Maurice Lacroix Masterpiece FHF29

Dit horloge stond al een jaar bovenaan mijn wish-list, en ik ben zeer blij dat ik er eindelijk eentje gevonden heb.

Zoals wellicht bekend ben ik een fan van de Masterpiece serie van Maurice Lacroix. Vooral de vroegere limited edities met historische uurwerken erin hebben mijn speciale aandacht.

De Masterpiece FHF29 is een gelimiteerde serie van 440 exemplaren in staal, 260 exemplaren in bi-color, en 100 exemplaren in goud.

Het uurwerk FHF29 is afkomstig van de Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon, en werd geproduceerd vanaf 1933. Het tonvormige uurwerk was in die tijd zeer populair, en staat nu weer aan het begin van een revival.

Maurice Lacroix zegt dat speciaal dit uurwerk voor de nodige hoofdbrekens heeft gezorgd om ze aan te passen aan de eisen die ML stelt aan de uurwerken van de Masterpiece serie. De onderdelen van dit horloge werden stuk voor stuk geproduceerd in hoeveelheden van telkens 144 stuks (12x12 stuks). Als de individulele onderdelen allemaal uit dezelfde productierun kwamen was assemblage geen probleem. Alles was perfect op elkaar afgestemd. Als de productiemachines echter weer werden afgesteld voor het maken van onderdelen van andere uurwerken, en daarna weer opnieuw ingesteld voor nog een productierun van de FHF29, werd het al een stuk moeilijker om uit onderdelen van verschillende productierunnen, en goedwerkend uurwerk samen te stellen. De partij oude uurwerken FHF29 die ML inkocht kwamen uit verschillende productierunnen. Het was een moeilijk karwei om uit die enorme vracht onderdelen steeds weer een goed passend uurwerk te produceren. Voor de in totaal 800 stuks die uiteindelijk op de markt kwamen van dit horloge is dat perfect gelukt.

De stalen exmplaren hebben 15 jewels, de bi-color en gouden exemplaren hebben 16 jewels. Het uurwerk is 8,75 x 12 lignes groot (klein), het tikgetal is een lekkere slome 18.000 A/h. Verder heeft ML de beste materialen gebruikt voor de veren en spiralen. Natuurlijk saffier glas voor en achter, en een wijzerplaat met schitterende details van 925 Sterling silver.

Op de stand van ML op Basel dit jaar, zag ik tot mijn grote verrassing dat ML een vernieuwde versie van dit horloge op de markt gaat brengen. Zelfde kast, maar met een totaal ander uurwerk, een manufacture van La Joux-Perret, een kleine ebauche fabrikant in La Chaud de Fonds. Deze nieuwe Masterpiece heet de Rectangulaire Petite Seconde. Prijs was nog onbekend. Maar ik denk dat deze ruim boven de 3000 euro komt te liggen voor de stalen versie.

Meer info op http://members.chello.nl/~h.mennink//watches/_private/Maurice%20Lacroix%20Masterpiece.htm

Gr,
Hans Mennink

mooie klok, en zeker mooi beschreven.
veel plezier ermee

joost

Wat ook een geweldig verhaal. En dat uurwerk!
Ik ben altijd gecharmeerd van Tonneau’s, ze hebben gewoon stijl, maar dat uurwerk dat hier in zit is echt bijzonder. Als ik hem had zou ik hem ondersteboven dragen :wink:

Prachtig horloge Hans (tu) wat een superafwerking!
Schitterend uurwerkje ook, en het verhaal erachter is ook heel informatief, petje af voor de uurwerkspecialisten bij ML die komplete uurwerkjes bij elkaar moesten puzzelen uit een vergaarbak ouwe onderdeeltjes :smiley:

Heel veel draagplezier!

Groet,

Super Hans,
heb je trouwens ook gehoord dat ze die “M” niet meer op de band gaan zetten.

Jörgen

Mooi calibertje, heb ze in mijn lange carriere nog nooit tegen gekomen.
Weeeeeeral een mooie aanwinst Hanske, mocht zeker niet ontbreken in je zorgvuldig uitgekozen collectie.

Interessante en leerzame achtergrond info. Het pleit voor het merk ML, dat ze niet “snobby” zijn en een “gewoon” FHF uurwerkje nemen en er een “high end” product uitkrijgen. Ben onder de indruk. Vraag me wel af of je een horloge van deze klasse kan verkopen zonder antishock inrichting. Is dat de leeftijd van het uurwerk?

Ik heb zelf nog een FHF69-21 liggen 6,75 x 8 lijns, tikgetal 21,600. Wondertje der techniek.

Leuk artikel en mooie foto. Kende dit model helemaal niet.

Gefeliciteerd Hans, das een hele mooie aanvulling op je Master-collectie.

Ruud

Een fraaie aanwinst met een prachtig uurwerk. Weet jij waarom de stalen 15 stenen en de bi en gouden uitvoering 16 stenen in het uurwerk hebben?
Wat ik eigenlijk wel apart vind is dat ML voor z’n Masterpieces meestal bijzondere uurwerken of in ieder geval uurwerken met een verhaal uitzoek en daar vervolgens de eigen naam op zet. Je zou zeggen dat de naam Masterpiece deels op het uurwerk slaat wat ze hebben uitgezocht.

De Masterpieces van ML hebben allemaal gemeenschappelijke kenmerken. (zie de tekst hieronder die ik van hun site gekopieerd heb)

Als ML een modern uurwerk gebruikt (bv een ETA, Valjoux, of Unitas), dan voegt ML daar dan een eigen geconstrueerde functie (vaak met extra module) aan toe.

De oude, niet meer geproduceerde, uurwerken hebben deze extra functies (meestal) niet. Maar door de historische waarde van de uurwerken vallen ze toch onder de Masterpiece serie. Wel voldoen deze horloges aan alle kenmerken die ML stelt aan een Masterpiece.

In de toekomst wil ML al haar eigen uurwerken zelf produceren (manufacture). De nieuwe Chronographe Manufacture is hier een eerste aanzet toe.

De kenmerken van een Masterpiece volgens ML:

Hauptkriterien für eine Masterpiece*:

  1.  Maurice Lacroix Manufakturwerke sowie historische oder aktuelle mechanische Werke. Alle Werke optimiert, von Hand dekoriert sowie mit Komponenten höchster Qualität ausgestattet.
    
  2.  Eigens für die Masterpiece Collection entwickelte attraktive Komplikationen.
    
  3.  Überprüfung der Ganggenauigkeit in 5 Positionen (bei Vollaufzug und nach 24 Stunden Laufzeit).
    
  4.  Skelettierter Rotor auf Automatik-Werken.
    
  5.  Aufwändige Zifferblätter aus massivem Silber.
    
  6.  Verschraubter Gehäuseboden mit Saphirglas.
    
  • Selektive Ausnahmen möglich.

@anon81755228NA,

Ik kan ook geen anti-shock systeem ontdekken bij dit uurwerk. Zal waarschijnlijk niet bij het origineel uurwerk gezeten hebben.
Ik heb ook een gouden chronograph uit de Masterpiece serie met het bijzonder fraaie Valjoux 23 uurwerk. De eerste series van dit uurwerk hadden ook geen anti-shock, maar latere productie juist weer wel. ML heeft op deze chronografen wel overal een anti-shock systeem ingebouwd.

@jorgen,

Klopt, heb ik ook begrepen. Ik vind het wel jammer, vond het wel een leuk detail. Er zijn er ook velen die het maar niets vinden, zo’n stalen “M” op de band.