Mijn persoonlijke ervaring met vervangen van bandjes

En als je dan een tijdje met horloges bezig bent ga je experimenteren met bandjes. Net zoals met een auto waarop je eens een nieuwe velg legt die de auto een gans andere look geeft. Dit is herkenbaar in veel hobby’s zeker?
Ik wil hier even mijn ervaringen delen. Voor wat het waard is natuurlijk

Ik was dus op zoek naar een alternatief voor mijn stalen bracelets bij de Breitlings. De originele Breitling lederen bandjes zijn schandalig duur (5 à 600€) en dus absurd, voor mij althans, dit eraan te willen geven. Een aantal alternatieven zijn kwalitatief even goed of zelfs beter zoals er zijn Hirsch, Rios etc… Voor sommigen van mijn hobby genoten is dat maar niks, ze willen echte naam gebonden onderdelen met dan nog liefst het merklogo erop. Voor elk merk vind je dus wel het alternatief bandje. Maar vergis je niet, voor de betere kwaliteit en zeker als het in de richting van Alligator gaat zit je algauw rond de 150€. Maar daarvoor heb je wel de allerbesten.
En dat is nog niet alles, want dan is er het alternatief voor de sluiting: de vouwsluiting of de gespsluiting. Deze laatste vind ik persoonlijk niet zo comfortabel, eens je de andere kent, al is die gesp voor de meesten onder ons de eerst voor de hand liggende.
Vooral als je bandjes hebt met een aanzet vanaf 22mm, die dan ‘meestal’ eindigen op 20mm (bij TAG is dit soms maar 18mm) is zo’n gesp nogal groot en niet zo handig. En wanneer de band dan nog van goeie kwaliteit is bovendien een dikte aan de aanzet heeft van 6à7mm, uitlopend op ongeveer 2à3mm aan de sluiting, dan is het type gesp-sluiting nogal aan de lompe kant.
Beter is dan de vouwsluiting, maar de originele (Breitling) kost dan ook weer stukken van mensen (3 à 500€ in tweede hands is opnieuw geen uitzondering). Dus je zoekt dan maar een third party. Maar dan komt ook weer de kat op de koord. Ze zijn er wel in namaak, maar ze zijn verre van zo goed/comfortabel aan de pols als de originele. Het is dus zoeken en miskopen doen tot je de juiste hebt gevonden.
De combinatie dikte band en vouwsluiting is dus bepalend voor het comfort aan de pols bij die typische Breitling vouwsluitingen. Sommige van die vouwsluitingen die aan een te harde, te dikke band zitten, doen zelfs pijn aan de pols. Het is dus punt ervoor te zorgen dat je de juiste dikte en vooral soepele band koopt zodat hij niet te dik en niet te stug in de sluiting zit.
Die goeie vouwsluitingen in third party zijn volgens mijn ervaring van het “type” TAG (namaak TAG wel te verstaan, want de echte TAG’s zijn weer overdreven duur):

Het is vooral met de namaak Breitling vouwsluitingen (kliksluiting zonder drukknopjes, zie blauw bandje hierboven) samen met lederen bandjes van meer 2mm dikte bij de ingang van de sluiting, dat er pijn aan de pols ontstaat bij het dragen.
Op de foto hieronder wordt dergelijke sluiting dus gebruikt met een bandje van zeer soepel leder en minder dan 2mm op de plaats waar het doorheen de sluiting moet gaat en dat geeft dus geen abnormale druk op de pols.

Nog even aan toevoegen dat de vouwsluiting samen met lederen bandjes bij mij de voorkeur draagt gezien ik mijn horloge nogal een aantal keer per dag uitdoe. Een lichte druk op de knopjes of op de band voorbij de sluiting opent het bandje. Bovendien blijft het bandje rond de pols hangen en het horloge kan niet uit je handen glippen met desastreuse gevolgen.
Heel persoonlijke ervaringen, maar misschien voor de één of de andere toch nog nuttig.

5 likes

Ik ben het met je eens. Kort geleden heb ik mijn Sea Ram op een leren bandje met vouwsluiting gezet. Ik vind de rubberen band die er aan zat echt vreselijk. Maar nu ze op een bandje van BOB zit, speciaal voor Panerai vouwsluiting, draagt het heerlijk. De band is lekker dik aan de aanzet en erg dun aan de sluiting. Ik twijfelde of ik de klok moest flipperen, maar nu gaat die niet meer weg. En het oogt fantastisch (beetje slechte foto in het donker) :smile:

Ook gebruik ik graag een klapsluiting waarbij de band binnenlangs gaat op een leren bandje. Ik heb ze in een aantal maten, draagt stukken beter dan een gesp.

Bent u overigens tevreden van het soort vouwsluting op de eerst foto? Ik vermoed dat je hiermee bandjes met gespsluiting kan op aansluiten na het verwijderen van de gesp, of zie ik dat mis? En de BOB watch bands, zijn die OK en van goeie kwaliteit? Ik zie dat die trouwens zeer betaalbaar zijn.

Zeg maar ‘je’ hoor.
In eerste instantie zat deze vouwsluiting aan een andere band als vervanging van de gesp inderdaad. Maar omdat die band wat dikker is aan de kant van de sluiting, zat dat niet zo heel erg lekker. De BOB band waar die nu op zit, is niet geschikt voor een gesp volgens de leverancier. Deze zou speciaal gemaakt zijn voor de Panerai vouwsluiting en is aan de kant van de sluiting extra dun en soepel. Hierdoor zit het geheel erg comfortabel. Voordeel van dit type vouwsluiting vind ik dat je de bandlussen blijft gebruiken. Zoals je ziet op mijn tweede foto, hangt de bandlus er bij het model waarbij de band binnendoor gaat er een beetje bij, dat vind ik minder fraai. Overigens heb ik de lus op dit bandje naar binnen geslagen.
Ik ben tevreden over de kwaliteit van de BOB band, al had deze wel ietsje langer mogen zijn. Maar de afwerking is goed, netjes gestikt en een mooie leersoort. En zoals je al zegt, erg betaalbaar.
Maarre, is die zwarte op jouw tweede foto ook geen bandje van BOB?

Nee het is een donkerblauwe en is van hier, inclusief sluiting :

Nog een vraagje. Zit daar dan ergens een pinnetje op die vouwsluiting van de Sea Ram die de bandlus op zijn plaats houdt ?
Ik zou er mij nog zo eentje willen aanschaffen voor een Hirsch Alligator 22/20mm band van mijn Breitling B1 en zie op de foto niet goed hoe de bandlus dan wordt gefixeerd.
http://www.horlogebanden.com/Vouwsluiting-voor-Horlogebandje--RVS-p-16829.html

Hier nog een andere maar duurdere waarvan ik begrijp dat ie enkel geschikt is voor bandjes met gesp waarvan je dan de gesp verwijdert en het gespgedeelte van de vouwsluiting aan die band hecht : http://www.dehorlogebandenspecialist.nl/nl/accessoires/sluitingen/rios-1931-luxe-vlindersluiting-staal.html
De eerste is volgens mij universeler of zie ik dat verkeerd?

De eerste heeft een breed deel dat openklapt. Daar zit inderdaad een pinnetje dat je door een gaatje steekt en dan klap je hem dicht. Het resterende stukje band steek je door de bandbus, net als bij een gewone gesp.
De tweede kun je alleen gebruiken op een band waarin een uitsparing zit voor de doorn van een gesp. Er zijn banden speciaal voor vouwsluiting en waar die uitsparing niet in zit, maar beide sluitingen die je meld zijn te gebruiken op een band waar eventueel een gesp aan zit.
Ik vind de tweede wel heel erg mooi trouwens, maar best prijzig. Ik bestel ze bij de groothandel, scheelt weer wat, maar die heeft alleen het eerste model.

Bedankt!

Doe mij maar een van die stalen breitling banden in 20-18 als je leer prettiger vindt :slight_smile:

Die stalen Pilot banden zijn van de comfortabelste op de markt, daarentegen is dit bij de ‘Fighters’ weer iets minder en die zijn ook nog zwaarder om dragen. Maar een lederen bandje mag het ook wel eens zijn. Direct een totaal ander horloge en is bovendien een stuk lichter om dragen.

Naast de door jou genoemde voordelen, zijn de algemeen bekende voordelen v n vouwsluiting dat bandje minder makkelijk v je pols valt en dat t bandje minder schade oploopt bij t om&af doen tov n gesp.

En 5 a 600 voor breitlingband… Dat is dan geen runderlapjes, want die zijn n stuk goedkoper.

Ik denk je betaald hier ook een hoop voor de naam…

Er zijn genoeg bandjes die ja als alternatief kunt nemen, en qua kwaliteit minstens net zo goed, misschien zelf beter zijn als die van Breitling!

panatime.com daar vind je ook mooie bandjes en bij uhrband24.de ook