Luminova: in hoeverre bij te werken?

Van wat ik van een horlogemaker begrepen heb, is de Luminova van “uitgebrokkelde” wijzers het makkelijkst te vernieuwen, door er langs de achterzijde van de wijzer wat op te strijken. Je hebt als het ware een “mal” en op de achterkant mag je zelfs een ietsiepietsie “morsen”, dat zie je niet.

Luminova cijfers op de wijzerplaat of “speldenkopjes” zijn imho haast niet te restaureren. ( of wel ? )

Maar stel dat je nu een duiker hebt met dikke ronde Luminova-punten als indexen, en de lume wordt met de jaren minder, kan je zulks dan op een deftige manier restaureren ?

En wie het al ooit eens gedaan heeft, graag wat foto-tjes :wink:

Wijzers zijn redelijk eenvoudig te “relumen” , zoals je aangeeft van de achterzijde wat Luminova opbrengen waarbij de wijzers horizontaal hangen met de bovenkant naar boven.

Het is de kunst om de adhesie van het materiaal te gebruiken om een net resultaat te krijgen, het is geen kwestie van “volkalken” . Wanneer je de wijzers te dik maakt raken ze elkaar.

Wijzerplaten “relumen” is een heel stuk moeilijker, vaak heb je wat hulp omdat de urenindex iets verhoogd is tov de wijzerplaat of de urenindex een soort bakje is wat je alleen netjes hoeft te vullen. In dit geval werkt de adhesie van het materiaal vaak tegen je, hoekjes lopen niet netjes vol of je krijgt geen scherpe overgangen.
Wijzerplaten “relumen” is net als netjes schrijven of schilderen…oefening baart kunst. Het moeilijkst zijn de volledig vlakke wijzerplaten zonder enig “houvast” . Het aanbrengen gebeurt meestal met een hele fijne penseel, maar ik heb ook al andere middelen gebruikt.

Vaak is een fout op een wijzerplaat definitief aangezien de bindingsmiddelen van SuperLuminova nog wel eens agressief willen zijn, wijzers kun je in thinner gooien en opnieuw beginnen.

Hier een paar foto’s van wat hobby stukjes, alle van de 70’er jaren:

Doxa Sharkhunter sub 300 T

Tissot Seastar T12 Chrono

Seiko 6105-8110

Prachtig werk, Lucien ! (tu) (tu) (tu)

En bedankt voor de mooie uitleg.

Hier nog wat foto’s van een vroegere topic.
Heb ik hier nog al uitgelegt maar zal nog van het oude forum zijn.

Marc, dit is juist van een Omega zoals de jouwe, een 1310.

Knap zeg ! En voor alles het juiste gerief ! Makkelijk, zo’n conische stokjes om de wijzers op te plaatsen.
Dat er nog nooit iemand op het idee gelomen is om eens een documentaire over een horlogemaker samen te stellen ! Dat zou pas boeiend zijn ipv die rommel die ze ons dagelijks voorschotelen. :wink: