Hulp bij wijzerplaat-restauratie Election erfstuk

Dit is het horloge van mijn pa van ca. 1965 en is bijna 25 jaar gedragen waarna het tot enkele jaren geleden in een sigarenkistje had gelegen tot het door mij werd teruggevonden.

Merk: Election
Type: Supermatic, Grand Prix (automaat met een soort voorloper van het 2824 uurwerk)
Mooi dressy formaatje, ca. Seiko 5 grootte alleen stukken platter! Cycloop boven de datum…

Ik kan mij nog herinneren dat mijn vader mopperde dat hij waterschade had opgelopen en dat hij geen zin had om wéér een servicebeurt te laten geven. De waterdruppels zaten nog onder het acryl en lopen deed ie niet. Na openen bleek dat het uurwerk er nog roestvrij uitzag en zelfs nog enkele seconden liep na aanslingeren!

Een plaatselijke juwelier heeft het laten servicen door hun huis-horlogemaker waarna het zo goed als perfect loopt!

Alleen de wijzerplaat ziet er na de 20-jarige waterballade niet meer uit, een deel van de markeringen en belettering is weggedreven of opgelost, het lijken een soort decals zoals je die ook op bouwpakketjes tegenkomt.

Ik merk dat ik steeds meer waarde hecht aan dit erfstukje en hem soms ook weer een paar dagen draag. Maar een zuivere wijzerplaat zou de aantrekkelijkheid nog een stuk verhogen.
Wellicht zijn er deskundige forumleden die advies kunnen geven hoe dit te doen of misschien beter waar ik dit kan laten doen? De plaatselijke juwelier deed hier nogal vaag over (te duur, erg specialistisch etc.).

Als je vluchtig kijkt valt het wel mee maar bij een gerichte blik zie wat vlekken, scheve en ontbrekende letters, en aan de rand bij het acryl wat groenige verkleuring waar het water heeft toegeslagen. Het gaat wat verder dan een vintage patina-look… Als dat weggepoetst zou kunnen worden is het voor mij een near-perfect dress-watch!

3 likes

Vooropgesteld dat ik geen expert ben, zou ik de wijzerplaat zo laten. Het hoort bij het horloge. Daarbij lees ik ook bijna geen positieve verhalen over het opnieuw op(laten)maken van een wijzerplaat. Ik zou eerder proberen een donor horloge te vinden al zal dat waarschijnlijk ook moeilijk worden.

Causemann is de beste, volgens mijn horlogemaker

http://causemann-zifferblaetter.de/arbeitsbeispiele/

De voorbeelden zien er goed uit, heb jij een idee wat voor bedragen je aan moet denken voor zoiets?

Op eBay staat nog een Supermatic met een vergelijkbare plaat https://m.ebay.com/itm/Rare-Vintage-Election-Supermatic-Gents-Watch/253390844320

Bedankt voor de antwoorden heren! De eBay-versie (die er wel wat kleiner uitzag) ging in de laatste seconden helaas als een raket aan mijn neus voorbij.

Ik denk dat ik zelf heel voorzichtig met wat rodico op een tandenstoker de onregelmatigheden ga proberen weg te poetsen op de dial en de rest laten voor wat het is. Met name als er helder daglicht op valt is het nu niet echt fraai.

Herr Causemann is voor dit projectje vermoedelijk een brug te ver…

Mvg,
Theo