Horloge kennis opdoen

Hallo,

Ik wil meer horloge kennis opdoen. Ik wil bijvoorbeeld mijn eigen horloge kunnen repareren/schoonmaken. Weet iemand een goed boek hier over in het nederlands of engels. Kan iemand mij ook vertelen waar ik moet beginnen. Weet iemand waar ik ook gereedschap kan aanschaffen? Wil zelf mijn stalenband verkleinen of vergroten.

Zelf heb ik nu een 3 tal horloges. een Suunto, Carrera en een Accurist. En binnenkort ook een Zeno. Wil ook een binnenkort een vintage horloge aanschaffen en deze zelf onderhouden.

Groet,

Eddy

Hallo Eddy,
horloges repareren is inderdaad een heel erg leuke hobby, een boek in het Engels dat ik kan aanbevelen is:
Practical Watch Repairing- Donald de Carle
Is wel wat ouder, en de schrijver gaat wel uit van enige basiskennis.

In het Duits is er het (moderne) boek van Michael Stern, vind ik heel erg goed, zie beschrijving hier:
http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,1250,1250#msg-1250

Het allerbeste is waarschijnlijk om een basiskursus te volgen, ik heb er geen ervaring mee; wel een beetje prijzig, maar als je iets kapot maakt door gebrek aan kennis, is 't in ieder geval niet je eigen horloge :slight_smile: :
http://www.zadkinecontract.nl/default.asp?a=c9

Het is misschien handig om op het internet te zoeken, er zijn heel veel websites van horloge-knutselaars, dan krijg je zowieso al een idee wat voor basisgereedschap je moet aanschaffen, zie bijvoorbeeld:
http://web.telia.com/~u47026218/BOOK/Pershorologysite/Pershorologysite.htm

Horlogegereedschap is o.a. te koop bij Hobbyklok/Selva:
http://www.hobbyklok.nl/
of natuurlijk op Ebay.

Natuurlijk kun je altijd je vragen op dit forum plaatsen, hier zijn diverse knutselaars en (in ieder geval) één echte horlogemaker die je verder kunnen en willen helpen!
Alvast een kleine tip: als je begint met horlogereparatie, begin dan niet aan een kostbaar familie-erfstuk, of een ander horloge wat je na aan het hart ligt, maar aan een simpel en goedkoop Zwitsers opknappertje, de kans dat je je eerste uurwerk-projekt onherstelbaar vernaggelt is niet gering: weet ik uit ervaring :smiley:
Succes,
Paul