geworden, @Inca hulde :+1:
Veel plezier ermee :ok_hand:

Wauw, die is heel mooi geworden!

Super WOW en nog eens WOW! Ook nog eens een heel apart model, geweldig! :heart_eyes_cat:

Erg mooi gerestaureerd!