Horlogehobby als opstapje naar ?

We kennen de verhalen wel van technische HF-ers die opeens of geleidelijk de horlogehobby zijn ingerold, en het nu zelfs zover uit de hand hebben laten lopen dat ze nu zelf horloges maken of repareren,

maar zijn jullie ook door de horloges een andere liefhebberij
begonnen ? sieraden houtbewerking technisch tekenen fotografie, meer interesse in Rusland /Japan gekregen e.d.

1 like

Nou omdat ik kwaliteitsproducten steeds meer ben gaan waarderen ben ik nu ook veel bezig met vulpennen, voornamelijk Montblanc.

Ik ben zelf meer gaan 'grazen" hier en daar wat meer inlezen over luchtvaart / ruimtevaart / metalen/ landen etc.
niet toegespitst op 1 onderwerp, maar toch zaken waar ik me waarschijnlijk zonder horloges of het HF veel minder in verdiept zou hebben.

Ik niet

't is bij mij “andersom” gegaan… qua werk van Constructiebankwerker naar Gereedschapmaker en uiteindelijk medisch instrumentmaker geworden…
als klein jochie knutselde ik veel met hout… skateboards, zeepkisten… Later modelbouw… en daar ging ik steeds verder in… zelf onderdelen maken/aanpassen… in het begin nog “grof werk” maar uiteindelijk zat ik busjes te maken voor in remschijven…
Tekenen en schilderen zijn ook dingen waar ik al veel mee bezig was… in mijn middelbare schooltijd wel wat geschilderd… maar dat heeft jaren “gesluimerd”… een jaar of 10 geleden eens wat Pasteltekeningen gemaakt… en daarna het schilderen herontdekt… en Olieverf ontdekt als medium om mee te werken…
'k heb ook een paar jaar een cursus Edelsmeden gevolgd… alles bij elkaar opgeteld heeft dat er toe geleid dat ik uiteindelijk horloges ben gaan maken…

1 like

Ik vond horloges als kind al interessant, maar dan vd gimmicks met een alarmpje, lichtje, solar, en zelfs een robot erin.

Iemand had een horloge met een computerspelletje erin. Helemaal te gek vond ik dat.

Toen ik op de basisschool leerde schrijven met een vulpen, begon ik me te interesseren voor schrijfgerei. Vooral een pen met meerdere kleuren erin vond ik bijzonder. Ik meen dat er zwart, blauw, groen en rood in zaten.

Later op de middelbare school ging dat naar de wat duurdere Lamy pennen met balpen, vulpen en markeerstift.

https://i.ytimg.com/vi/zeXfj9Itdz4/hqdefault.jpg

Op horloge gebied bleef t toen wat achterlopen. Droeg jaren een casio solar.

Totdat ik een keer bij een snackbar een mede eigenaar sprak die een Rolex Had. Hij vertelde dat het ding geen batterij nodig Had, maar z’n energie kreeg doordat ie met z’n pols bewoog. Magie vond ik dat…

Vanaf toen begon ik me meer in horloges te interesseren. Ik merk wel dat misschien een beetje indirect door pennen en horloges, ik de voorkeur heb voor mooie spullen die wel functioneel zijn. Dus kettingen, armbanden, oorbellen, piercings, etc zijn niet aan mij besteed. Maar een chique portemonnee, manchet knopen, pennen en natuurlijk horloges kan ik wel waarderen.

4 likes

Jep ik ben nóg meer naar vrouwen gaan kijken… Weet niet of het direct het gevolg is van mijn horloge hobby maar ik vermoed van wel (kijk nu wat ze om hun pols hebben ook…).

5 likes

En jij krijgt zelf ook ineens aandacht van de vrouwtjes toch? Door die Black Bay om de pols. :wink:

Ja niet te geloven, wat een chick magnet is dat ding zeg!

1 like

In het algemeen zijn mensen die van horloges houden ook liefhebbers van de mooiere/fijnere dingen des levens; design, muziek, zonnebrillen, kledij, messen, balpennen,… vrouwen,…

1 like

Beware of women that know expensive watches…

5 likes

In de horlogehobby kanaliseer ik mijn luiheid.
Heb al vrij veel actieve hobby’s (gym, duiken, hond, tuin, vriendin, beleggen/daytraden, (ja, in die vollegorde ongeveer)) en in de horlogehobby kan ik lekker vanuit de zetel horloges kijken en goedkope commentaar geven. Echt veel in techniek etc interesseer ik me dan ook niet.
Duikforums heb ik ondertussen wel al gezien (duik al 15j) en leesvoer over beleggen is toch wat vermoeiender.)
Surfen naar vrouwelijk schoon lijkt op het werk ook iets minder aanvaard dan het surfen naar horloges.

1 like

Toffe baas heb jij als hij het geen probleem vindt dat je naar je hobby’s gaat zitten surfen!

Mij gaat het vooral om de techniek. Van de oldtimer bromfietsen/hulpmotoren via klokken naar de mechanische horloges. Daarom boeit mij de prijs van een horloge ook niet zo. Het basisprincipe van een Rolex of Vacheron Constantin is hetzelfde als van een Vostok.

Ik vind het altijd wel boeiend wat andere mensen aan technische hobby’s hebben. Zo kan ik het draaien en frezen van Arie wel waarderen, ook al omdat wij zelf ook regelmatig met de draai en freesbank in de weer zijn.

Ik kom wel eens via een bepaald horloge op zo´n lifestyle website terecht waar ook vulpennen handbagage of zonnebrillen of iets dergelijks te vinden zijn, vaak is het niet mijn smaak maar soms wel, en volgt er een niet horlogegerelateerde aankoop.

Dat is wel sporadisch trouwens.

Groeten,

Noel.

Bij mij is het ook met iets anders begonnen. De vulpen als verzamelobject als opstapje naar de horlogehobby.

Ik ben al jaren bezig met het verzamelen van (oude) vulpennen. Eerst alles wat ik te pakken kon krijgen, later wat kritischer geworden en nu al een tijd aan het specialiseren in vooroorlogse celluloid pennen van bij voorkeur Nederlands fabricaat. Geleidelijk aan het repareren en restaureren van die dingen redelijk onder de knie gekregen. Maar ja, een vulpen heeft gemiddeld zo’n 8 à 12 onderdelen. De laatste 5 jaren ook steeds meer geïnteresseerd geraakt in en gefascineerd door (mechanische) horloges.
Daar zitten dus heel wat meer onderdeeltjes in… Door leeftijd, niet meer echt heel goede ogen en ook een achteruitgang in de fijne motoriek van de handjes is het echte horloge maken niet echt meer aan mij besteed, maar een beetje opknappen, schoonmaken en knutselen is inmiddels al weer een paar jaar een groot plezier. Zonder daarbij ook de vulpen-hobby uit het oog te verliezen overigens. Beide onderwerpen vullen elkaar eigenlijk wel goed aan. Daar ik financieel niet zulke grote potten te breken heb is verder het vulpen gebeuren vaak wel iets betaalbaarder dan het aanschaffen van (vintage) klokjes, vandaar dat de pennen collectie iets groter in omvang is.

De eerste foto: een stukje vitrine met een display met diverse rode Parkers. Links het Lemania horloge van Opa.

Hieronder: Opa’s klokje close up. Hij zag er aanvankelijk niet zo fraai meer uit, maar het geluk bracht me een vrijwel identiek nieuw rvs kastje en een nieuw glaasje maakte hem weer helemaal toonbaar. Het klokje loopt redelijk maar na enkele slagen opwinden slipt de veer. Hij zou eigenlijk gerepareerd moeten worden, maar ik kan dat zelf niet en ik zie een beetje op tegen de kosten om het te laten doen. Vanwege de voornamelijk emotionele waarde en het feit dat ik hem toch niet draag laat ik hem maar zo. Lekker tussen de vulpennetjes van z’n eigen leeftijd…

Hierboven een exemplaar uit mijn collectie Union vulpennen. Celluloid, 14K gouden penpunt, ca 1939. Union was een origineel Nederlandse vulpenfabriek die bestaan heeft van ca. 1927 tot halverwege de jaren '60, toen de vulpen industrie instortte t.g.v. het succes van de balpen. Een beetje te vergelijken met het verdwijnen van vele Zwitserse horlogemerken en -bedrijven als gevolg van de komst van goedkope Japanse quartz horloges. Zowel in de (high-end) vulpen industrie als in de belangstelling voor mooie mechanische horloges is er gelukkig de laatste jaren weer een flinke opleving.

1 like

Mooie pen zeg!
Ik schrijf niet veel meer, maar als ik dat wel doe, schrijf ik met een moderne Visconti.

Mooi Italiaans top merk, Visconti, een van de zeer weinige fabrikanten die nog met echt celluloid en klassieke modellen op de markt komen. Maar daar hangt dan ook wel een prijskaartje aan. Veel schrijfplezier!