Interessante vraag voor de wijzen der uurwerken

Ik had het met mijn broer over mijn nieuwe aanwinst van Zeno, toen hij mij vertelde dat in elke automaat een onderdeeltje zit, dat slechts 0,4 gram weegt en uit 80 verschillende onderdelen bestaat. Het onderdeeltje zou ervoor zorgen dat het horloge geen last heeft van de zwaartekracht, waardoor het op tijd kan blijven lopen. Dit zou al ergens in de 19de eeuw zijn bedacht door iemand en sindsdien nooit meer verbeterd zijn.

Is dit waar? Mijn broer is ook niet de grootste horlogekenner, maar blijkbaar heeft hij dit ergens ooit gelezen. Ik kan het hier op het forum of op internet niet zo snel vinden. Als iemand mij op een artikel over dit onderwerp kan wijzen, zou ik het heel graag lezen. Alvast hartelijk dank! :slight_smile:

het lijkt me dat hij een tourbillon bedoelt. die bestaat ongeveer uit zoveel delen en zal het ongeveer wegen.
zit iig niet in ieder horloge

Ik denk ook dat hij waarschijnlijk een tourbillon bedoelt, deze vind je meestal echter alleen terug in hele dure horloges en dit zijn meestal ook geen automaten maar handopwinders.

kijk hier maar eens hoe het werkt (Engelstalig) http://www.luxlux.com/information.php?info_id=33#animated

En nog mooier http://www.tp178.com/wsw/jlcforum/mas_tourb_02.htm

Nu jullie het zeggen, hij had het over een tourbillon! Het enige waar hij dus fout zat was dat het in alle automatische horloges zit, maar blijft heel interessant om te lezen. Ga eens beginnen met die onderste link, hcptdg. Bedankt!

er zijn wel tourbillon’s automaat …de glashütte panomatictourbillon bijv… dus hij zat geheel niet fout …

Geheel niet, in ieder geval niet geheel. Hij dacht dat het in elke automaat zat :slight_smile:

idd ik zie het nu …had er even overheen gelezen.