Horlogeproducent gezocht

Voor mijn schoolproject ben ik op zoek naar een Nederlandse horloge producent.
Het liefst eentje die de bandjes ook zelf maakt.
Heeft er iemand tips?

Volgens mij is er geen een die bandjes zelf maakt. Is zo’n andere tak van sport.

We hebben in Nederland volgens mij maar twee (toch?) echte horloge producenten, de rest (met alle respect hoor, echt niet rot bedoelt) ontwerpt kasten en wijzerplaten en laat deze ergens maken en assembleren.

Ook dat is heel interessant trouwens, neem eens kontakt op met Nick Mooren van Mooren watch. Een jonge enthousiaste vent volgens mij.

Top!
dankjewel Max

Wie zijn trouwens die 2 horlogeproducenten waar je het over hebt?

Ik denk dat je eerste stap moet zijn: wat is een horlogeproducent. Het is namelijk een enorm divers iets. Het loopt van iemand die met een draaibank zelf een paar horloges per jaar maakt tot merken die honderdduizenden horloges verkopen, maar waar geen seconde in Nederland daadwerkelijk aan gewerkt wordt, behalve de marketing. Daar tussen zit zo ontzettend veel. Je hebt een aantal Nederlandse horlogemakers die een stock uurwerk flink aanpassen, maar de basis niet zelf maken. Ik denk dat dat wellicht de leukste categorie is. Bijvoorbeeld van der Klaauw. Om het voorbeeld van Max Kool aan te halen: van Mooren zal alles geheel uitbesteden. Die koopt ergens een kast (al dan niet naar zijn design), laat wijzerplaten maken door een andere fabrikant, koopt een aantal 2824’s, gaat dan naar een grote wijzerproducent en maakt zijn tour af bij de bandenmaker. Wellicht wordt het in Nederland in elkaar gezet. Helemaal niets mis mee, zo werken de meeste (kleinere) horlogemerken. Overigens, ik weet hoe problematisch het voorgaande traject vaak is, dus ik wil niet van Mooren afvallen dat iedereen zomaar een horlogemerk kan beginnen! Het is bijzonder knap dat hij zulke leuke horloges op de markt heeft kunnen brengen. Maar je zal niet snel hier in Nederland rijen met arbeiders vinden die met naald en draad een bandje in elkaar zetten voor het merk.
Ik denk dat het aantal bedrijven in Nederland dat alles zelf doet 0 is, aangezien zelfs de grote en zeer exclusieve merken dat niet doen. Het in eigen beheer maken is duurder dan (een deel) uitbesteden en soms ook onzinnig. Waarom iets op kleine schaal doen, wat goedkoper met dezelfde kwaliteit kan bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in dat onderdeel?

Je hebt in Nederland en Belgie denk ik wel genoeg keuze om iets leuks te doen (mits de merken er zin in hebben). Van Van der Gang en Van der Klaauw tot TW Steel en Ice-Watch.

Bedankt voor je reactie paradigm
Wel typisch dat alles zo wordt uitbesteed.
Wellicht is dit goedkoper?
Ik zal dan ook contact opnemen met de merken die je hierboven noemt.

Ik dacht dat Van der Gang in Dokkum wel zijn eigen kasten maakt.
(en ook delen van het uurwerk)

Groet
Herman

aagje Schreef:

Bedankt voor je reactie paradigm
Wel typisch dat alles zo wordt uitbesteed.
Wellicht is dit goedkoper?
Ik zal dan ook contact opnemen met de merken die
je hierboven noemt.

Zeker. Een uurwerk ontwerpen en maken is echt ontzettend duur. Het is makkelijker om een basis een uurwerk te nemen van bijvoorbeeld de Swatch Group. Swatch (ja die goedkope plastic horloges!) maakt onder andere de veel gebruikte 2824, 6497/6498en 7750 uurwerken. Die zal je in heel erg veel ‘Swiss Made’ horloges onder de €1500 vinden (o.a. Omega, Breitling en Panarai doen het ook veel). Nu gaat dat in de toekomst wel wat wijzigen omdat Swatch moeilijker gaat doen met leveren aan merken waar ze geen vaste contracten mee hebben. Maar goed, een basis nemen en die dan bewerken is makkelijker, goedkoper en soms ook beter. Waarom het wiel opnieuw uitvinden.
Met bandjes zal dat niet anders zijn. Een fabriek opzetten om voor je eigen merk bandjes te maken is gewoon duur, want je zal niet zulke scherpe condities kunnen bedingen als de grote fabrikanten die wellicht wel een miljoen bandjes per jaar maken. En daarbij, de lonen in Nederland zijn gewoon hoog.

Succes :). Ik neem aan dat er nog wel wat leden zijn met goede suggesties, want er wordt heel wat moois in ons landje gemaakt.

Bekijk ook deze eens:
http://www.gronefeld.nl/en/
http://www.klaauw.com/
http://www.pellikaantiming.nl/introductie/

Vergeet Roland Oostwegel niet, in de folder kun je al best veel info over ze vinden: http://www.ro1.nl/RO1/FolderRO1.pdf

En TWCO van Robber Suurland, de jongste telg van de nederlandse horlogebranche: http://www.twcowatches.com/technical_watches/

En niet te vergeten de absolute top in ons land

http://www.gronefeld.nl/en/

En Willem van de Berg uit Den Bosch
http://www.willemvandenberg.eu/pages/public/page.php

Paar jaar terug een thread op WUS over Nederlandse horlogeproducenten in de breedste zin http://forums.watchuseek.com/f428/neerlands-glorie-399871.html

Scudo Schreef:

En Willem van de Berg uit Den Bosch
http://www.willemvandenberg.eu/pages/public/page.p
hp

Die mag nog niet de schoenen poetsen van Groneveld :smiley:

Hij mag mijn schoenen ook niet poetsen.
Zijn uurloon is voor mij te hoog…:stuck_out_tongue:

Al eens gekeken bij Dingemans horloges, heeft alleen helaas een wachttijd van 45 maanden, dus je moet even geduld hebben