Handleiding afregelmachienes

Wie kan mij de handleiding ( instructie boekje ) leveren of kopieren van de Elma minitest afregelapparaat nr:73351 15 Wath met papierstrook.
Ook ben ik benieuwd wat voor een inkt strookje er voor zorgd voor de afdruk op het papier en of dat nog te koop is.

En de handleiding ( instructie boekje ) leveren of kopieren van de Citizen Quarts tester model CQT-210 .
Uiteraard worden de kosten vergoed die gemaakt zijn.

Ik heb deze twee apparaten op de kop getikt bij een juwelier die had ze nog bij hem in het magazijn staan.
En kon ze van hem voor een zacht prijsje overnemen.
Maar had geen instructie boekjes meer.
Ik ben een gepensioneerde die horloges repareren geweldig vindt en aanvulling op tijd.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Gr.Hans

Misschien kun je de makers van de testers een mail sturen

Kijk even hier: http://www.elma-instruments.com/

beste marco ,

bedankt voor je reactie,

Dit heb ik al gedaan en vandaag kreeg ik van Elma Duitsland een mail dat ze mij niet verder konden helpen.

Dat is balen, Ik kan je er ook niet mee helpen. Misschien helpt het als je dit topic ook in het vintage gedeelte plaatst. Niet iedereen die daar zit kijkt hier en andersom.

het wordt lastig als de fabrikant zelf niet kan helpen…

ik ken de Elma Minitest niet, maar het gebruik van zo’n afregelmachine is redelijk universeel, hier vind je een manual voor een TickOprint machine:

http://nawcc50.org/pdf/T46.PDF

helpt in elk geval een beetje voor hoe zo’n apparaat te gebruiken, kan je even kijken of het toestel überhaupt nog werkt.

Wat betreft papier en inktlint kan je proberen bij Friederichs/Hobbyklok: http://friederichsonline.nl/downloads/Wcfc676f24c55e.pdf (papierrolletjes staan helemaal onderaan)

Hopelijk kunnen/willen ze je nog helpen; zie ik dat de papierrolletjes 30mm breed zouden zijn, dat betekend dat er geen “zelfprintende” rollen (drukgevoelig geeft blauwe lijntjes, kan je dus zonder inktlint gebruiken) voor te koop zijn (ik dacht dat die enkel in 33 en 36mm leverbaar zijn)
Heel misschien kan je het oude lint opnieuw inkten met typemachine-inkt, of misschien bestaat er een typemachinelint met de goede breedte die je kan overwikkelen op de oude spoel (lijkt me wel een kliederboel, maar ja >X ) speuren op het internet bij de kantoorboekhandel…

Edit: vergeet bovenstaand verhaal, na het plaatsen zag ik dat ze bij Cousins in Engeland toch zelfprintende rollen hebben in 30mm breedte: http://www.cousinsuk.com/catalog/5/1049/1241.aspx
niet echt goedkoop (per 10) maar dan kan je het toestel dus gebruiken, zonder inktlint

Succes,
Paul

(ik rommel trouwens ook nog met een antiek Greiner papierstrookapparaat :slight_smile: )

Beste paul,

Hartelijk bedankt voor jou uitleg en de link .
Heel leuk is de afbeelding en de handleiding van de tickoprint.
Ook ben ik blij met het adres voor inkt papier rollen.
De papier rol breedte is zoals je al zij 3cm.
Misschien kunnen we het samen doen als het voor jou ook interessant is allebei 5 rollen ?
Ik hoor wel ?
Groetjes Hans

Marco bedankt voor het meedenken .
Groetjes Hans

Hallo Hans,
30mm rollen zijn voor mij niet bruikbaar, mijn Greiner toestellen (een Micromat en een B200) gebruiken 36mm papierrollen; de zelfprintende rollen werken hierin gewoon prima zonder iets te hoeven aanpassen…

Kijk trouwens wel eerst of alles aan jouw Minitest nog werkt; aansluiten, horloge op de microfoon, aanzetten en kijken of het toestel tikt/ratelt; als er nog een oude papierrol inzit, checken of het papier loopt (als er geen rol inzit, probeer te kijken of de aandrijving loopt).

Als iets niet goed werkt is het zonde om in 10 papierrollen te investeren; reparatie kost hoogstwaarschijnlijk veel meer als de aanschaf van een modern elektronisch Timegrapher afregelapparaat (ik heb er geen, maar vind het heel mooie en praktische toestelletjes voor belachelijk weinig geld trouwens…)

Groet,
Paul

Hoi PauL,

Mijn afregelmachine deed het alleen moest ik er een strookje kopieer papier onder schuiven.
Hij tikt als de beste en heb mijn horloge die zuiver loopt er mee geijkt en dat gaf goed aan.
Alleen kwam naar voren dat de verbinding draad van tester naar horloge microfoon het gesoldeerde draadje los zat.
En dat heb ik weer vast gesoldeerd.
Kun je mij dan vertellen met die inkt rollen heb ik dan helemaal geen papier rol meer nodig? Hoe kan ik dan de uitslag zien ?
Gr.Hans

Hallo Hans,
de 30mm “zelfprintende” rol is de papierstrook waar de lijnen op gedrukt worden die uit het afregeltoestel rolt en die je kan uitlezen.

Alleen heb je het aparte inktlint niet meer nodig, het papier is “drukgevoelig”; als het pennetje het papier raakt, kleurt het op die plek blauw en vormt de lijn (of lijnen als het uurwerk niet helemaal OK staat, of een wazig patroon van allerlei stippen als het in uurwerk een serieus probleem zit…)

Groet,
Paul

Hoi Paul,

Bedankt voor de uitleg, ik denk wel dat ik het ga bestellen.
Ik heb mij op die firma site al geregistreerd.
Nu ga ik even kijken hoe ik moet bestellen en betalen?
Paul je weet zeker geen site waar ik info kan ophalen van die andere Citizen afregelaar voor Quarts horloges.
Ik heb het model vermeld bij mijn eerste verzoek voor hulp.
Gr. Hans

Hans,
afrekenen bij Cousins doe je via de checkout met een creditcard.

Bij het woord Quartz haak ik meteen af, geen idee van wat ermee te doen :smiley:
Een Google zoekactie levert niet veel op, misschien moet je een verzoekje voor een manual op een horlogemakersforum plaatsen, nijvoorbeeld hier: http://forums.timezone.com/index.php?t=threadt&frm_id=10

Succes,
Paul

ik vind een plaatje van zo’n CQT toestel, en de werking lijkt me redelijk eenvoudig?? (maar misschien heb ik het helemaal verkeerd…)

Je kan er dus quartz horloges ( >X ) mee afregelen, en zo te zien ook stemvorkhorloges (dan moet je zeker die witte knop met dat vorkje erboven indrukken)

Gebruik (zoals ik het zou proberen):
Toestel aanzetten, horloge op de microfoon, “measure time” zal wel de tijdsduur zijn van de meting (hoe langer hoe nauwkeuriger?) die zetten we op 10 seconden; de Gain knop zal wel de signaalsterkte zijn, net als bij elke afregelmachine, zal een kwestie van proberen zijn, beginnen met de knop op 50% of zo; druk op de rode Testknop en na de meettijd geeft het toestel de afwijking aan…

Hierna kan je het uurwerk afregelen, zal misschien ergens een stelschroefje of een ander piefje op het uurwerk zitten, werkelijk geen idee??? en daarna doe je opnieuw een meting.

Nogmaals: pure gok, geen enkele ervaring met zo’n apparaat…

Oh, en dat lampje “Oven” geeft aan dat de verwarming (die de meetoscillator in het toestel op een constante temperatuur houdt) in bedrijf is…

Succes,
Paul

paul bedankt voor de moeite die je heb genomen het voor mij op te zoeken.
Ik ben op de site geweest die jij hebt genomen ,alleen kon ik het niet vinden want er stonden zoveel meldingen ,dat door de bomen het bos niet meer kon zien.
Er stond zeker niets meer dan je mij heb gezonden he?
Even een vraagje je doet dit zeker allang he ?Repareren van horloges?
Ik ben zelf een gepensioneerde brandweerman van rotterdam waar ik 40 jaar heb doorgebracht met plezier en doe horloges repareren nu ongeveer 20 jaar.En ben nu 66 jaar geworden.

Hoi Hans,
de foto vond ik ergens op het internet via een google zoekaktie, als je een oproepje plaatst op een horlogemakersrforum, heb je een kans dat een horlogemaker die met zo’n quartz tester werkt misschien kan helpen met een handleiding, of je wat praktische tips kan geven (kans is klein hoor, echt goede “direkte” antwoorden zie je nauwelijks)

Wat betreft hoelang ik met horloges knutsel: dat valt wel mee hoor, ongeveer 10 jaar geleden ben ik begonnen met een kapot zakhorloge en wat gereedschap, daarna behoorlijk wat aan vintage horloges geprutst, zie bijvoorbeeld hier: http://www.horlogeforum.nl/read.php?8,29267
voornamelijk oude chrono’s vind ik erg leuk: http://www.horlogeforum.nl/read.php?8,8308
En later ben ik eigen uurwerkjes gaan maken op basis van een bestaand Unitas uurwerk: http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,305989,305989#msg-305989 en http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,336292,336292#msg-336292

Voor mij is het puur hobby, ik moet nog zo’n 15 jaar werken tot aan mijn pensioen…
Groet,
Paul

beste paul,

bedankt voor de info.
leuk dat je zelf horloges ontwerp ,dat is nog eens wat anders dan alleen maar repareren.
Neem maar van mij aan 15 jaar is zo voorbij .
Groetjes Hans