Glas vervangen en binnenwerk juister afstellen: zelf doen?

Ivm dit onderwerp heb ik op Youtube wel een paar filmpjes bekeken, maar toch even ten rade gaan bij de specialisten hier: is het werkelijk zo eenvoudig als het dikwijls wordt voorgesteld ?

Concreet: ik denk eraan om het glas van mijn Orient Mako II te vervangen, evt. door een safierglas, vlak of lichtjes gekromd. Er zit intussen een (oppervlakkig) krasje in dat me stoort.
Het leuke aan dit horloge is dat het héél precies loopt, eigenlijk even nauwkeurig als mijn twee Tissots met dure Valjoux/ETA-binnenwerken: een paar seconden afwijking per week.

Daarnaast heb ik een tweede Mako II, perfecte nieuwstaat, maar deze loop een heel stuk minder nauwkeurig. Hij loopt op een week zowat een minuut voor. Is dat gemakkelijk zelf bij te regelen ?

Wat heb ik nodig aan materiaal om dit zelf te doen, en waar zouden jullie die spullen kopen/bestellen om iets te hebben wat een goed resultaat mogelijk maakt ?

Alvast bedankt voor jullie advies.

(ps: dit zijn eventueel wel twee horloges waarbij een keer iets kan riskeren zonder een arm en been te verliezen als het fout gaat ;-). Ik ben dus wel geïnteresseerd om dit zelf een keer te proberen. )

1 like

Voor het glas; kast opener, kast mes (voor de bezel) en een glazenpers

Voor het precies afregelen; een timegrapher.

Maar 1 minuut per week is minder dan 10 seconde per dag. Ik weet niet hoeveel strakker je dat nog krijgt. Dat is eigenlijk dik prima.

6 likes

OK, dus dan ben ik qua nauwkeurigheid met 5 à 15 seconden per week tot nu toe verwend geweest met de 3 andere automaten (en ook met mijn vroegere Steinhart trouwens).

Heb je eventueel een aanbevolen leverancier voor dit soort materiaal, of is de eerste de beste kit van €30 op Amazon ook wel goed genoeg ?
Idem voor zo’n vervangglas: waar bestellen jullie dat. Ik ga ervan uit dat de afmetingen echt wel 100% identiek moeten zijn, al was het maar om de waterdichtheid te behouden.

Ik denk dat de specificaties van het uurwerk zo’n ±30 seconde per dag zullen zijn. Daar zit je ruim binnen.

Je kan op ebay kijken, daar is het vaak goedkoop. Kwaliteit is dan ook wel verschillend. (alleen uitkijken met de veranderende importregels voor 2021). Een timegrapher is sowieso een duur ding dat je niet voor 30 euro kan scoren. Maar dat is ook niet strict noodzakelijk.

Er zullen gok ik wel specifieke saffierglaasjes voor dit model zijn. Ik zou het vooral zelf doen als je het leuk vind om zelf te doen en niet zo zeer om geld te besparen of iets dergelijks.

1 like

Dankjewel ! Ik ga op zoek :slight_smile:

quote: “Ik denk dat de specificaties van het uurwerk zo’n ±30 seconde per dag zullen zijn. Daar zit je ruim binnen.”
Ja, best mogelijk. Maar als ik het makkelijk preciezer zou kunnen krijgen, dan wil ik de uitdaging best aangaan :wink:

Ik wist al wel dat meer actief worden op dit forum in plaats van enkel maar wat anoniem lezen tot méér horloge in huis zou leiden. Eens zien of ik er iets van ga bakken als horlogemaker :rofl:.

Trouwens meteen eens zien of ik dan ook de bezel van een van de twee zou kunnen vervangen door een minder gepolijste versie.

Deze uurwerken hebben waarschijnlijk geen fijnregeling. Je moet dan rechtstreeks tegen het kompas aandrukken, waar ook de balansveer doorheen loopt. Dat gaat veel zwaarder dan je van tevoren verwacht, als first-timer.

Zelfs ik ben wel eens lelijk uitgeschoten in een Seiko. Had gelukkig de skills om de spiraalveer weer perfect te krijgen.

Verder heb je grote kans dat je uurwerken een scheeftik (beat-error) vertonen. Ook daar zul je rechtstreeks tegen, in dit geval, de pitionhouder (aanhechting van de spiraal) moeten duwen om deze te corrigeren. Dat luistert extreem nauw, en ook bij het afregelen zul je keer op keer te ver duwen. Tot je eindelijk bent waar je zijn wilt… …de beat-error is niet zo heel cruciaal en niet direct van invloed op hoeveel je horloge per dag afwijkt.

Dat duwen doe ik met een net-niet scherp geslepen penhoutje. Een schroevendraaier is erg riskant, maar het gevaar met een penhoutje is dat er een snippertje hout in je uurwerk valt.

Verder is het nog van belang dat je spiraalveer precies tussen de (waarschijnlijk verstelbare) kompaspennen ligt, en dus bij elke “half-swing” evenzeer tegen de linker als tegen de rechter tikt. Dat afregelen is wel een stapje verder dan ik hier kan uitleggen.

Je gaat het vanzelf allemaal meemaken. :slightly_smiling_face: :upside_down_face:

1 like

Ik kijk er al naar uit :grin:
Bedankt voor alle info !

1 like

Is er in de regio Gent-Antwerpen eventueel iemand die het materiaal hiervoor al heeft en me even kan tonen hoe ik dit het beste kan doen ?
Zou als eerste stap wel gemakkelijker zijn dan dit meteen op eigen houtje beginnen :wink: