Isochronisme?

Vandeweek heb ik meegeboden op een Bulova-horloge dat voor een aantal zaken zou zijn aangepast.
Helaas, ik was weer eens te krenterig :(.
Maar nu een vraag: op de rotor van dit horloge (zie foto) staat: “6 adjustments” en “heat, cold, isochronism, 3 positions”.

Nou: het meeste begrijp ik, denk ik, wel, maar “Isochronism” klikt mij in de oren als een hele enge ziekte.
Googelend kom ik er ook niet uit.
Maar ik wil wel weten wat dit nou voor term is binnen de horlogemakerij.
Is er iemand die het me (ons) kan vertellen???

http://www.horlogeforum.nl/read.php?8,51451,55357

Isochronisme is de de afwijking (eigenlijk: gelijkheid) tussen de verschillende posities (kroon boven, wijzerplaat boven, onder, ect). Die is bij dit horloge klein (geweest).

Dank!
Weer wat geleerd :slight_smile:

Beste Grootmokum,

Isochronisme is niets anders dan de gelijkheid van tijdmeting. In ideale omstandigheden zou iedere uitslag van de balans, klein of groot, precies even lang moeten duren, maar helaas is dat door allerlei storende omstandigheden niet het geval.

En storingen zijn er meer dan genoeg! Veranderingen in het traagheidsmoment (denk aan bijv. temperatuurswisselingen), verplaatsing van het zwaartepunt (dat er buiten het draaipunt van de balans natuurlijk niet zou moeten zijn), wrijving van de (balans)tappen in de lagers (diameter, afwerking en natuurlijk: de olie!) en vooral de invloed van het echappement zelf (aandrijving, ook al is die gering en kort, betekent altijd een verstoring), zorgen voor wisselende resultaten.

Aan het afgebeelde horloge is dus door specialisten bijzonder veel tijd en aandacht besteed en het zal dan ook nieuw relatief veel geld hebben gekost.

Hartelijke groeten,
Robbert

Precisieman Schreef:

Aan het afgebeelde horloge is dus door specialisten bijzonder veel tijd en aandacht besteed en het zal dan ook nieuw relatief veel geld hebben gekost.

Hartelijke groeten,
Robbert


Dank Robbert.
Dat was een helder verhaal.
Het horloge is ongetwijfeld vroeger duurder geweest dan de 63 pond waar het nu voor werd verkocht. :slight_smile:

Beste Grootmokum,

Duurder dan 63 pond nu? Ik dácht het wel! Dit horloge stond toen het nieuw te koop was misschien wel op het verlanglijstje van menig beter betaalde “gewone” werknemer, maar die kon zich een dergelijke aanschaf toch écht niet veroorloven!

Als ik het goed zie handelt het zich hier om een caliber 11 uit de “A”-serie, geproduceerd omstreeks het midden van de jaren vijftig, en het is voorzichtig uitgedrukt niet bepaald de standaarduitvoering. Interessant is dat dit, na een lange pauze, waarin vrijwel uitsluitend uurwerken van elders werden betrokken, weer de eerste door Bulova in eigen beheer ontwikkelde automaat was en dat de constructiefase van dit uurwerk vrijwel parallel liep met de ontwikkeling van de bekende Accutron.

Ik weet natuurlijk niet wat die genoemde aanpassingen zijn geweest, maar naar mijn stellige overtuiging is dit een leuke aanwinst voor de verzamelaar van Amerikaanse horloges en dat voor een bepaald niet al te hoge prijs. Toch té krenterig geweest, misschien?

Hartelijke groeten,
Robbert