"Juweliersketen Schaap Citroen verdacht van fraude"

"Juweliersketen Schaap en Citroen, een leidinggevende van de onderneming en een horlogehandelaar in Amsterdam worden allen verdacht van belastingfraude met luxe horloges.

Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag op basis van anonieme bronnen. De genoemde horlogehandelaar is een van de klanten van de juweliersketen.

De Belastingdienst doet al sinds 2013 onderzoek naar Schaap en Citroen. In 2014 heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) een inval bij het hoofdkantoor van de keten gedaan.

Een woordvoerder van het Functioneel Parket laat aan de krant weten dat de partijen het op papier lieten lijken “alsof de horloges werden doorverkocht aan ondernemingen in andere Europese landen”. De woordvoerder wil de naam van het bedrijf niet bekendmaken.

Zwarte markt

Normaal gesproken kan een bedrijf btw terugvragen bij export binnen Europa. Het OM controleert nu of de onderneming dat terecht heeft gedaan.

Daarnaast zou het juweliersbedrijf contante betalingen van horloges niet op tijd hebben gemeld. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de juweliersketen dat expres te laat deed. “De horloges zijn vermoedelijk door de handelaar verkocht op de zwarte markt”, zegt het OM tegen de krant.

Te goeder trouw

Schaap en Citroen bevestigt dat het OM de verkoop van horloges via een Nederlandse tussenhandelaar onderzoekt. Het bedrijf heeft zich naar eigen zeggen gehouden aan interne procedures en zegt “te goeder trouw” te zijn. Omdat het onderzoek nog loopt, wil het bedrijf verder niet reageren.

In 2010 trof Schaap en Citroen nog een schikking met het OM vanwege het te laat melden van betalingen in contanten.

De juweliersketen heeft elf vestigingen verdeeld over Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Rotterdam en Utrecht."

Eric

Ze zeggen zwarte markt maar zou het niet gewoon gaan om het doorschuiven van horloges naar de bekende grijze handelaren?

Dat lijkt mij nogal logisch ja… maar een grijze handelaar zegt het grote publiek natuurlijk niets, dus zwarte markt.

Vandaag in de NRC een pagina s groot artikel over de wondere wereld der klokjes, vermenging van onder en boven wereld, grijze / c.q. zwarte handelaren en de vele miljoenen die daar in omgaan :slight_smile:

Hendrik, die vandaag een IWC Portugees om zijn polsje draagt

hendrik Schreef:

Hendrik, die vandaag een IWC Portugees om zijn
polsje draagt

Daar zou ik wel eens een mooie foto van willen zien.

Ik ook wel Thijs :slight_smile:
Dit lijkt er nog het meest op:

http://www.chrono24.nl/iwc/portugieser-iw3714--id3200728.htm?urlSubpath=/iwc/portuguese--mod85.htm&models=85&manufacturerIds=124

moet zeggen: wel een joekel!
Binnenkort op de te koop afdeling??

Hendrik

btw-carrousel!?
Grtz Rudy

rudylexus Schreef:

btw-carrousel!?
Grtz Rudy

Nee, met rotor

hendrik Schreef:

Ik ook wel Thijs :slight_smile:

Doe dan Hendrij! Mooie foto’s van die IWC!!!

hendrik Schreef:

Vandaag in de NRC een pagina s groot artikel over
de wondere wereld der klokjes, vermenging van
onder en boven wereld, grijze / c.q. zwarte
handelaren en de vele miljoenen die daar in omgaan
:slight_smile:

Mocht er iemand een link hebben naar dit artikel dan houd ik me aanbevolen om 't te lezen.

Voor 29 cent kun je het via Blendle lezen.

Artikel gelezen. Tendens: juweliers zitten in de tang bij de grote merken.de merken bepalen hoeveel horloges er van welk type worden afgenomen en welke horloges van andere merken daarbij moeten worden afgenomen. Banken financieren geen nieuwe voorraad als de oude voorraad niet voldoende geslonken is. Daarom werken alle juweliers in het hogere segment met grijshandelaren. Verkoop via de achterdeur dus. Dit schijnen, volgens het artikel, niet in alle gevallen de meest frisse personen te zijn en justitie doet in minstens 1 geval onderzoek naar een grote tussenhandelaar. Het artikel vermeldt daarnaast nog dat er een zending horloges van S&C naar Hong Kong niet het juiste gewicht had en dat er hierbij gedacht kan worden aan btw fraude.

Geen nieuws dus, slechts publiciteit.

Deze praktijk bestaat al tientallen jaren en niet alleen wordt dit ‘misschien’ door S&C uitgevoerd. Als juwelier die een top merk voert ben je verplicht een groot deel van de collectie op voorraad te hebben anders verlies je je dealerschap. Wie is er dan schuldig?

Jürgen Schreef:

Deze praktijk bestaat al tientallen jaren en niet
alleen wordt dit ‘misschien’ door S&C uitgevoerd.
Als juwelier die een top merk voert ben je
verplicht een groot deel van de collectie op
voorraad te hebben anders verlies je je
dealerschap. Wie is er dan schuldig?

Het gaat erom dat blijkbaar de wet is overtreden. En dat kan natuurlijk niet. Al moeten we de uitkomst van het onderzoek nog afwachten, BTW ontduiken is een misdrijf. En moet vervolgd worden m.i.

Tsja beetje slordig dat het gewicht niet klopt van die geëxporteerde horloges, en de BMW van die Gassan boy ook al verkeerd geparkeerd staat :slight_smile:

Hendrik

Gaat uiteindelijk om niet afgedragen BTW. Het zal de belastingdienst een worst zijn of je een deel doorverkoopt naar de niet-AD handelaren (“grijze handel”?). Als de BTW afdracht maar klopt.

hendrik Schreef:

Tsja beetje slordig dat het gewicht niet klopt van
die geëxporteerde horloges, en de BMW van die
Gassan boy ook al verkeerd geparkeerd staat :slight_smile:

Naar verluid, Hendrik, naar verluid!

Volgens het artikel zou 50% van de markt Rolexen betreffen. Dat lijkt me toch een beetje overdreven.

1 like

Dit lijkt wel een beetje op de werkwijze van iets inkopen tegen 0% btw, en onder de toonbank doorverkopen aan de grijze handel (die in principe btw plichtige is), maar administratief een export factuur opmaken (met 0% btw). Leuke constructie voor de afnemer. Zo krijg je dus Rolexen met 21% korting…