Merknaam Poljot weer in gebruik

Het is al weer een tijd geleden dat ik een stukje heb geschreven over het al dan niet ter ziele zijn van 1MWF cq Poljot. Conclusie die getrokken kon worden uit diverse artikelen is in ieder geval dat er heel wat beweging was over merkrecht naar aanleiding van de verkoop van 1MWF en de daardoor ontstane merknaam problemen. Een een ander naar aanleiding van een artikel in oa andere VostokUhren maar ook een gewraakt artikel op het forum van de internetverkoper Poljot.com. Een ding was mij duidelijk en dat was dat er een strijd plaatsvond over de merknaam 1MWF en de merknaam Poljot. De erfgenaam van de merknamen was bezig om opnieuw te starten met de merknaam Poljot. Er werd een internetsite gestart waarbij ook de naam Poljot.com werd met succes geclaimd, de eigenaren van de webwinkel Poljot.com moesten een verklaring afleggen waarin hun artikel over 1MWF moest worden gerectificeerd.
Inmiddels is de officiele website van Poljot actief geworden. Dat betekent dat op dit moment de merknaam Poljot weer wordt gebruikt waarbij opvalt dat op dit moment alleen nog de naam Poljot wordt gebruik en niet de merknaam in cyrillisch maar ja of dat zo blijft is de vraag. Een van de eerste modellen met een referentie naar de naam Poljot is een zakhorloge de Poljot Kupfer een skelet horloge voorzien van een geskeleteerd Molnia uurwerk.
Inmiddels zijn er ook nieuwe modellen onder de naam Poljot gemaakt. In eerste instantie werd daarbij de merkenstrijd omzeild door het gebruik van de naam Pilot waarvan de schrijfwijze in het cyrilisch overigen bijna net het zelfde is als de naam Poljot (Ninet, Nonet).
Inmiddels zijn mij ook zo’n beetje de verhoudingen duidelijk tussen de in het artikel vermelde personen.
Oorspronkelijk zaten namelijk zo’n beetje alle betrokken partijen bij 1MWF.
Maktime maakte en maakt nog steeds de kasten voor diverse partijen Volmax, Denissov en ook voor Poljot.
Weliswaar heeft de oorspronkelijk eigenaar van 1MWF de productiemiddelen verkocht aan de eigenaar van Maktime maar assemblage en modificatie van de bekende kalibers vind plaats bij Volmax. Weliswaar werkt Denissov voor zichzelf, maar hij gebruikt diverse modellen die oorspronkelijk door Poljot werden gemaakt (oa Okean basilica) en gebruikt ook kasten die ook door Volmax worden gebruikt (Spitfire modellen).

De nieuwe Poljot modellen worden inmiddels ook te koop aangeboden via de bekende internet winkels (Juri Levenberg, Julian Kampmann)
Het gaat hierbij oa om een aantal nieuwe Lunars, een nieuw basillikamodel met Parelmoer wijzerplaat en diverse Aviatormodellen voorzien van Eta uurwerken, er staat in dit geval gewoon Poljot Aviator op.

Arjay