Horlogeverzekering collectief

Hallo,

Sommige mensen zullen m’n naam (her)kennen, anderen niet. Voor die laatste groep: Ik ben Robert-Jan en al bijna een decennium bezig met horloges. Ondanks een zorgvuldig opgebouwde collectie, wil ik mezelf geen verzamelaar noemen. Wat ik koop, draag ik, en wil me beperken tot maximaal 7 à 8 serieuze horloges. Rolex en Omega behoren tot mijn favorieten, maar zou graag ooit een Patek Nautilus 5711/1A of Audemars Piguet Royal Oak 15202 (Jumbo) toevoegen. Naast het bezoeken van forums zoals deze, hou ik ook een blog bij over horloges (www.fratellowatches.com).

Nadat ik onlangs een inboedelverzekering afsloot voor mijn nieuwe huis, kwam het grote horlogeverzekeringsvraagstuk weer eens boven drijven. Moet ik een kostbaarhedenverzekering afsluiten voor buitenshuis? En moet ik dan elk horloge individueel laten taxeren en verzekeren? Ik zag dat andere horlogefanaten zich hier ook al om hadden bekommerd. Het viel me op dat er een hoop onduidelijkheid bestaat over de verzekeringsvormen en de gevraagde premies. Op de rolexforum.nl website zag ik dat het mogelijk was om ‘slechts’ je duurste horloge te verzekeren, en wanneer je een minder kostbaar horloge draagt en kwijtraakt (verlies, diefstal oid) dit door de verzekering gedekt wordt van het duurste exemplaar. Dan heb je relatief wel teveel premie betaald, maar nog altijd goedkoper dan elk stuk individueel verzekeren.

Aangezien er vast meer animo voor moet zijn, wil ik bij deze graag inventariseren of er animo is voor een collectief. Als ik een enigszins duidelijk beeld kan krijgen van het aantal mensen/liefhebbers die hierin geinteresseerd zou zijn, dan moet het mogelijk zijn om een collectieve kostbaarhedenverzekering te verkrijgen waardoor de premie gunstig(er) moet uitpakken. Om dit in goede banen te leiden heb ik een expert gevraagd om me daarin te ondersteunen. Het betreft hier een register accountant die tevens actief is bij een financieel adviesbureau.

Ter verduidelijking, het gaat hier in de eerste instantie om een buitenshuisverzekering voor je horloge(s). Denk hierbij aan diefstal, beroving, verlies etc. Normaliter zijn dit soort verzekeringen altijd vrij risicovol (denk aan fraude) voor een verzekeraar, maar ik zou het collectief als ‘horlogeliefhebbers’ willen insteken, die er duidelijk niet bij gebaat zijn om hun kostbare horloge kwijt te raken. Als je in je eentje probeert een dergelijke verzekering af te sluiten, zal bovenstaande erg naief klinken, maar met een hele groep mensen zullen ze dit wel serieus nemen hoop ik . Over de exacte inhoud van een dergelijke verzekering heb ik nog geen details, dit zal op een later tijdstip wel concreter worden.

Ik zou van jullie graag willen weten of een dergelijk collectief interessant zou kunnen zijn. En of jullie voorkeur bijvoorbeeld dan ook uitgaat naar een verzekering voor alle stukken, of ‘alleen’ je meest kostbare exemplaar, zoals reeds beschreven.

Als je interesse hebt, dan graag een mailtje sturen naar fratellowatches@gmail.com, zodoende kan ik eea een beetje georganiseerd/gestructureerd aanpakken. Discussie in dit forum is natuurlijk wél interessant! Ik zal suggesties/opmerkingen/verbeteringen natuurlijk meenemen in m’n ‘onderzoekje’.

p.s. Misschien is dit meteen een goede reminder om je inboedelverzekering eens onder de loep te nemen! Bij Interpolis zijn kostbaarheden tot 6000 euro meeverzekerd.

Groet,
Robert-Jan

Hoi Robert-Jan,

Het klopt, er is veel onduidelijkheid omtrent dit soort verzkeringen. Ik heb meerdere specialisten gevraagd, en telkens andere antwoorden gekregen. Volgens mij heeft iedere verzekeringsmij. een eigen opvatting (en dus voorwaarden en uitkeringsgronden) voor kostbaarheden.

Ik vind het een goed initiatief, en zou graag meedoen aan een collectief front. Misschien een op maat gesneden polis voor horlogeliefhebbers zoals je het omschrijft. Er zal zeker interesse voor zijn. Wellicht een gat in de markt voor een wakkere verzekeringsmij.

Op zich interessant maar dan moet je idd wel een duur horloge hebben dat je “op straat” draagt. Ik denk dat het misschien juist interessanter is om een aparte collectieve kostbaarhedenverzekering voor thuis te onderzoeken?

Mijn vader is overigens register makelaar in assurantien (sinds 3 jaar “in ruste”) die als een van zijn specialisaties juweliers had. Misschien is het interessant als ik hem om advies vraag, dat geeft hij altijd graag?

Goed initiatief en zeker interessant.
Ik ben dus ook meer dan geïnteresseerd in de verdere ontwikkeling van je initiatief en zou ook graag meedoen op een collectieve basis wanneer er iets tot stand zou komen.

Ik heb nu wel een iets uitgebreidere kostbaarheden verzekering, maar als het waterdicht verzekerd moet worden kost het kapitalen en kun je geen horloges meer dragen zonder aan allerhande verplichtingen te voldoen…:frowning:

Mijn beste,

Zeer goed initiatief voor diegene welke één of meerdere horloges in hun collectie hebben welke zich omwille van hun waarde dienen te verzekeren.
Deze collectieve verzekeringen lonen zeer zeker de moeite om onder de loop genomen te worden.

Ik zelf ben in het bezit van een aantal ‘oldtimers’ (klassiek Italiaans) en de meeste hiervan zijn via de aangesloten automobielclub verzekerd. En ten opzichte van de individuele verzekeringsagent scheelt dit behoorlijk in de premie. Er zijn dan wel wat beperkingen opgelegd met betrekking tot b.v de jaarlijkse kilometers maar enfin. Het loont echt de moeite.
Dus waarom voor de meest waardevolle horloges dan niet.

Succes met de verdere voorbereidende werkzaamheden. :wink:

Orologio Signaturis Temporis

Ik heb ook zeker interesse. Ik heb een hele tijd geleden als eens met die gedachte gespeeld. Moet de polisvoorwaarden van mijn inboedelverzekering er nog eens er nog eens op naslaan maar volgens mij valt beroving van kostbaarheden eronder, zij het met een max vergoeding die lager ligt dan de waarde van mijn horloge. En bovendien volgens mij alleen in NL. Ik heb je een pm gestuurd.

Mijn is kort en bondig: NIET DOEN!!!

Motivatie waarom?! leesmaar:

Mijn Sportauto:

-ik heb in de afgelopen jaren mijn 'sport’auto opgebouwd tot wat hij nu is en doordat er voor >50K aan is uitgegeven, wilde ik het ‘object’ ook als zodanig verzekeren. Dus op verzoek van de verz mij door een erkent taxatie bureau en taxatie rapport op laten maken, opgestuurd naar de verzekering en uiteraard de daarbij behorende premie betaald.

-doordat een jongen uit onze groep op een gegeven een claim van zijn auto legde nadat die totall los was, begonnen de problemen, wel premie betaald voor een verz object, maar toen puntje bij paaltje kwam gaf de verz mij aan niet veel meer dan de dagwaarde uit te willen betalen!

-Motivatie verz mij: Tja de taxatie is wel leuk maar meer dan een indicatief document is het niet en meer premiebetaling geeft niet per definitie recht op een hogere uitkering bij verlies en diefstal!

MIjn Hifi + HT set:

-Jaren een audio verz gehad voor een bedrag die nog een heel eind boven die van mijn sportauto lag. Tot er een jongen uit mijn kennissen kring werd geconfronteerd met een diefstal uit zijn (beveiligde) woning schade € 135K. De verzekering weigerd de gehele schade te vergoeden (< 40%), zeikt over alles,zaak loopt na 3 jaar nog, maar in de afgelopen 10 jaar wel altijd heel veel premie betaald voor zijn set.

-Gevolg is dat alle jongens uit mijn kennisenkring, mij incluis, de audio verzekeringen hebben opgezegd!

Mijn horloges

-Heb met mijn verz agent overlegt toendertijd of het de moeite was om mijn horloges te verzekeringen tegen diefstal, ook voor op straat . Hij legde mij uit dat de verz mij dat wel doet en dat de premie daarvan ook 'pittig’zijn. Tevens legde hij mij uit dat als zo’n verzekering word afgesloten dat je dan tevens per definitie al verdacht ben!?

-Reden daarvoor is dat de ervaring van de verz mij leerd dat meestal bij de mensen die zo’n verzekering afsluiten ook een claim komt van de verz. nemer mbt diefstal. statistisch ben je namelijk al verdacht en zal de uitkering moeilijk tot zeer moeilijk tot stand komen en dan al helemaal met de vraag of de vergoeding reeel zal zijn.

Dus om kort te gaan: verz mij mogen heel erg graag je dikke premie ontvangen met dit soort verzekeringen van de kostbaarheden, waar we door onze passie heel veel centjes in hebben gestoken. Maar als het tot uitkering moet komen geven ze niet of heel beperkt thuis.

Genesis

Genesis,

Vervelend dat je zulke ervaringen hebt met verzekeringen. Die van mij waren in principe niet anders, maar ik heb ook genoeg verhalen gehoord waarbij uitbetaling geen enkel probleem was. Dit zijn echter wel zaken die ik meeneem naar een tussenpersoon en waar ik harde afspraken over wil hebben.

Je punt “Tevens legde hij mij uit dat als zo’n verzekering word afgesloten dat je dan tevens per definitie al verdacht ben!?” is hier niet aan de orde. Ze weten dat het om een grote groep liefhebbers gaat, de persoon waar ik contact mee heb weet waarover het gaat allemaal, en dat scheelt al een stuk.

Maatstaf voor premies was ongeveer 50 euro per 1000 euro in waarde (per jaar), een tijd geleden, maar ik heb ze ondertussen ook voor minder gezien. Hier kan ik echter nog geen uitspraken over doen. Als het ook met collectief van liefhebbers niet interessant is, dan houdt het op inderdaad. Maar het is het proberen waard, toch?

Gr,
Robert-Jan

Mijn beste,

Meestal is de verzekeringsagent wel meegaand en begripvol. Hij of zij begrijpt de klant volkomen en benadrukt dat er alles aan gedaan zal worden om tot een aanvaardbare uitkering over te gaan.
Doch deze verzekeringsagent is feitelijk een tussenpersoon. De eigenlijke verzekeringsmaatschappij beslist uiteindelijk. En dat deze er een andere kijk op na houd komt helaas maar al te vaak voor, met grote ontevredenheid voor de klant als gevolg.

Orologio Signaturis Temporis

Bedankt voor je reactie. Ik ben me er uiteraard van bewust dat de tussenpersoon veel bergip toont en dat de verzekeringsmaatschappij uiteindelijk bepaald hoe/wat.

Ik neem dit soort punten ook graag mee in m’n onderzoek, zodat het zo volledig mogelijk is. Ik begrijp dat verzekeringsmaatschappijen graag verdienen en zo min mogelijk uitkeren, maar als polisvoorwaarden zo helder mogelijk gecommuniceerd kunnen worden door vooraf zoveel mogelijk vragen boven tafel te krijgen, is dat al een hele plus. Ik begrijp ook dat er nogal eens wat discrepantie kan bestaan tussen de tussenpersoon en uiteindelijke verzekeraar. Dit soort aspecten wil ik ook graag gladgestreken hebben.

Kijk, als er een scherpe premie als aanbod komt is dat mooi meegenomen voor ons, maar als we er niet uitkomen dan houdt het ook op. Ik wil het zo transparant mogelijk houden.

Gr,
Robert-Jan

Henrik,

Vaak zit de kostbaarhedenverzekering voor thuis deels in je inboedelverzekering. Bij Interpolis wel iig, en gaan ze tot een standaard bedrag van 6000 euto. Voor een hoger bedrag geldt uiteraard een andere premie.

Mij gaat het met name om een buitenshuisverzekering, omdat ik mijn horloges inderdaad gewoon draag (en wil blijven dragen :)). Ik heb het met mijn contactpersoon wel over een binnenshuisverzekering gehad voor kostbaarheden, en wellicht zou dit als ‘optie’ aangevinkt kunnen worden bij een collectief. Dit wordt in elk geval meegenomen.

Misschien kan je vader idd wat betekenen. Wellicht handig als er een ‘plan’ op tafel ligt, dat hij er eens naar zou kunnen kijken. Voorlopig wil ik eerst gewoon een aantal geinteresseerden verzamelen. Tot nu toe wel veel reacties op boards, maar mijn mailbox blijft akelig leeg met ‘aanmeldingen’.

RJ

En een doorlopende reisverzekering ? Hoe zijn die voorwaarden ?

Klinkt interessant. Ik heb hier nu een kostbaarheden verzekering voor lopen. Als het anders kan (meer dekking) tegen geringe kosten dan ben ik voor.

Groet,
Steven

Ik heb een polis, hiermee kan ik mijn horloge’s verzekeren tegen 1 % per jaar
als ik dit horloge verlies of beschadig en als deze gestolen word.
dan kan ik hetzelfde horloge terug verwachten (de verzekering betaald niet contant uit maar geeft hetzelfde of vergelijkbaar horloge hiervoor terug)

als je vragen hebt mail me maar even

Mijn vader kijkt het plan graag door als het op tafel ligt.