(mijn) Tissot Antimagnetique

Antimagnetic

Laten we even teruggaan naar de geschiedenis van antimagnetische horloges. Horlogemakers van Vacheron Constantin waren waarschijnlijk één van de eerste die in het midden van de 19e eeuw zijn gaan experimenteren met antimagnetische horloges. Maar gebrek aan technische innovatie zorgde ervoor dat er geen doorbraak bereikt kon worden op dit gebied. Mede door de vondst van onder andere Invar en Elinvar en het gebruiken van palladium lukte het horlogemakers van Vacheron Constantin om in 1915 een antimagnetisch zakhorloge te maken. 15 jaar later in 1930 was Tissot de eerste die een antimagnetisch polshorloge wist te maken.


.
.

Telefoons, radio’s en magnetrons

Vanaf 1930 konden mensen een horloge kopen dat bestand was tegen een hoog magnetisch veld. Maar waarom hadden ze dat in de eerste plaats nodig? De industriële revolutie was de eerste aanjager van de ontwikkeling die resulteerde in de technologische revolutie (of tweede industriële revolutie) die elektriciteit voor de dagelijkse consument bracht. Steeds meer apparaten maakten gebruik van elektriciteit, wat natuurlijk een elektromagnetisch veld creëert. Radio’s drongen het huishouden binnen. Bovendien konden apparaten zoals telefoons en radio’s ook voorwerpen magnetiseren waarmee ze nauw contact hadden, zoals bijvoorbeeld horloges. Later in de tijd, met nieuwe uitvindingen zoals de magnetron werd het nog ernstiger. Horlogemakers realiseerden de invloed van magnetisatie op de nauwkeurigheid van horloges.


.
.

Tissot Antimagnetique

Tissot was dus het eerste bedrijf dat in 1930 antimagnetische polshorloges op de markt bracht. Het was een klein rechthoekig uurwerk met het Tissot logo op de wijzerplaat en ‘antimagnetique’ daaronder. Dit werd een standaard voor vele jaren. De release van het eerste antimagnetische Tissot horloge markeerde trouwens ook het jaar waarin ze overstapten op hun toenmalige nieuwe logo. Dit logo (met kleine wijzigingen) bleef tot 1959 op de wijzerplaten staan. We kunnen wel stellen dat de wijzerplaten met het Tissot logo in combinatie met ‘Antimagnetique’ tussen 1930 en 1959 zijn geproduceerd (de recent uitgebrachte Tissot Antimagnetique Heritage heeft een soortgelijke wijzerplaat)

(:point_up_2: bron: Internet)
.
.

Mijn Antimagnetique


.
.

Vorige jaar kocht ik mijn eerste Tissot Antimagnetique, één uit circa 1942 met een verchroomde kast van bijna 38mm zonder kroon, rustig ‘jumbo’ te noemen. Leuk detail zijn de originele blauwe wijzers, binnenin tikt een Tissot caliber 27.
.
.


.
.

Dit jaar kwam daar een tweede bij. Één uit circa 1947 met een stalen kast van 35mm zonder kroon, binnenin wederom een Tissot caliber 27.
.
.


.
.

Wellicht volgen er nog meer… :slight_smile:
Bedankt voor het lezen :four_leaf_clover:

30 likes

Mijn beste,

Een plausibel verhaal van een fameus horloge-merk!!
Prettig om te lezen en mooi om te zien.
(Leuk ook die oude reclames).
Proficiat dan ook met je tweede Tissot Antimagnetique.
En evenals je eerste aanwinst, is dit een “nostalgische parel” voor om de pols.
Geniet er met volle teugen van!!

Orologio Signaturis Temporis :wink:

1 like

Geniet er van!

1 like

Mooi geschreven en leuk dat je nu twee Tissot’s Antimagnetique hebt!

1 like

Leuke info, zelf denk ik bij antimagnetisch eigenlijk altijd meteen aan een Ingenieur of Milgauss. Weer iets geleerd :+1:

En die blauwe wijzers zijn altijd bijzonder om te zien.

1 like

Leuk geschreven!
Echt prachtige horloges, ik hoop dat er ook ooit een in mijn bezit komt!:slight_smile:

1 like

Leuk stukje historie. Een “normale” Antimagnetique heb ik nog niet, staat ook nog op m’n verlanglijstje. :sunglasses:

Tot die tijd behelp ik me met de chrono en een aantal zakhorloges. :sweat_smile:

6 likes

Leuke informatie. Bedankt voor het delen.

1 like


Heel mooi, groetjes van zijn jaren 40 broer :grinning::+1:

5 likes

:four_leaf_clover:

Op mijn bumperautomaat (kal. 28) uit 1944 vonden ze het automatic al belangrijker:

en hebben ze het NON MAGNETIC naar de achterkant verbannen:

6 likes

Mooi stukje. Ik ben weer wat wijzer geworden, dank je en erg mooie tissot’s.

1 like

Dank voor het verhaal, leuk en leerzaam! En een mooi horloge, geniet ervan!

1 like

Ik heb ooit eens op zo’n Tissot geboden op Marktplaats, prijs was niet heel hoog. Alleen de grote diameter voor een vintage horloge hield me toch tegen om het door te zetten.

1 like

Supercool topic. Ik bump 'm gewoon weer even omhoog, want dit mag best onder de aandacht. 24 likes. Het is een schandaal. Coole horloges hoor. :+1:

4 likes

:point_left:

2 likes

Fraai zakhorloge; zilveren kast denk ik?

1 like

Klopt. Door de jaren heen is het zilver weggepoetst. Horloge loopt als nieuw!

1 like

Zilveren kasten zijn altijd massief zilver, dus dat is geen laag die je kunt wegpoetsen. De donkere aanslag is zilveroxide :sunglasses:

Hehe, deze bronvermelding ga ik ook toepassen als ik een rapport schrijf😆

2 likes