Beste Bally,
Natuurlijk is het mooier als een uurwerk door de horlogemaker zelf is gemaakt maar er zijn daar maar heel erg weinig van over. Het verschil tussen en manufacture en standaard ETA is flinterdun.
Ik heb daar eerder op dit forum iets over geschreven:
Cursieve tekstVolgens het jaarboek van Gentlemen’s Watch:
Manufacture: Er bestaat geen algemene overeenstemming over de definitie van dit woord, maar de meeste experts zijn het er over eens dat het alleen gebruikt mag worden voor een bedrijf dat ten minste 1 kaliber, of in elk geval de cruciale onderdelen ervan zoals de hoofdplaat, in eigen huis vervaardigd. Dit gold 10 jaar geleden slechts voor een handje vol producenten uit Zwitserland en Duitsland, maar door de hoogst competitieve markt van tegenwoordig hebben verschillende creatievelingen zich geroepen gezien om een uurwerk te ontwikkelen. ETA is ontegenzeggelijk de grootste manufacture van Zwitserland. Het woord zelf komt uit het latijn en betekent ‘met de hand gemaakt’.
Volgens een hele grote meneer binnen de horloge-branche bestaan en maar 2 manufactures in de wereld. Patek Philippe en Breguet. En als er een derde zou zijn was dit Jeager LeCoultre.
Deze meneer is een purist pur sang.
Hij gaat, mijns inziens, ook even voorbij aan het feit dat IEDERE Seiko een 100% manufacture is. Maar goed, de term geldt ook eigenlijk alleen maar voor Duitse en Zwitserse horloges.
Seiko heeft zelfs onderdelen aan TAG Heuer geleverd. Caliber 1887, en ze durfden dit ook een manufacture te noemen. Totdat het verhaal in de publiciteit kwam.
Ga er maar vanuit dat er bijna geen echte manufactures zijn en dat bijna ieder merk onderdelen, al dan niet aangepast, van andere merken gebruikt. Als ik de grondplaat van een 2824 zelf maak met een hele dure CNC machine, de rest van het uurwerk mooi oppoets mag ik het volgens Gentlemen’s Watch dus gewoon een manufacture noemen.
De meeste merken zullen echt niet het wiel opnieuw gaan uitvinden.
Tot zover mijn eerder epistel.
ETA wil in de toekomst alleen nog maar gaan leveren aan merken binnen de Swatch Group. Dit heeft alles met winst te maken. Ook zie ik steeds meer merken kleine aanpassingen maken waardoor je wel je horloge bij het merk zelf moet laten servicen. Hierdoor kunnen ze belachelijke prijzen blijven vragen.
Uiteindelijk geldt: hoe simpeler het uurwerk, hoe lager de onderhouds-kosten zullen zijn.
Als je gaat voor de beste prijs/kwaliteit verhouding zowel in aanschaf als in onderhoud zou ik een japanner kiezen. Zowel voor auto’s als voor horloges.