Horlogemaker opleiding Syntra Hasselt

Dag horlogeliefhebbers

Ik heb besloten mezelf in te schrijven voor de Syntra avondopleiding Horlogemaker te Hasselt (Vroeger was dit Tongeren). Ik vroeg me af in welke mate er bepaalde achtergrondkennis nodig is of aan te raden is?

Zijn er nog mensen hier die dit gedaan hebben en die me tips kunnen geven of een overzicht van de daadwerkelijke kosten die ik kan verwachten de komende drie jaar?

10 likes

Ik weet dat @Serge2 een dergelijke opleiding in Nederland doet (of gaat doen)

1 like

Hallo @Sirrush,

Ik heb deze opleiding gevolgd in Tongeren.

Je hebt niet echt kennis nodig, maar je moet wel wat in je vingers hebben. :wink:

Je gaat vooral leren hoe een binnenwerkje te servicen en olie te geven, daar ligt de focus.

Je begint met een groot zakhorloge binnenwerk in het eerste jaar, een copy van de ETA 6947 omdat dit wat groter is om te leren.
Het 2de jaar komt eigenlijk op hetzelfde neer, maar wat kleiner binnenwerk, ETA2824 en ook enkele lessen over quartz.
Het 3de jaar is de chrono aan de beurt met een ETA7750

Het eerste jaar is het duurste omdat je inschrijving betaald voor het eerste jaar, een fee betaald voor de grondstoffen, het binnenwerkje 1x a 2x aankoopt naar gelang hoe zuinig je er mee om springt maar ook de aankoop moet doen van wat basis materiaal +/- 500 euro voor de koffer met gereedschappen.
De jaren die volgen heb je niet echt aankopen meer te doen, buiten je binnenwerkje voor het 2de jaar, weer 1x a 2x naar gelang hoe het er uit ziet tegen dat de examens er moeten op gebeuren.

Je hebt ook voldoende tijd om werkjes van thuis mee te brengen naar de school om daar aan te werken en de gereedschappen in de school te gebruiken die je thuis vaak niet hebt.

Succes!

13 likes

Thanks, heel bruikbare info!

Zeker niet wachten met inschrijven, want plaatsen zijn zeer beperkt.

Er zijn meer kandidaten dan plaatsen!!

Ben al ingeschreven, omdat ik inderdaad wist dat de plaats beperkt is.

1 like

Ik heb mezelf ook ingeschreven.
Toch wel wat positieve verhalen over de opleiding gehoord. :slight_smile:

1 like

Bij deze zijn we waarschijnlijk klasgenoten :grin:

1 like

Ook ik had/heb interesse maar risicopatient zijnde en nog niet gevaccineerd en als ik het al ben mijn echtgenote nog niet, zal ik wederom een jaartje moeten passen helaas. Tenzij er binnen een paar maanden nog een plaatsje moest over zijn wat ik ten zeerste betwijfel. Ik wens jullie alvast veel succes en lots of pleasure.

1 like

De opleiding start pas in September hoor, dus in principe heeft iedereen zijn vaccinaties tegen dan zeker gehad. Idem hier risicopatiënt trouwens :slight_smile:

ik ben daarvan overtuigd maar mijn wederhelf…

Ik werk in hetzelfde gebouw als de Syntra en zo ver ik kan zien is alles heel Coronaproof en qua materiaal moet je sowieso je eigen spullen hebben. Zijn dacht ik max 10 studenten. Qua opleiding kunde het bijna niet veiliger hebben denk ik dan.

Ik zal geen schouderklop geven als klasgenoot :stuck_out_tongue:

1 like

Goede keuze :ok_hand: Ik doe momenteel het eerste jaar samen met forum genoot @Glinka Ben zelf benieuwd hoe het er in de nieuwe locatie gaat worden. Hoor veelbelovende verhalen, nieuwe tafels enz. Ik heb ook te horen gekregen dat ze bezig zijn er een 4de specialisatie jaar aan toe te voegen. Iig niets dan lof over de opleiding. Blij dat ik de stap heb genomen :man_dancing:t3:

4 likes

En was het goed te volgen qua kennis? Heb wel basiskennis van horloges, maar als maatschappelijk werker is technische kennis niet mijn beste vak :sweat_smile:

1 like

Jazeker. Het gaat zeker niet high speed. Er is tijd voldoende om alles onder de knie te krijgen. Zelfs zonder enige kennis is het mogelijk de opleiding te starten. De interesse moet er uiteraard wel zijn , dan lukt het altijd :sweat_smile::muscle:

Denk dat een actief lid zijn op dit forum wel een indicatie is :rofl:

1 like

Hmmm, ik ben het billenwasser werk al een paar jaar zat…

1 like

Ligt er veel aan wie zijn billen kan ik me voorstellen :laughing:

Sterkte man! :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

1 like

In ieder geval billen met incontinentie broekjes🤭

1 like