Koningswater

Beste Forumleden

Ik ben bezig om een paar horlogekasten te ondoen van de chroomlaag door gebruik van koningswater een
zeer gevaarlijk goedje heeft iemand hiermee ervaring ermee.
wil het zelf polijsten en dan deze op te sturen naar haverman in den haag om te verchromen
graag jullie ervaringen met dit goedje
AntonSV

het bestaat uit 2 zuren, salpeter en zoutzuur.
Ik zou het overlaten aan haveman, dit vreet naar alle waarschijnlijkheid meer weg dan je lief is.

Valt allemaal best mee indien je een beetje gewoon bent met het werken met chemicalien . Tis gevaarlijk spul indien je niet de juiste veiligheidsmaatregelen gebruikt .
1 : rubberen handschoenen , absoluut een vereiste
2: veiligheidsbril , idem punt1 , druppels in je oog is een zekerheid van blijvende schade
3 : liefst werken in een afgesloten kast maar dit zal meestal niet voorhanden zijn . Rekening mee houden dat alle stenen worden aangetast ( dus blauwe hardsteen of graniet is niet aan te raden als ondergrond ) . Een glazen onderplaat is eventueel geschikt . Ook geen houten onderplaat …
4: voorzie een ruime watertoevoer in de buurt , ingeval spatten op de huid , een 3de graads bandwond is niet leuk en heb je veelsneller dan je denkt … , Let op , uitkijken voor water IN het mengsel , dit is een voorbode van een rampscenario , spatten zijn een grote mogelijkheid .
5: let op voor loslopende huisdieren enof kinderenin de buurt . Een duwtje kan voldoende zijn .

Hoe dan eventueel wel …
bijv,
Een glazen kom of glas welke koningswater bevat plaatsen in een container … bijv , oud aquarium , frigobox of iets dergelijks . Daarnaast plaats je een grotere kom met water , in dezelfde box . alles stuk voor stuk onderdompelen in KW , met behulp van pincet/tang . Niet meer KW gebruiken dan nodig . Voorzie een deksel op de aquarium , voor de frigobox het originele deksel , welk de ruimte die je niet nodig hebt afdekt . Idien dit deel proper/gereinigd is , met het pincet het deel voorzichtig verwijderen en onderdompelen inhet water en laat het erin liggen tot alle delen gereinigd zijn en zich dus in het water bevinden . Dek dan het KW af en verwijder de delen uit het spoelwater en spoel dit nog een tijdje af onder stromend water . Afdrogen en klaar … Alles netjes afspoelen , ook het pincet en handschoenen .
Het KW verwijderen uit de bak en voorzichtig wegwerken ( chemischafval ) in een goed afgesloten fles , welke ook goed beschrift is …
Je kleding ook na het handelen hiermee , onmiddellijk wisselen en neem maar een douche . Kwestie van zeer kleine spatten weg te werken .
Niet vergeten , jeuk is de eerste indicatie van een brandwond , dus indien je toch plotseling een beetje jeuk op je lichaam hebtwaar zich eventueel kleine druppels hebben kunnen bevinden , onmiddellijk zeeeeer overvloedig spoelen .

Dat zal het zowat zijn …
Indien je oplet , en aangezien je horloges uit elkaar haalt kan dit geen probleem zijn , en erg kalm en bewust handelt is dit vrijwel risicoloos .

Heel hartelijk bedankt voor jullie reactie ik zal een aantal foto`s maken en als deze klaar is op het forum plaatsen.
AntonSV