Ik zit met het volgende probleem. Meet ik de accuraatheid met Watch Accutate Meter dan zie ik steeds verchillende meetwaarden op alle 6 de posities. Ik wil een Certina van 1957 zo goed mogelijk afstellen. Maar welke positie(s) is het meest relevant met het dragen aan de pols ? Ik denk dat een gemiddelde van alle posities op in het midden van de schaal + / - moet uitkomen. Hoe zijn jullie meningen of ervaringen ?
Het makkelijke antwoord: Dat hangt van de gebruiker af. De positie waarin je het horloge het vaakst draagt is het belangrijkst. Is dat tijdens zittend werk? Dan is het afhankelijk van je persoon plaat omhoog of juist de 6 omhoog. Heb je staand werk is dat weer anders etc.
Ik ben een nieuweling hier. Ik wil er ook meer over weten. Heel erg bedankt!
Is heel lastig te voorspellen. Ik regel horloges meestal af met de wijzerplaat omhoog en ga hem dan een aantal dagen dragen en meet een aantal keer de afwijking over 24 uur. Je weet dan hoeveel seconden je hem ongeveer moet bijregelen. Vervolgens regel ik hem weer met de wijzerplaat omhoog af maar dan ongeveer het aantal seconden erbij of eraf wat ik gemeten heb.
Op deze manier kun je hem voor jezelf meestal redelijk afgegeld krijgen. Echter zoals hierboven al gezegd door @Timonn, als iemand anders hem gaat dragen of als je zelf een paar dagen vakantie hebt in plaats van een werkdag hebt kan het resultaat weer anders zijn.
Indien je het horloge met regelmaat gaat dragen zijn er een aantal parameters die best worden nagekeken bij vintage horloges. Niet alleen aantal secondes per dag, maar ook beat error en amplitude worden dan best gecontroleerd.
Toleranties verschillen per uurwerk en per richtlijn. Sommige strengere richtlijnen vereisen bv. calibratie in meer dan 2 posities en tolereren minder afwijking. Voor leuke vintage horloges is héél strikte afregeling vaak niet vereist of haalbaar zonder grote onkosten, draagt bovendien vaak onvoldoende bij aan draagplezier.
Indien laatste service lang geleden is of van onbekende datum, of er is veel verschil in afwijking tussen horizontale en verticale posities, dan zou ik een onderhoud aanraden omdat je dat helaas niet zomaar zelf kan meten zonder meer gespecialiseerd materiaal noch eenvoudigweg kan aanpassen met de +/- regelaar waar je volgens mij naar verwijst. Deze laatste dient in principe vooral voor finale precisie aanpassingen wanneer al de rest oké is.
Dat is tot nu toe een heel goed idee. Ik hou echt van je denken.
Bij een certina van deze leeftijd speelt zowel slijtage als vervuiling en oude smering een rol.
Sommige kwaliteitshorloges van deze leeftijd krijg ik op de seconde nauwkeurig, maar dan wel na een complete service beurt. Zonder reinigen en nieuwe smering lukt dat vrijwel nooit.
Andere horloges van dezelfde kwaliteit hebben last van slijtage dan is op de seconde afregelen een illusie.
Mijn advies als je op de seconde wilt afrgelen: Eerst goed onderhoud.
Ander alternatief: Koop geen vintage maar nieuw in het topsegment, of kwarts.
Maar waarom zou je moeilijk doen over een paar seconden per dag?
Wat @wbcoupe al zei: lastig te voorspellen. Mijn ervaring is beperkt tot de aantal Russische horloges die ik afgeregeld heb. +5 sec/dag dial up leek een soort ‘sweet spot’ te zijn waarbij de positionele verschillen elkaar gedurende de dag blijkbaar opheffen.
Beschouw dit als anekdotisch bewijs een niet als een wet van Meden en Perzen.
Juist met vintage Vostok heb ik zeer goede ervaringen deze zijn weinig onderhoudsgevoelig in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bekende ETA automaten. Bovendien ook goed afregelbaar.
Vostok 24… serie kunnen zeer nauwkeurige uurwerken zijn.
Kan ik alleen maar beamen. Ik heb er een stuk of 9.
Helemaal duidelijk. Dank voor jullie antwoorden. Met mijn nieuwe hobby wil ik zp breed mogelijk geinformeerd zijn. Daarvoor is dit forum uitermate fijn. Het is de bedoeling dat ik steeds een beetje verder ga met klusjes aan horloges tot ik een volledige servicebeurt zelf kan uitvoeren.
Ik heb een liefde voor Zwitserse horloges en in het bijzonder de mechanische Certina. Ik zoek de oudere typen en wil die opknappen. Pas nog een een dameshorloge van 1965 gescoord en opgeknapt. Die heeft een 20 micron rood-gouden kast. En die loopt als een zonnetje.