Is dit wat? Vraag voor Rusland specialisten

Beste forumleden,

Op ons aller eBay zie ik dit nu in de verkoop:

http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=170163940640&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=007

Is dit nu origineel of een Frankenuhr? Ik vind de wijzerplaat wel erg puntgaaf (en modern!). Verder heb ik dit uurwerk alleen maar in zakhorloges gezien.

Groeten, Tom Vreeken.

Geen flauw idee. Ik kan je niet verder helpen. Maar wat mij wel opvalt, is dat dit klokkie een doorsnee heeft van 50 mm zonder kroon. Da’s toch wel erg groot voor een horloge uit die tijd…

Het horloge lijkt als basis inderdaad het Molnia chronograph zakhorloge te hebben.
De kast is omgebouwd tot polshorloge.
Vaak is aan de gebruikssporen te zien dat deze ombouw toch heel lang geleden gebeurd moet zijn.
Het zal mij niet verbazen dat kleine series de fabriek verlaten hebben.
De wijzer plaat lijkt mij niet orgineel, de laatste 4jaar verschijnen dit soort wijzerplaten bij bosjes op de oude horloges, terwijl je ze vroeger zelden zag
Groet Chris

Kijk oa op Netgraphik. Er is in het verleden meer gesproken over dit fenomeen. Wat direct opvalt is de verwijzing op de wijzerplaat naar 2MWF dus niet 1MWF. Het gaat hier duidelijk niet over het bekende P3017 caliber. Ik meen me te herinneren dat op de door mij genoemde site info werd verschaft over de diverse chronocalibers die destijds in de SU werden gebruikt, voornamelijk voor militaire doeleinden. Zakhorloges werden vaak van lugs voorzien vooral als ze door piloten werden gedragen (in je zak heb je er als piloot niet veel aan)

Arjay

Neenee, het is idd geen 3017 (“Strela”) uurwerk; zoals Chris al aangeeft betreft het een produkt van Molnija, het is een oud type (15 steens) 16 lijns uurwerk YK-6 (voorloper van de 3602), waar ze een chronograaf-module op gemaakt hebben, de aanduiding van dit uurwerk is YK-28; de zakhorloges die de basis is geweest voor dit horloge noemden ze trouwens “Kapitanski” (kapitein)
Ik kan de fotootjes van mijn exemplaren (ook enkel zakhorloges) zo even niet meer op Photobucket vinden, zal ze wel een keertje weer uploaden en posten.

De wijzerplaat lijkt me modern, zo uit de inkjetprinter gerold…

Groet,
Paul

Ik meende me al te herinneren dat jij diverse plaatjes had. De site die ik bedoel is overigens www.Netgrafik.ch. Hierop staan diverse voorbeelden van chrono’s die in de SU werden gebruikt oa ook de Molnia, de eendrukker chrono enz. De site van deze persoon verwijst ook naar andere sites.

Arjay

Zie ook de site www.ussrtime.com. Deze verzamelaar bezit meer dan 500 russische horloges en klokken waaronder veel chrono’s. Merkwaardig fenomeen wat ik t.a.v Molnia al eerder tegen kwam is dat de chronograaf die Molnia zowel in zak als in pols variant produceerde niet van een Molnia caliber was voorzien maar van het P3017 caliber. op deze site worden in kaders diverse horloges getoond met schematische kaders waarin ook de gebruikte calibers worden getoond.

Arjay

ja, goeie website met veel info; geeft ook een heel nieuwe betekenis aan het woord “verzamelaar” als je ziet wat die man bij elkaar gebracht heeft :smiley: :smiley:

Dit plaatje stond nog wel op Photobucket, uit mijn eigen verzameling “ouwe zooi”:

links dus de Kapitanski met YK-28 uurwerk (50-er jaren, ik meen 1954); rechts het Molnia chrono-zakhorloge met het Poljot 3017 uurwerk, midden het Molnia “pilotenchrono” ook met het Poljot 3017 uurwerk, beide laat 70-er jaren.

Groet,
Paul

Joh, als je baalt van die ouwe zooi!!! (grapje)

Arjay

Hallo Arjay,

Dat ik niet eerder aan Netgraphik gedacht heb, een beetje dom van mij. Die andere site had ik ook al eens gezien maar niet gebookmarked. Beide sites even onderzocht, maar deze wijzerplaat komt er niet op voor.
Het zal dus wel een photoshop wijzerplaat zijn, met ditto wijzers. Jammer, maar wel goed voor onderdelen of zo. En mocht je een originele wijzerplaat hebben? Dan is het weer wel leuk.

Groeten, Tom Vreeken.