Hamilton H-50 gebruikstest

Vorige week heb ik een Hamilton Khaki Field Mechanical overgenomen via het blauwe gedeelte (nogmaals bedankt @Number4 :slight_smile:).

Deze Hamiltons hebben sinds dit jaar het nieuwe H-50 uurwerk. Dit is een aangepaste versie van de ETA 2801 handopwinder, waarbij de frequentie met 25% verlaagd is en de mainspring verbeterd is om een gangreserve van 80 uur te kunnen realiseren.

In praktijk merk ik hier niet zoveel van deze verhoogde gangreserve aangezien het mijn gewoonte is om handopwinders elke ochtend ‘bij te winden’. Juist daarom leek het me leuk om dit een keer te testen door het uurwerk volledig op te winden, en vervolgens helemaal af te laten lopen tot het stilstaat.

Ik heb het horloge niet stilgelegd, maar heb het tijdens deze test gewoon gedragen. Ondertussen heb ik in de gaten gehouden hoe goed het uurwerk tijd houdt. Ik heb het horloge niet op een timegrapher o.i.d. gehad, maar heb puur op gezette tijden de afwijking t.o.v. de atoomklok gecheckt. Als ik een tijdstip miste (ik ga hier niet 's nachts voor opstaan :smile: ) heb ik dit geëxtrapoleerd. Dit zijn mijn -dus vrij amateuristische- bevindingen:

tabel

chart

87 uur! Dat is een stuk langer dan ik gedacht had. Het is daarbij ook interessant om te zien hoe de afwijking verloopt. De eerste 48 uur loopt het uurwerk heel consequent 1+ sec. per 24 uur. Dan, als er nog 40% gangreserve is begint het redelijk stabiel 5,5 sec. per 24 uur te snel te lopen. Na 72 uur begint het uurwerk onregelmatiger te lopen, waarbij het tot 80 uur verder versnelt en na de 80 uur omslaat naar te langzaam lopen. Hierdoor liep het horloge slechts ongeveer 5 sec. te snel toen het stil kwam te staan. De ergste afwijking t.o.v. de starttijd die ik tijdens mijn test(je) heb gemeten is +10 sec. (en een beetje).

Ik las online al dat mechanische uurwerken minder goed presteren als de gangreserve afneemt. Bij een automaat merk je dat tijdens het dragen niet zo, aangezien je die telkens opwind waardoor de gangreserve continue hoog blijft. In een WUS draadje geeft een gebruiker aan dat uurwerken onder de 40% gangreserve minder accuraat worden. Ik weet niet of dat altijd zo is, maar in mijn test klopt het aardig.

Over het algemeen vind ik de H-50 erg accuraat en ben ik onder de indruk van de gangreserve. Ik kan nergens vinden wat de tolerantie van het uurwerk zou moeten zijn, maar van de standaard ETA 2801 is dit +/- 21 sec. per dag. Daar zit mijn Hamilton, zelfs met een lagere gangreserve ruim binnen.

Het was leuk om dit te doen, maar ik denk dat ik het horloge toch gewoon elke dag dat ik het draag in de ochtend opwind. Misschien dat ik overga naar eens in de twee dagen, uit mijn onderzoek blijkt in ieder geval dat dat geen probleem is met dit uurwerk.

42 likes

Prachtig dit !!! :joy::+1:t2:

1 like

Het is een beetje komkommertijd op mijn werk :grin:

2 likes

Het is gewoon belangrijk dit. :wink:
Enne, 87 uur is super !

1 like

Mooie feitjes van een erg mooi horloge, bij mij liep hij ook zeer netjes. Veel plezier ermee en ik blijf er toch met een schuin oog naar kijken !!

Voor die prijs zeker een pluim waard


1 like

Leuk experiment en gave horloges, die khaki’s!
Je zou het van de winter (andere omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid) eens kunnen herhalen.
Mogelijk heeft ook de smering en flexing van de mainspring invloed en verandert het gedrag na een paar keer volledig ontwinden.

Onlangs de quartz-versie voor mijn verjaardag gekregen. Erg blij mee, loopt ook erg mooi, welliswaar met een luide “swatch”-tik die je aan de andere kant van de kamer kan horen maar qua afwerking en passing fabelhaft.

2 likes

Zeker! Ik ben ook erg blij met de mijne. Ik ben ook benieuwd hoe de precisie zich ontwikkeld
 Buiten het uurwerk is het horloge zelf ook heel erg fijn. Ik snap wel waarom ze populair zijn, redelijk onverslaanbaar in deze prijsklasse, zeker als je het bij Zwitsers houdt.

1 like

Leuk onderzoek!

Zelf heb ik de iets oudere versie met 40 uur reserve. Binnenkort maar es je onderzoek overnemen op dat uurwerk. :+1:

1 like

Leuk onderzoekje.

1 like

Leuk uitgewerkt en mooie resultaten qua ganreserve en afwijking! Veel plezier met dit horloge!

1 like

Mooi om te lezen dit.

1 like

Zeer vermakelijke kost, dit :ok_hand: ! En geen kat in de zak. Geniet van je handwinder!

:sunglasses:
Otto

1 like

Mede door dit topic ben ik nu een khaki mechanical rijker (en een Alpinist armer).

2 likes

Ah, leuk! Ik zal het doorgeven aan de Swatchgroup ivm de commissie :rofl: Dat is nog best een lastige keuze geweest denk ik, een Alpinist is ook serieus een tof horloge. De Hamilton gelukkig ook :slight_smile: ik heb de mijne sinds vandaag op een leren one piece zulu, mooi voor de herfst.

899af33348ed88b66ec58cf506319be3d904aaff_1_375x500

3 likes

Ziet er goed uit op dat leer!

Daar heb ik ook serieus een nachtje over geslapen, toen ik die mogelijkheid tot ruil zag. Maar de serieus mooie Alpinist die tegelijkertijd te weinig draagtijd krijgt of steeds met een “excuus” weer wordt omgewisseld voor wat anders heeft als het ware de ballotage niet gehaald.

En deze khaki heeft precies de layout-met-datum die ik graag zie.


Hier naast zijn quartz-broertje in desert-kleuren. De banden zijn geswapt :wink:

En na een paar dagen om de pols loopt hij ook schitterend strak met eveneens ca. +1 s/d bij dagelijks opwinden. Dus interessant om dat experiment van jou eens te herhalen.

2 likes