Mysterieus rommelmarkt zakhorloge: wie weet meer?

Vorige week bracht ik dus een zakhorloge mee van de rommelmarkt. Ik ben verre van een zakhorloge specialist, ik kocht het niet omdat ik dacht dat het iets was, ik kocht het zuiver omdat ik zo een mooie mechaniek nog maar zelden gezien heb. Ankerrad maar ook anker met prachtige dekplaten vormgegeven mee met de brug. Mooi versierd, wolftanden op kroonrad en palrad, dus ja ik vond het mooi en naam het mee ook al liep het horloge maar een minuutje, dan viel ie stil, wijzers verstellen ging maar met een rrrrrr erin en verders heb ik niet gekeken naar wat het zou kunnen zijn, ik vond het mooi en dacht kom neem mee en geef het een poging. Het gaat hierover

Eerst wilde ik er een revisie topic van maken, maar er zaten zoveel brokken in dat ik het gelaten heb want dan zou ik telkenmale moeten stoppen met prullen voor foto’s.

Wat er aan gebeurd is:
1 spiraal is goed gelegd
2 balansband is lichter gemaakt want in zijn snelste stand nog steeds 600 seconden te traag --> gezien het een bregeuet spiraal was heb ik me niet geavontuurd aan het korter maken van de spiraal want dan moest ik ook de bregeut bocht verplaatsen, helemaal niet simpel, dus deze ronde dan toch maar gekozen om de balansband lichter te maken door telkens een paar diametraal tegenover elkaar gelegen schroeven met beleid af te vijlen
3 zwaartepunt van 360 seconden verwijderd
4 veer vervangen
5 schroeven vervangen

Nu is de timing als volgt, lijkt me best wel ok als je zou gezien hebben van waar ik kwam

En dan de vragen:

1 weet iemand welke mechaniek dit is. Ik heb gezocht en kom bij Lecoultre circa 1860. Maar zoals gezegd ik ben geen expert in zakhorloges, misschien dat het toch iets anders is. Suggesties zijn welkom
2 Deze mechaniek had volgens mij een dubbele palling op de veerton, zowel achteraan als vooraan. Achteraan bij het palrad zit de palling er nog, vooraan is er geen palling. Hoort daar een palling te zitten ja dan nee?
3 En gezien er nu geen palling meer zit vooraan aan de wijzerwerkzijde, is het geriskeerd dat ding vol op te winden?

Fotootjes voorzijde met ontbrekende palling m.i.


fotootje van de aanwezige palling achteraan

4 heeft iemand enige idee welk kastmateriaal dit is? Of hoe dat een beetje deftig getest kan worden. ik ben geen held met de testflesjes en de teststeen.
Zelf heb ik metaal en rvs uitgesloten. Schiet over zilver, platinum of wit goud. ik heb geen flauw idee.

fotootjes kast

en dan nog het eindresultaat want het ding loopt en loopt meer dan behoorlijk goed op tijd, wat ik eigenlijk niet meer had verwacht met al het balanswerk dat erin gekropen is

Alle suggesties op de gestelde vragen zijn meer dan welkom, ik heb zo een ding echt nog nooit gezien in het echt en nam het simpelweg mee omdat ik de mechaniek zo mooi vond.

That’s all folks, tot een volgende keer maar weer

25 likes

@brunod: kassa 3 graag :smiley:
Mooi uurwerk en dito werk :+1:

Edit: niet genoeg vergroting in de loep om de merkjes te kunnen identificeren?

2 likes

de merkjes zijn niet meer leesbaar, ook niet met loep 12 en 15, helaas. ik dacht zelf aan zilver maar het is nogal vrij stevig materiaal vergeleken bij alles wat ik al aan zilveren zakhorloges in mijn handen heb gehad.

1 like

Aan de wijzerplaatzijde van de veerton heeft geen palling gezeten maar een Geneva stop systeem. Dit zorgde ervoor dat alleen het meest constante deel van de opwindveer werd gebruikt. Bij 9 van de 10 zakhorloges met dit systeem is dat verwijderd omdat horlogemakers er het nut niet van zagen.

Kast zou misschien nikkel kunnen zijn? Volgens mij werd dat wel voor horlogekasten gebruikt.

4 likes

ja idd nikkel kan ook nog. zal eens testen door hem een uur op mijn pols te leggen, als die dan rood uitslaat is het nikkel :slight_smile:

en de palling, heb hem nu helemaal opgewonden en het ding houdt, dus daar hoef ik dan al niet meer naar te zoeken, ook fijn om weten, bedankt

6 likes

Ik kan op het werk de kast testen via een XRF (röntgen) apparaat als je wilt.

Serieus mooi uurwerk hoor :heart_eyes:
Ongelofelijk dat ze dit in die tijd al konden maken!

1 like

Meestal zijn de wolfstanden alleen te vinden op duurdere en betere uurwerken. Ook de mooie perlage wijst op een kwaliteits uurwerk uit vroeger tijden

2 likes

Aj, herkenbaar. Wel heel mooi qua uurwerk!

1 like

Mooi zakhorloge. :+1:
Ik heb in mijn plaatjes archief een paar afbeeldingen van een Le Coultre uurwerk maar die zien er aan de wijzerplaatkant iets anders uit.

Bij de platina horloges uit het archief staat het in het deksel.

Dat piepkleine merkje in de kast is vaak een Frans zilvermerk van een kreeftje, het is vaak heel moeilijk te herkennen.
Als dat zo is, dan zou het horloge van franse makelij zijn. :thinking:

1 like

Platina is niet enkel loeizwaar, het is ook knetterhard. Die merkjes blijven veelal juist heel goed.

Zilver of witgoud ligt dan meer in de rede.
Witgoud was destijds echter behoorlijk zeldzaam.
Zilver lijkt me logisch. Jouw info over het kreeftje klinkt alleszins plausibel.

Een uurwerk kon prima gekist worden in Frankrijk.
Bedenk ook dat JLC vlakbij Frankrijk in Zwitserland zit.

2 likes

de mijne lijkt op de achterkant op jouw 2de en de voorkant op jouw eerste met toch nog enige verschillen, dus nu weet ik het niet meer :wink:

In elk geval wat het ook is, ik vind het een heel mooi ding en het gaat hier gesoigneerd worden. Ik zocht vooral info dat ik er een kaartje bij kon leggen met iets meer info, het zal dan “merkloos, ca 1870” worden

kast en mechaniek horen in elk geval samen, want beiden met dezelfde nummering 2139

Het is zeker geen nikkel, heb gisteren dat ding op mijn pols gelegd en goed erop gedrukt met de andere hand voor een halfuur, geen uitslag. Voor de zekerheid dan mijn pols nog eens onder de kraan gehouden, want met vocht is de uitslag en het gekrab minuutelijk. En zonet heb ik even onze nikkel festina chrono aan gehad, hij is al uitgevlogen, jammer want die vind ik zo mooi, maar kan hem geen halfuur om houden

Dus ik ga ervanuit dat het zilver of witgoud is en ik vermoed dat het dan wel zilver zal zijn

Ik zal straks even prullen met het teststeentje en de testflesjes . Dat ik je nu niet belast met iets dat ik misschien toch zelf had kunnen uitvinden als ik me over mijn testflesjes-angst heen zet. Ik laat het je weten wat de testflesjes zeggen later op de dag :slight_smile:

2 likes

zou heel goed kunnen, de verkoper haalt al zijn troep in frankrijk.

In elk geval bedankt aan allen voor de hulp!!!

1 like

Mag ik je een kleine, onschuldige, oplossing aandragen?

Blanke nagellak… In elk geval op de delen die raken. Doe ik ook op bijv. de achterkant van de knoop van een spijkerbroek: nergens last van, terwijl het anders ontzettend vervelend wordt.

8 likes

morgen terstond naar de winkel voor zo een flesje en uittesten, als dat werkt zoals jij zegt kan de festina om de pols mettertijd, zou wel heel cool zijn :slight_smile: merci voor den tip!

3 likes

Bij mij werkt het prima!

Wel zo nu en dan je nagellak bijwerken, want het brokkelt/slijt op den duur af… :sweat_smile:

Oh en het is trouwens een prachtige vintage chrono!

2 likes

Dit sluit eigenlijk wel uit dat het witgoud zou kunnen zijn want dat kwam pas honderd jaar geleden op de markt.

Platina lijkt me ook sterk want het kon technisch wel gemaakt worden rond 1860 maar in heel kleine hoeveelheden:

1851 übernimmt Wilhelm Carl Heraeus (1827–1904) die Einhorn-Apotheke von seinem Vater Esay Heraeus (1785–1830) und entwickelt sie zu einem der bedeutendsten Familienunternehmen weltweit weiter. Der Apotheker und Chemiker wird durch die in Hanau ansässige Goldschmiedekunst auf das Platin-Problem aufmerksam. Das Edelmetall ist in der Schmuckerzeugung sehr gefragt, doch es mangelt an industriell verwertbaren Mengen. Platin konnte bislang nur weißglühend geschmiedet und gepresst werden, da es extrem zäh ist und einen sehr hohen Schmelzpunkt (1769 °C) hat. Wilhelm Carl Heraeus findet eine Lösung zur Erzeugung hoher Temperaturen. Nach langwierigen Versuchen gelingt es ihm 1856, zwei Kilogramm Platin in einem eigenentwickelten Knallgasgebläse (Knallgas ist ein Gemisch aus Wasserstoff und Sauerstoff) zu schmelzen.
Die „Erste Deutsche Platinschmelze“ ist geboren und ein Stein ins Rollen gebracht. Schon bald hat das junge Unternehmen W. C. Heraeus Kunden in aller Welt: Goldschmiedewerkstätten, Schmuckfabriken, Zahnfabriken, chemische Laboratorien und zahlreiche andere Industriezweige. Bis 1870 produziert Heraeus jährlich 20 bis 50 Kilogramm reines Platin, zwischen 1875 bis 1879 werden bereits bis zu 400 Kilogramm pro Jahr verkauft, 1888 über 900 Kilogramm. Wilhelm Carl Heraeus experimentiert weiter und findet immer neue Anwendungsgebiete, dazu gehören die auch heute noch in Laboren weltweit geschätzten Tiegel und Schalen aus Platin und Platinlegierungen.

Ik hou het toch op zilver :thinking:

Mooi ding trouwens! Zal niet voor de gewone man zijn geweest

2 likes

Ik kwam dit exemplaar een paar maanden geleden op ebay France tegen, hij lijkt er wel wat op.
Deze is voorzien van een cilinderuurwerk en in het deksel staat ook zo’n merkje.

4 likes

ondertussen heb ik dat geprobeerd, wat een wonderoplossing, jij bent mijn held van de dag, nee doe maar ineens mijn held van het jaar. Nu kan ik al die mooie dingen die ik niet om de pols hebben kon, toch lekker gaan dragen. GEWEEEEEEEELDIG --> DIKKE DIKKE MERCI VOOR DE SUPERTIP

12 likes

en de laatste update mbt het zakhorloge: hij loopt fantastisch, de kast is zilver met volle roségouden accenten en de mechaniek is LeCoultre.

7 likes

Blij dat te lezen! Zo is ook voor ons kerels nagellak ineens een waardevol accessoire!

:wink:

5 likes