Hoe werkt een Worldtimer

Ik ben al een tijdje gefascineerd door ‘echte’ worldtimer. Maar zelfs na enkele keren een uitleg te hebben gelezen snap ik het denk ik nog steeds niet.

Je hebt de normale wijzers en dan heb je een schijf met daarop de grote steden in de diverse tijdzones. Sommige horloges hebben dan ook nog een 24h schijf (GMT complicatie).

Voorbeeld:

Maar wat ze niet goed uitleggen, of ik niet goed snap. Welke onderdelen zijn draaibaar? is het alleen de 24h schijf die roteert rond de gefixeerde steden, of beide? Want ik neem aan dat je graag ‘thuis’ boven wilt hebben en dat is voor iedereen toch ergens anders.

Die 24h schijf zal wel hetzelfde werken als een GMT hand met 1 volle rotatie per 24h.

Wie heeft ergens wel een duidelijke uitleg?

5 likes

Hier laat men het zien.

Niet elke worldtimer functioneert hetzelfde, en de uitleg is -vertalers?!? - vaak naadje…maar:
Binnen hf zijn er op elk gebied echte specialisten - voor worldtimers is dat volgens mij @Proenski , dus…

Daar wordt ik ook nog niet veel ‘wijzer’ van…:face_with_hand_over_mouth:

Dank voor de eer maar ik ben zeker geen expert, wel een liefhebber. En wat je zegt klopt, ze kunnen op verschillende manier werken. En dat is niet altijd even inzichtelijk.

Ik zou kijken of de handleiding online te vinden is. Zo op het eerste gezicht lijkt het op een “real GMT” maar dan ook met een stedenring en een draaibare/ meedraaiende 24 uurs ring.

1 like

Deze die ik hier heb is ook leuk. De schijf met steden draai je met een eigen kroon rechtsonder.

5 likes

T.S. vraagt wat er draaibaar is in de wijzerplaat. Dat laat het filmpje duidelijk zien.

Je wist alles al?

Ja goede uitleg op deze wijze. En zo te zien geen true GMT want tijdschijf draait mee zodra de reguliere tijd werd versteld.

1 like

Als GMT liefhebber heb ik er verschillende gehad, maar had altijd gedoe met verschillen in zomer- en wintertijd en de duur daarvan t.o v. elkaar, het klopte nooit helemaal

3 likes

Nee, wintertijd is een domper, zeker omdat niet alle landen het gebruiken… We moeten het gewoon afschaffen… alle ouders met jonge kinderen kunnen dat 100% beamen.

4 likes

Of met oude mensen, zeg maar 80/90 plus.
Veel extra werk met grote zware klokken en met kleine priegelige knopjes van de horloges, en de diverse elektronische wekkers.
Tenminste bij mijn moeder (86) het geval.

2 likes

Helder! :+1::blush:

Dat is een hele mooie, lijkt wel wat op de mijne,

1 like

Leuk, beide uit de tijd dat Екатеринбург nog Свердло́вск heette (zie de ring, net na Moskou). Op de nieuwere versies van na 1991 staat Екатеринбург/Yekaterinburg).