Mooie uurwerken maar wie weet het uurwerk-merk?

Als je wel eens een lot koopt waarvan je eigenlijk maar 1 horloge wilt hebben blijft er altijd wat over. Zo had ik een aantal schoenendozen vol overblijfsels, niets waar je normaal opgewonden van raakt maar als ik daar doorheen ga kom ik toch af en toe nog wel eens iets aardigs tegen. Zo lag ooit die prachtige bruine Seiko al lange tijd bij mij op zolder zonder dat door te hebben. En bij een andere opruimactie na de aanschaf van een lot kwam ik een oud horloge tegen met een Chezard 7400 uurwerk. Beide heb ik daarvan melding gemaakt: http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,71134,71147#msg-71147 en http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,64253,64253#msg-64253.

Dit keer ben ik rigoureus te werk gegaan. Ik heb ELK horloge in handen genomen en van de quartzen denk ik een derde weggegooid. Dat is echt geen schande, dit waren horloges met lekkende batterijen, namaak modemerken (Guess, Cartier) en hele vieze, vaak reclamehorloges. Er bleef nog een schoenendoos waardeloze quartz over maar ergens kan ik dat niet weggooien.
Ook had ik daarna een halve schoenendoos met mechanische troep. Maar in sommige van die horloges zit toch wel een interessant uurwerk. Twee daarvan vind ik erg mooi maar weet niet van welke maker ze zijn. Vandaar deze fotosessie!

Het gaat om een Mo-Wa (of Mo Wa of MoWa, kent iemand het merk, Pritchard kent het niet??) met een erg onduidelijke plaat, oogt goedkoop. Zwart zonder toevoeging dat het swiss made is maar ook geen andere herkomst. Wel 17 rubis, wasserdicht en shock proof! Joepie! Loopt goed.
En een Optima, een oud merk (eind 19e eeuw) dat wel in de Pritchard te vinden is. Vooral een mooie plaat (vond ik). Loopt wel (dacht ik). Een fraai achterdeksel en ook een mooi uurwerk!

De Optima stopt als je 'm op z’n kop houdt. Om gek van te worden, ik had dat eerst niet door! Hij loopt maar als ik naar het uurwerk kijk staat hij stil… dan draai ik 'm om en… hij loopt weer :smiley: Ik kom geen merktekens tegen.
Ik vond het uurwerk van vooral de Mo-Wa bij openen van de geschroefde bodem echt erg mooi. Vooral die hoge “brug”. Ik kom alleen een A en een 7 tegen bij de balans. Ergens komt het mij bekend voor (misschien had ik 'm bij aanschaf al eens open gemaakt?).

Maar wie kan de uurwerken voor mij determineren? De Optima zou wel eens een eigen uurwerk kunnen zijn hoewel Flume Optima niet noemt. De Mo-Wa verwacht ik niet.

die Optima vind ik erg leuk, mooie vormgeving en ziet er nog god uit; heeft (dacht ik) een redelijk gewoon A.Schild 10,5 lijns kaliber 1200 (of afgeleide daarvan) uurwerkje.
Optima heeft ook manufaktuur-uurwerkjes gemaakt, staan wel in mijn boeken, maar lijken dus hier niet op, heb er even geen scans van…

Dat MoWa uurwerkje weet ik niet zeker, maar ik gok (vanwege die rare schokbeveiliging) op een Duits fabrikaat (misschien Junghans of PUW of zoiets??) ben ik niet zo in thuis; het is trouwens voor identifikatie handig als je de diameter aangeeft (vanaf de foto lijkt het me een 13 lijns?); die stervormige plaat voor de deksteentjes vind ik een grappig detail.

Zulke ouwe mechanische horloges zijn meestal niet echt veel waard, maar ik zou de inhoud van die schoenedozen zeker ook niet weggooien, altijd handig voor onderdeeltjes…

Groet,
Paul

De MoWa heeft een HPP 126 werkje, denk ik.

HPP = Henzi & Pfaff Pforzheim.

Met Vriendelijke Groeten,

Chris.

Dank je Chris, ik heb aan de hand van je post even gezocht op Google en je hebt gelijk: http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320270720413&indexURL=
een erg mooi uurwerk (al zeg ik het zelf)!

Ik kwam daarbij de volgende pdf tegen. Zeer handig als je wilt weten wie de maker is van een Duits merk: http://www.uhrenindustriemuseum.de/images/wortmarken.pdf
Ik heb op de site van het museum gezocht maar kom geen link hiernaartoe tegen (behalve hetzelfde in html), misschien is het niet eens de bedoeling dit openbaar te hebben dus opslaan die PDF!

Dank je Paul. De waarde is vast gering maar ik vind het zo mooi om naar te kijken! Dat maakt een groot deel van mijn horloge-hobby uit, het uiterlijk van het uurwerk. En dan te bedenken dat ik er beter niet aan kan komen :frowning:

Eenzelfde shockprotectie als op die MoWa (?) is ook door A.Schild gebruikt (AS 2063 volgens mij).

Het uurwerkje komt me heel bekend voor, ik heb iets soortgelijks. Het is inderdaad Duitse makelij, er is ook een versie van met automaat, PUW is van wat ik heb het merk.
(Pforzheimer Uhren Werk)

Even gezocht: dit komt een beetje in de buurt van wat ik heb:
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&PUW_564

De shockprotectie zou dan “Rufa anti-shock” zijn.

Aan de andere kant: de suggestie van Morse kan heel goed waar zijn!