Info gezocht over Omega Seamaster De Ville

Mijn liefde voor mechanische horloges begon aan het eind van de jaren 90 toen opeens alle batterijtjes in mijn kwartshorloges op hetzelfde moment leeg waren. Tezelfdertijd ontdekte ik Ebay, wat toen nog voornamelijk een Amerikaanse aangelegenheid was. Ik kreeg toen al snel een voorkeur voor Omega, en met name hun Seamaster Dresswatches uit de jaren 60. Ik heb toen dit exemplaar ‘gewonnen’ via Ebay, ik meen me te herinneren voor rond de 150 dollar.


Sorry voor de slechte kwaliteit foto’s. Ik zal bij de volgende telefoon eens wat meer uitgeven aan de camera.

Ik had het horloge dus al een jaar of twintig toen ik een paar jaar geleden besloot dat ik te veel horloges had en probeerde wat te verkopen. Het enige waarvan dat lukte was dit horloge, dat ik voor 150 euro aan een collega verkocht. Ik had beter moeten weten. Ik ben geen flipperaar en doe niet makkelijk afstand ergens van. Het begon te knagen dat ik dit horloge kwijt was.

Ik wilde namelijk naast een aantal nette, mooie en voor mijn doen kostbare horloges, ook een no-nonsense horloge om dagelijks te dragen. Een beetje een ‘explorer-type’, maar dan bereikbaarder. Het moest tegen een stootje kunnen, dus shockproof en in zekere mate waterdicht zijn, maar wel van een geloofwaardig merk. Het moest te repareren zijn en mocht ik het ooit verliezen of mocht het onherstelbaar beschadigd raken, dan moest het vervangbaar zijn, dus niet super zeldzaam en niet te duur. Ik heb een voorkeur voor vintage. Als je verstandig kiest is dat ook goedkoop.

Verschillende merken kwamen in aanmerking, zoals Enicar, Eterna, Mido, Movado, Roamer of Tissot. Uit de jaren 50 waren ze meestal niet (genoeg) waterdicht en/of waren niet schokbestendig en de stijl uit de jaren 70 spreekt mij meestal niet aan. Het moest dus uit de jaren 60 komen, maar fatsoenlijke exemplaren vond ik al snel te duur. Ik kreeg echt spijt dat ik de Seamaster had weggedaan. Gelukkig draagt de collega die het horloge had gekocht tegenwoordig altijd een smartwatch en was hij bereid het voor hetzelfde bedrag aan mij terug te verkopen.

Dit is mijn ideale dagelijkse horloge. Jong genoeg om voldoende schokbestendig te zijn, als het goed is waterbestendig genoeg om een keer een regenbui te kunnen hebben. In roestvast staal en klein genoeg om niet te zeer aanwezig te zijn, maar ondanks zijn 34 mm oogt hij toch groot genoeg om niet te ielig te zijn. En natuurlijk van een zeer geloofwaardig merk zonder te kostbaar te zijn. Hij gaat dus nooit meer weg. Met de niet-originele kroon zal het ook zeker niet voldoende opbrengen om het waard te maken om weg te doen. Ik zal er ook geld voor over hebben om het goed te onderhouden. Ik hoop er nog lang plezier van te hebben.

Vroeger opende ik nooit horloges om het uurwerk te bekijken. Dat ben ik pas recent gaan doen. Alleen merkte ik bij deze Seamaster dat dit een voorlader is, een zogenaamde Unishell. Ik heb zelf geen gereedschap om het glas er af te halen. Ook merkte ik dat er helemaal niets op de achterkant staat, ook geen zeepaardlogo. Ik kom op internet vrijwel geen Seamasters tegen zonder dat logo, maar heb al wel gelezen dát ze voorkomen.

Ik ging verder op zoek naar informatie. Omega maakt al Seamasters sinds 1948 en er zijn er nog ontzettend veel te krijgen. Toch verbaasde het mij dat ik weinig informatie over vintage Seamaster Dresswatches kon vinden. Het gaat bijna allemaal over recentere Seamasters, de duikers en de Bond-horloges.

Ik leerde via internet dat er alleen in de jaren 63-67 zowel Seamaster als De Ville op de wijzerplaat stond. Hij moet dus wel uit die tijd zijn en dat pas ook bij de stijl. Ik ben zelf uit 64, dus het zou geweldig zijn als het een birthyearwatch zou zijn. Ik zal hem binnenkort wel naar mijn horlogemaker brengen om de kast te openen voor het bepalen van kaliber en de referentie en voor onderhoud.

Ik zou echter nog wel graag informatie willen vinden over de Seamaster De Ville horloges uit deze tijd (midden jaren 60). Kan iemand me goede websites of boeken adviseren met informatie daar over?

Verder zoek ik nog informatie over hoe waterbestendig dit horloge zou kunnen zijn (als de gaskets in orde zijn). Duidt de naam Seamaster niet sowieso op (een zekere mate van) waterbestendigheid? En duidt de Unishell daar ook niet op? Weet iemand hoe waterdicht het oorspronkelijk geweest zal zijn? 3 of 5 bar zou voldoende zijn om regendruppels buiten te houden.

Weet ook iemand waarom het zeepaard niet achterop staat? Duidt dat ergens op? Kan het te maken hebben met het feit dat het horloge uit de USA komt? Ik begreep dat alleen bepaalde in meer of mindere mate gouden horloges pas in de USA van een kast werden voorzien en dat stalen horloges toch altijd zo uit Zwitserland kwamen.

Alvast bedankt!

5 likes

Hier kun je wat info vinden over de De Ville en de Hippocampus.

https://www.arteepee.nl/omega/seamaster-de-ville

1 like

Leuk weetje dat James Bond hem droeg in ‘From Russia with love!’ :grin:
Bedankt!

1 like

Zonder hippocampus werd wel eens gebruikt om graveren mogelijk te maken (bijv bij een jubileum horloge).

Ik gok dat er een cal 5xx uurwerk in zit. Heeft ie een quickset functie?

Een 5xx kaliber lijkt mij ook waarschijnlijk. Ik kan de datum niet snel verzetten, maar de kroon wel op twee standen uittrekken. Er zit een niet originele kroon op. Het zou kunnen zijn dat de quickset er wel op zit maar niet werkt door de niet originele kroon en kroon as.

Dank @Cricket33!

1 like

Leuk weetje dat James Bond hem droeg in ‘From Russia with love!’
Ik las het ook, maar ik heb verder gezocht op internet en kon er geen enkele verdere bevestiging van vinden. Volgens alle bronnen droeg Bond in die film een Submariner 6538

Ja merkte ik ook. Toch ook nog ergens anders gevonden. Misschien allebei gedragen in de zelfde film? Die de Ville is ook meer voor in het casino bijv. De Submariner voor de actie scènes.
Ik ga de film nog eens goed bekijken. Ben blij met mijn DeVille. Jij veel plezier met de jouwe!

Zojuist de Seamaster De Ville terug ontvangen na een grondige beurt door Balanced Watches, @Lieuwedv. Nu voorzien van een correcte originele Omega kroon en een nieuw glaasje en in een mooi doosje van Balanced Watches. Lieuwe had er zelfs een nieuw bandje aan gemaakt, ik had het horloge ‘head-only’ verzonden. En snel! nauwelijks meer dan 2 weken nadat ik hem het horloge toegezonden heb. Helemaal Happy. Dit wordt de komende tijd mijn daily.

Ik weet dat je met vintage horloges nooit moet gaan zwemmen, maar ik ben nog wel benieuwd of iemand weet wat Omega indertijd zelf als diepte voor de waterdichtheid van de Frontloader Seamaster De Ville opgaf, want dat heb ik nog niet (met zekerheid) kunnen vinden.

Omdat het horloge in een frontloader ‘unishell’ kast zit heb ik het uurwerk niet eerder kunnen bekijken. Nu gelukkig een foto van Lieuwe gekregen.

Het uurwerk blijkt het kaliber 563 te zijn, dat met het oog op de importheffing op het aantal juwelen in de VS voor die markt van de 24 stenen in kaliber 565 was teruggebracht naar 17 stenen. Ook kon het horloge nu gedateerd worden op 1967, dus helaas geen birthyear watch (dan zou het van 1964 moeten zijn).

@Omega_73: heb je From Russia with love al weer gekeken en heb je gezien of Bond daar inderdaad (ook) een Seamaster De Ville in heeft gedragen?.

4 likes

O ja, dat is waar ook. Ik heb de film zelf niet, dus kijk ze af en toe wanneer ze op tv terugkomen. Eigelijk was ik het inmiddels vergeten. :blush:

Volgens deze website wel.

1 like

Een echte Bond? Hoe dan ook, draag hem graag! :blush:

4 likes

Prachtig verhaal. Mooi dat je hem weer terug hebt, prachtig horloge. Ik kan je weinig verder helpen met je vragen. Ik heb een handopwinder uit 1964 met Caliber 269. Ook hier niks op de achterkant van de kast en ook de aanduiding Seamaster ontbreekt op de wijzerplaat. Ik heb begrepen dat dat bij de eerste series nog niet gebruikelijk was, maar mogelijk weet een ander forumlid dat.

1 like

Mocht je dit nog niet gezien hebben, hierbij een link. Wellicht levert het je nog nieuwe info op.

2 likes

Ik heb nu net 2 films op YouTube gekeken over het onderwerp, Bond horloges.
Die van Timepiece Chronicle “every Bond watch”, vond ik het meest informatief en goed gedocumenteerd.
Maar in beide geen woord over een Seamaster De Ville. Helaas. :grin:

Zijn wel verkopers. :thinking: