Kunstmatig verouderde horloges

Is het mijn wat gevorderde leeftijd en de hang naar vroegâh? De laatste jaren krijg ik meer interesse in horloges die er oud uitzien, maar dat niet zijn.

Ik ben daarin niet uniek, getuige de diverse topics waarin leden met allerlei truukjes bezelinlays verouderden door gebruik van azijn of andere zuren. En er zijn nu ook fabrikanten die dit kant en klaar nieuw te koop aanbieden. Hetzelfde idee als de vale of gescheurde jeans.

En het voordeel is dat het horloge er oud uitziet, maar toch nieuw is.

Toon hier jouw kunstmatig verouderde horloge met vermelding hoe je dat hebt bereikt, of een model dat je online tegen bent gekomen en al dan niet geslaagd vindt.

Ik trap af met mijn Casio retro silver. Als basis heb ik hiervoor een nieuwe Casio G-Shock GW-M5610 gebruikt en gemod met een set die je toen via AliExpress kon kopen van verkoper MFG. Hoewel AliExpress anders doet vermoeden, is dat kwalitatief goed spul en niet goedkoop. De set bestaat uit een solide band en case die kunstmatig verouderd zijn. En dat geeft het volgende resultaat:

De reden dat ik deze wilde, is dat ik de stalen G-Shock van Casio te veel bling vond. Continu vol met vette vingers, en bang voor krasjes :slight_smile: Als 'ie dan beschadigt, dan maar gelijk goed en gecontroleerd.

Nu heb ik de volgende onderweg, een Spinnaker Wreck. Ik hoop die komende week te ontvangen.

Dus laat maar zien welke jij bent tegengekomen of in bezit hebt.

10 likes

Ik heb deze kunstmatig verouderd. Ik heb de case leeg gehaald en hem roodgloeiend gestookt.
Voor de dial heb ik zelf roest gemaakt en dat aangebracht en de wijzers vakkundig om zeep geholpen :grimacing:

18 likes

Zo, die is goed. En een m nut nwijzer :slight_smile:

1 like

Ik ben mijn horloges langs natuurlijke weg aan het verouderen, en ik ben juist op zoek naar methodes om die veroudering een halt toe te roepen. Ik vrees daarmee dat dit niet mijn topic gaat worden. Restauratietopics waar horloges die daadwerkelijk oud zijn er weer als nieuw uit komen hebben mijn interesse wel.

Het wachten in dit topic is op iemand die zo’n Laco Erbstück heeft. Joost mag weten waarom je het wilt, dus mijn vraag is dit:

Waarom vinden jullie het een goed idee om kunstmatige wabi-sabi te genereren? Is het omdat je het geduld niet hebt om je horloge gewoon over tijd te gebruiken? Waarom koop je dan geen vintage die daar langs natuurlijke weg is gekomen? Heeft kunstmatige wabi-sabi wel waarde, als het horloge niks heeft meegemaakt?

9 likes

Hedendaagse kwaliteit in een oud jasje

1 like

Dit inderdaad, maar goed, smaken en kleuren :smile:

Ik zit met nog een andere insteek: ik zou het wel interessant vinden om te kunnen zien wanneer iets “kunstmatig” verouderd is, en niet gewoon veel meegemaakt heeft. Ik zou er niet echt gelukkig van worden als ik zou weten dat iets “fake” is, dus ik ga goed meekijken hier :sunglasses: Omgekeerd ook wellicht trouwens: die horloges met “super well preserved NOS dials” die zo vaak te koop worden aangeboden lijken ook twijfelachtig qua originaliteit.

1 like

Ja, dit fenomeen wordt ‘aging’ genoemd en men komt het op de meest uiteenlopende
producten tegen.
Wat hier de onderliggende psycho-sociale oorzaak is daarover tast de wetenschap nog in het duister.
Er wordt wel gedacht aan behoefte aan authenticiteit wat bij velen in het leven in de
westerse samenleving ontbreekt.
Zo worden ook muziekinstrumenten zoals gitaren op de fabriek al flink beschadigd van wegen …
dat surrogaat zweempje van de fel begeerde ‘authenticiteit’.

4 likes

Dit dus. Heeft voor mij meer waarde dan een versleten hok :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 like

Bij de titel van dit topic moest ik al direct aan je Vostok denken :grin:

1 like

Klopt, ik heb een hekel aan die naamgeving. Maar een “Laco - we beat the snot out of a brand new watch to make you feel authentic” verkoopt minder lekker.

Ik heb jaren 50 Longines hoger zitten dan moderne, om maar een voorbeeld te noemen. :slight_smile: Ik wil niet zeggen dat moderne horloges in sommige opzichten niet zorgelozer zijn, maar wil ook niet suggereren dat de kwaliteit per se omhoog gegaan is in alle gevallen.

1 like

Dat zijn we van jou niet gewend.

2 likes

Natuurlijk wil ik van alles zeggen en suggereren, ik zei dat maar voor de beleefdheid. :rofl:

4 likes

En de hang naar vroegâh toen “alles beter was”.
Maar de prijzen zijn er niet beter op geworden.
Als je wel eens ziet wat je voor een oud verroest rot artikel betaald bij een kringloop- of curiosawinkel of een Loods15 o.i.d. dan schrik je je een klein hoedje.

1 like

Dat geloof ik ook niet. Misschien hier en daar een schroefje of tandwieltje wat een betere kwaliteit is, maar veel zaken waren vroeger wel betere kwaliteit. Niet alleen in horloges.

Ja, dat is helemaal vercommercialiseerd, ze moesten wel
zonder gemeentesubsidie.

Maar, we dwalen af nu :grin:

1 like

Nee want het gaat nog steeds over het naar de t***** helpen van goede dingen :face_with_raised_eyebrow::joy:

(Overigens vind ik daarin niet alles lelijk)

2 likes

Alles wat ik heb aan oude meuk is echt oude meuk :grin:

3 likes

13 likes

Ja, ook al zo bizar. “Relicen” noemen ze dat. De suggestie wekken dat je iets al heel lang in bezit hebt en er veel op gespeeld hebt.

Maar goed, ieder z’n meug.

1 like

Er zwerft er hier ergens één rond maar ik weet niet meer van wie.

Ik vind het geen goed idee, ik verveelde me gewoon :laughing:

1 like