Instructieboek over horloge maken

Ik ben op zoek naar een boek over horloge maken, ik ben er op bol.com al een paar tegen gekomen maar weet niet of die heel geschikt zijn, verder weet ik dat dat ze op de vakschool in schoonhoven werken uit het boek “The theory of horology” alleen is dat boek 100-150 euro en als 17jarige kan ik dat geld niet zomaar missen omdat ik ook nog moet investeren in gereedschap.
Verder ben ik op het forum nog een topic tegen gekomen met een link naar scribd.com waar een heel boek (Handleiding voor de uurwerkhersteller) staat neer geplempt alleen vind ik die heel erg onduidelijk.

welk boek raden jullie mij aan?

Hallo Antoni,

Zelf ben ik ook nog vrij jong(bijna 17) en ik heb het meeste tot nu toe geleerd uit eigen ervaringen. Op het forum staat een geweldig topic over het in en uit elkaar halen van een normaal uurwerk.

http://www.horlogeforum.nl/read.php?8,77932

Zelf heb ik bij de bibliotheek eens het boek “Watchmaking” van george daniels wel eens geleend, maar dat is te lang geleden om nog precies te weten wat erin stond

Als ik je een advies mag geven, zou ik beginnen met het schoonmaken van goedkope mechanische horloges. Reparaties uitvoeren, bijv een gebroken balansas vervangen, is zeer lastig, en daar het je materialen zoals een duizenden euro’s kostende draaibank voor nodig. Eenvoudige dingen zoals een veer vervanger zijn opzicht nog wel te doen. Ik verzamel zoveel mogelijk oude uurwerken, zodat ik een kapot of missend onderdeel kan vervangen, ipv het zelf te maken/repareren. Van bapaalde calibers uit dameshorloges heb ik enkele tientallen stuks voor onderdelen liggen.

Mocht je nog meer vragen hebben hoor ik het wel.

Groeten,
Koen

p.s. ik zou zeker naar de rikketik gaan, hier heb ik ook veel gereedschap gekocht. Ook uurwerkjes om te beginne zijn er volop te vinden.

Hier heb ik een engelstalige site die een duidelijke uitleg geeft over de werking van het (Seiko) uurwerk, welk gereedschap je nodig hebt (overigens heb je niet alles nodig wat er staat), en geeft ook stap voor stap aan wat je moet doen om het horloge uit elkaar te halen en in elkaar te zetten (vanaf hoofdstuk 6). Zie: http://www.clockmaker.com.au/diy_seiko_7s26/index.html

Ik heb deze site niet zelf gebruikt voor het uitelkaar halen en in elkaar zetten van een Seiko uurwerk, maar ik vind het er globaal erg goed uit zien.

BTW een Seiko uurwerk werkt wel iets anders dan een “normaal” Zwitsers mechanisch uurwerk, maar de basisprincipes zijn het zelfde.

Je kan ook eens hier kijken: http://www.timezonewatchschool.com/WatchSchool/

Geen idee of het wat is :).

Ik ben echt op zoek naar een boek mannen ;), maar bedankt

Bam

http://sieraden-tassen-uiterlijk.marktplaats.nl/horloges-antiek/445552397-handboek-uurwerk-hersteller-van-h-jendritzki.html?return=eJwFwVsKgCAQAMC7eACtj%2FpYiY4SGxqKjxZ3EyS6ezMIM7wRJsuwLqDKsEGEwJjuW7rJV12wJaGMKKxrNg%2F7hq7EasrQFGiXQX47o%2BPjws7Kfj%2B4VB4M&df=1

Succes :wink:

Dankje norton maar daar had ik al een digitaale versie van gevonden en ik vind hem best onduidelijk (voor mijn doen dan), ik wil niet ontevreden lijken maar heeft niemand betere suggesties? :slight_smile:

een voordeel is wel dat dit de enige is in het nederlands die ik ben tegengekomen.

Een echt boek heb ik ook niet, maar heb wel “The Watch Jobbers Handybook” in ebook versie. Dus als je toch interesse hebt hoor ik het wel. Grt

er zijn verschillende soorten boeken.

  • The theory of horology, geeft theoretische uitleg over de werking van het uurwerk.
  • Het boek handleiding voor de uurwerkhersteller, laat zien hoe je horloges herstelt.
  • In het boek Watchmaking van George Daniels wat Koen aangaf kan je lezen hoe je echt onderdelen (horloge) maakt.

Als je beter aangeeft naar wat je op zoek bent kunnen we je beter helpen, tussen welke boeken twijfelde je op bol.com?

ik heb lang naar zo’n boek gezocht, nooit echt geslaagd.

het meeste heb ik toch opgestoken op het net. vrij irritant, alles staat goed verborgen in de forums. af en toe komen er beauties langs als de eerdergenoemde http://www.clockmaker.com.au/diy_seiko_7s26/index.html.

dus het is ploeteren op het net vrees ik…

Ik zat zelf te twijfelen tussen deze http://www.bol.com/nl/p/practical-watch-repairing/1001004001238846/ en die handleiding voor de uurwerkhersteller.

het boek van De Carle is erg goed (al zijn boeken, trouwens) en ook de oude Jendritzki is prima, maar beiden zijn wel wat ouder, en sommige dingen worden in deze boeken als bekend verondersteld…

Volgens mijn bescheiden mening is er nog steeds maar één boek wat kompleet is en redelijk up-to-date is gebracht en dat is deze:
http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,1250,1250#msg-1250
met cd-rom erbij; een duidelijke beschrijving voor beginners hoe je in stappen een uurwerk demonteert en weer in elkaar zet, maar ook tips en duidelijke uiteenzettingen voor reparaties en controles (de- en remontage zijn eigenlijk het makkelijke deel, storingzoeken, reparatie en afregelen zijn veel moeilijker)
Helaas is het enkel in de Duitse taal uitgegeven…
Op de website van Uhrenliteratur staan nog diverse andere boeken die ze opnieuw hebben uitgebracht.

Bedenk wel dat alleen een boek doorlezen en proberen het te begrijpen niet zoveel zin heeft, het beste kan je even vooruit lezen en dan praktisch aan de gang gaan met een uurwerkje…

Groet,
Paul

Antoni Schreef:

Ik zat zelf te twijfelen tussen deze
http://www.bol.com/nl/p/practical-watch-repairing/
1001004001238846/ en die handleiding voor de
uurwerkhersteller.

op amazon.de voor 11.99 EUR
(handleiding voor uurwerkhersteller: 0 EUR :slight_smile: )

Paul K Schreef:

het boek van De Carle is erg goed (al zijn boeken,
trouwens) en ook de oude Jendritzki is prima, maar
beiden zijn wel wat ouder, en sommige dingen
worden in deze boeken als bekend
verondersteld…

Volgens mijn bescheiden mening is er nog steeds
maar één boek wat kompleet is en redelijk
up-to-date is gebracht en dat is deze:
http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,1250,1250#ms
g-1250
met cd-rom erbij; een duidelijke beschrijving voor
beginners hoe je in stappen een uurwerk demonteert
en weer in elkaar zet, maar ook tips en duidelijke
uiteenzettingen voor reparaties en controles (de-
en remontage zijn eigenlijk het makkelijke deel,
storingzoeken, reparatie en afregelen zijn veel
moeilijker)
Helaas is het enkel in de Duitse taal
uitgegeven…
Op de website van Uhrenliteratur staan nog diverse
andere boeken die ze opnieuw hebben uitgebracht.

da’s de Jendritzki, maar dan flinke update gehad!
mooi boek.

hmm, ik moet toch eens al die mooie boeken uit de verhuisdozen halen … :slight_smile: