Martin goes vintage

Hallo allen,

Na het zien van allerlei fraaie vintage modellen hier op het forum, dacht ik, dat wil ik ook! Het eerste exemplaar werd mij bijna letterlijk in de schoot geworpen.
Rond de Kerst dronk ik koffie bij mijn ouders, en hadden het over mechanische horloges, waarop mijn vader naar boven liep en een Seiko Automaat uit een la haalde.
Dit exemplaar had hij in 1971 gekocht, vlak voor mijn geboorte. Hij droeg hem niet meer, omdat de gang reserve te kort was geworden om hem een dag niet te dragen. Hier de foto’s (nog niet gepoets, gepolijst, enz… maar hij loopt keurig op tijd.)

Verder heb ik op Ebay rond gesnuffeld en, zoals al eens vermeld in een eerdere post, mijn eerste aankoop daar gedaan. Afgelopen woensdag, ik was thuis omdat mijn oudste dochter jarig was, kwam er ook een cadeautje voor mij per post: Deze Enicar!

Zelf was ik zeer content met dit exemplaar. Na twee dagen liep hij een half minuutje voor. Ik wilde hem dus even gelijk zetten, en kwam gelijk achter de nadelen van ebay en vintage:(

Dit wordt dus een tripje naar de horloge maker. Nu had ik hem sowiso al beloofd hem deze Enicar te laten zien als hij binnen was, maar ik had toch gehoopt op een iets andere manier. Waar ik gelijk naar wil laten kijken is de rotor, want als ik mijn arm wat heftig beweeg, heb ik het gevoel dat deze wel vier keer in de rondte gaat. Hij lijkt dus wel heel soepel te bewegen.

Als pleister op de wonde kwam het laatste exemplaar ook binnen. “Ervaren” als ik ben op Ebay, had ik ook op een ander horloge een bodje uitgebracht, en aangezien blijkbaar niemand anders dit exemplaar mooi vond, heb ik nog een Enicar in mijn bezit. De kleur van de wijzerplaat is erg bijzonder, een beetje mintgroen. De bijgeleverde zwarte band combineert er totaal niet bij, dus ik ga nog op zoek naar iets bijpassends.
Bij deze lijkt ook iets apats aan de hand te zijn met de kroon, aangezien hij in twee stapjes naar buiten gaat, zonder dat er een datum, danwel hack functie op zit…?..
Ohja, de foto:

Alles bij elkaar heeft dit hele vintage avontuur mij een kleine €100 gekost (exclusief de nog te repareren kroon) dus ik ben wel enthousiast geworden.
Ik ga nu eens rustig op zoek naar een oude Omega.

Groeten,

Martin

Mooi, die (g)oude Enicar. De mint groene vind ik wat minder qua kleur maar het model is daarentegen wel weer OK. Al met al een goed resultaat, proficiat!

Mijn beste,

Proficiat.
Gij zijd niet alleen een ware collectioneur geworden, doch ook een uitgekiende koopman.
Ik wens je veel plezier met het restaureren, koesteren en vooral ook dragen van het historisch erfgoed der ‘Horlogerie’. :wink:

Orologio Signaturis Temporis

Altijd leuk, die oude klokjes! (tu)
Voor Enicar heb ik zelf ook een zwak. Jammer dat van die eerste de kroon los zat. Maar het kan een goede reden zijn om het horloge meteen een service-beurtje te laten geven. Altijd goed!
Bij die tweede kan het best kloppen dat je twee tikken voelt als je de kroon uittrekt. Misschien zit de originele wijzerplaat er niet meer op en had de originele wijzerplaat wél een datumvenstertje.
Overigens heb ik het bange vermoeden dat mintgroen geen originele Enicar-kleur is, maar dat weet ik niet zeker.
Hebben beide horloges wel een originele Enicar-kroon? (met die fraaie Saturnus erop)

Hoe dan ook, ik wens je veel plezier met deze drie oudjes!! :slight_smile:

Inderdaad Paul, het is geen originele Enicar kleur. De wijzerplaat is opnieuw opgemaakt.

Hoi Paul,

Ik ben net bij de horlogemaker geweest. De kroon zit weer vast (kwestie van een schroefje aandraaien). Hij heeft hem gelijk even op de “tikker” gelegd, en hij loopt nog prima, moet wel wat bijgeregeld worden (nu +8 sec/dag). Ter verglijking heeft hij mijn nieuwe Vostok Europe er ook op gelegd. Er zit nogal een fors kwaliteitsverschil in zag ik… Aan het uurwerk te zien was het volgens hem een “Chinese Rus” (De Vostok dus, niet de Enicar)

De kroon is inderdaad niet orgineel, op beide niet trouwens, maar hij heeft nog volop nieuwe reserve onderdelen voor Enicar op voorraad. Als ik wil, kan ik hem voor tussen de 50 en 100 euro weer volledig doorgesmeerd en origineel krijgen, beetje afhankelijk van wat hij nog tegenkomt. Volgens hem loopt hij dan weer “net zo nauwkeurig als een quarz, en beter dan een Rolex” (Ik quote het maar om de Rolex liefhebbers niet op de tenen te trappen:) )

Groeten van een weer blije Martin

De Vostok Europe een Chinees uurwerk? Nou daar twijfel ik toch een beetje aan. Is er iemand die dit kan bevestigen of ontzenuwen?

Hij heeft het uurwerk niet uitgebreid bestudeerd, en zei ook dat het een aanname was op basis van hoe hij liep en hoe het er min of meer uitzag.
Wel was ik een beetje teleurgesteld in hoe de Vostok liep.
Op de “tikker” gaf de Enicar twee rechte lijnen met puntjes, die iets scheef wegliep (de afwijking, dit is af te regelen tot één rechte lijn). De Vostok leek meer op een regenbui, waarbij de puntjes schijnbaar volledig willekeurig over het strookje stonden. Dit zag er inderdaad hetzelfde uit als m’n goedkope sea-gull die ik er ooit ook op heb gelegd.

Ik ben zelf geen horlogemaker, dus weet niet goed wat dit allemaal precies inhoudt. Er is vast wel een specialist hier die er meer over kan vertellen.

Groeten,

Martin

Ja ik ben zelf altijd zeer te spreken over Vostok Europe hopelijk krijgen we wat meer reaktie. Die blauwe Enicar komt die uit India?

Jep, die komt inderdaad uit India. Heb je hem ook op Ebay gezien?
Er staan er nog een aantal, in diverse kleuren. Ik vind alleen de verzendkosten relatief zo hoog. Je betaalt bijna hetzelfde voor het verzenden als voor het horloge. Maar goed, zelf ophalen is ook niet goedkoop :smiley:

Groeten,

Martin

Ik ken de verkoper inderdaad De horloges worden nieuw opgemaakt zodat er vrij weinig vintage overblijft. De felle wijzerplaten zijn kenmerkent voor deze handelaar vandaar dat ik meteen aan hem dacht.

Dat verklaart gelijk waarom niemand anders bood op dit exemplaar :slight_smile:
Het was niet mijn bedoeling om het “Marijke Helwegen” horloge te kopen, maar ach, heb ik in elk geval nog een goed uurwerk in een aparte uitvoering voor weinig.

mooi die enicars.

MartinB Schreef:

Hoi Paul,

Ik ben net bij de horlogemaker geweest. De kroon
zit weer vast (kwestie van een schroefje
aandraaien).

Ik wilde het al zeggen de tirette…
Die gouden Enicar ziet er goed uit (tu)

Ik heb zelf drie Enicars in huis, Martin. Maar ik heb ze niet uit India gehaald. Als ze uit India komen, weet je eigenlijk bijna zeker dat er weinig vintage meer aan is. Je ziet dat bijv. al direct aan de wijzerplaat; die heeft een vers mintgroen kleurtje gekregen.

gefeliciteerd met deze Vintage aanwinsten!! Ik vind dat groen wel leuk, hoewel niet origineel.

Groet Arno.

Leuk zo’n groene wijzerplaat :slight_smile:

De andere zijn ook leuke aanwinsten, veel plezier ermee.

Hallo Martin,

Gefeliciteerd met deze vintage aanwinsten, vooral die eerste Enicar is een mooie!

Groeten, Tom Vreeken.