NA: bijna 40jr oude Seiko Lord Quartz (linen dial) +POLL

Een nieuwe aanwinst, mijn eerste ‘vintage’: een Seiko Lord Quartz JDM kanji 8243-5010, uit augustus 1979!

Muziek uit 1979

Als ik dan toch @HanDavinci weer mag opvolgen met topicmuziek, dit keer uit het productiejaar van dit horloge, wat dan beter dan een nummer dat de overgang van het disco tijdperk naar de het hiphop tijdperk markeert: Rappers Delight van de Sugarhill Gang :sunglasses:

Aanleiding

Ik was me wat aan het oriënteren op Lord Matics en Marvels, lekker gemaakt door het topic daarover. Ik hou over het algemeen niet van vintage, maar de stijl van dat tijdperk spreekt me gewoon wel aan. Maar de prijzen rijzen de pan uit op de baai en ik zit eigenlijk niet te wachten op de vintage mechanische uurwerken waarvan ik niet weet hoe betrouwbaar ze nog zijn. Ik maakte een afzwaai door eens te kijken naar de quartzen van die tijd. Een andere oude wens was een linen dial, en eventueel eens weer iets rechthoekigs. En het quartz piemellogo is natuurlijk ook een pre. :upside_down_face:

Toen ik deze zag, was ik niet meteen verkocht. Het is langzaam zo gegroeid. Een klein beetje onderhandeld van 100 dollar naar 80. Het horloge is opgestuurd uit Thailand, uit PHAYAKKHAPHUMPHISAI om precies te zijn. Sinds 30 april stond de tracking op ‘departure from outward OE’, en op 9 mei lag die onverwacht in de brievenbus!

Foto’s

De verkoper had dit bandje erop, die heb ik eraf gehaald:

Bruin suede:

En op een grijze ‘jubilee’ nylon strap van cheapestnatos:

Vooraf twijfelde ik om het glaasje te vervangen, @koekoek wist me te vertellen dat ik een ‘SA0W94GN00’ moet hebben. Hij ziet er op zich prima uit, en het mag er best vintage uit zien, er zit alleen een diepe kras, brede in het glas boven het datumvenster. Misschien dat als ooit een service nodig is (en ik dat kan laten doen zonder veel kosten) dat ik het dan laat vervangen, maar ik zou er nu 18 dollar voor kwijt zijn plus 18 dollar verzending, dat vind ik wat veel voor een horloge dat ik voor 80 dollar heb gekocht.

Twee vragen

Misschien kunnen jullie me helpen. Ik heb twee vragen.

  1. Weet iemand of de bovenkant van de lugs oorspronkelijk gebrushed waren? (Zo ja, verticaal of rondom). Het is nu gepolijst, gebrushed zou ik mooier vinden en ik kan dat zelf doen, maar niet als ‘mod’, alleen als dat origineel hoorde. Plaatjes op de interwebz geven me geen uitsluitsel. Wellicht @koekoek?

  2. Bandenadvies gevraagd! De roodbruine croco die erbij zat gaat er niet meer op. Theoretisch klopt het misschien, maar als ik deze combi draag twijfel ik of het op een dameshorloge begint te lijken of een ouwelullenhorloge, beide niet goed. Een zwarte croco lijkt me wel sjiek, die heb ik alleen niet dus zou ik dan nog moeten aanschaffen. Of de twee bandjes die ik op de foto heb gezet. Liefst leer, dus ik verwacht een goed advies van @Fate_Amenable_To_Change als Mister Leather Lover. Wat denken jullie?

  • Grijze jubilee NATO
  • Bruin suede
  • Zwarte croco
  • Anders, namelijk…

0 stemmers

.

.


EXTRA - Geschiedenisles: quartz crisis

Sinds HF kijk ik eigenlijk niet meer om naar quartz, maar nu vond ik het interessant om er eens wat meer over op te zoeken. Wist je dat de technologie bestaat sinds 1927? En dat de Seiko Astron de eerste was waarin het in het horloge paste? Dat was in 1969 en 10 jaar later was er deze Lord Quartz.

Even een paar fragmenten, gepikt van Wikipedia:

By 1978, quartz watches overtook mechanical watches in popularity, plunging the Swiss watch industry into crisis while at the same time strengthening both the Japanese and American watch industries. This period of time was marked by a lack of innovation in Switzerland at the same time that the watch-making industries of other nations were taking full advantage of emerging technologies, specifically quartz watch technology, hence the term “quartz crisis”.

by 1978 Hong Kong exported the largest number of electronic watches worldwide, and US semiconductor companies came to pull out of the watch market entirely. With the exception of Timex and Bulova, the remaining traditional American watch companies, including Hamilton, went out of business and sold their brand names to foreign competitors; Bulova would ultimately sell to the Japanese-owned Citizen in 2008.

Verder vond ik in een blog van ‘Mollewatch’:

Seiko also discontinued the Grand Seiko (the GS label did not reappear until 1988 as quartz and 10 years later, 1998, as mechanicals with the 9S caliber) and the King Seiko lines around 1973-1974. Instead the GS and KS series were replaced with Grand Quartz and King Quartz.
Between 1974 and 1981 a large number of watches were introduced in these lines.

Lord Quartz werd hier niet genoemd, maar van hoger naar lager segment is het Grand Quartz > King Quartz > Lord Quartz.

En van vintageseiko.nl een stuk:

It is easy to forget that at one time, what we now think of as a cheap, disposable option was considered to be the absolute pinnacle of watchmaking technology.
In 1978, when the Lord Quartz was introduced and positioned just below the King Quartzes, it was more expensive than a lot of the King Quartz 4823 calibers. Admittedly the 482x was showing its age, but was still perfectly adequate, indeed 40 year onwards these calibers just keep on ticking precisely. But so do the LQ’s. Although the Tank styled watches in particular, with calibre 7853 were at the top of their range and first to see the light of day, the beauty of this simple grey dial design is apparent.
There is no mistake here, this high end caliber with a 5 year battery life runs at 10 seconds per month! Just like the King Quartz. But unlike the Kings, these Lords are very rare watches to obtain. Either because of the value of the high rollers (costing about 560 euro, inflation corrected) or because the lower range, at 36% percent less (costing about 380 euro), was just cheap enough to simply wear into oblivion. It doesn’t help of course that these watches were produced only in a three year span between 1978 and 1980.
That this product line spoke to the imagination is apparent as Seiko has revived the Lord name in a current line of watches, these are much easier to obtain of course. The vintage Lord Quartz however remains a bit of a unicorn - it does not sit in the house of commons with the other types (II) just below it, but is definitely a backbencher these days while the kings get all the glory. Buy them while you can, they won’t last forever.

Overigens zag ik later dat er wel een bijna identieke Grand Quartz versie is, de 4843-5011, alleen heeft die een soort zilveren snowflake / glinster dial heeft en wat detailverschillen op de kast. Voorbeeld - dus niet die van mij:

IMG_4427

Bedankt voor het lezen!!

45 likes

Grijs of antraciet suede :ok_hand:

7 likes

Wat een mooie vintage Seiko :heart_eyes:

band ; Muisgrijs suede

1 like

Gaaf horloge!
Gefeliciteerd!!

1 like

Dat was ook meteen mijn gevoel. Iets donkerder misschien.

1 like

Prachtig ! Bruin suède for shizzle :wink:

Ben er inmiddels ook achter dat uw smaak ver overeenkomt met de mijne gezien vorige topics en nu ook weer deze beauty.

1 like

Chique horloge, veel plezier ermee :ok_hand:

1 like

Hij is binnen, leuk hoor :+1::+1:

Ik zat naar aanleiding van jouw vraag ook even te googlen. Plaatjes zijn niet heel duidelijk idd, lijkt alsof de meeste niet echt een brush maar een beetje een gesatineerde finish hebben?

1 like

Mooie Seiko met een prachtige dial, veel plezier er mee gewenst! (Cognac kleur band is misschien ook wel mooi).

1 like

Anders, namelijk:

Donkerbruin vintage leer, rund of kalf, niet al te plat, maar zeker niet gevuld. Dat geeft 'm een sportieve uitstraling. De Colareb Venezia Tabacco, bijvoorbeeld:

39b24ee8209f2f9d75dc591a9ce24636

Maar kijk anders eens naar cognac struisvogel. Dat zou hier retecool op staan.

Voor tijdloos en gelikt kun je de Horlogebandenspecialist Cordovan pakken, da’s een RIOS als ik mij niet vergis, en die is onverwoestbaar en discreet, maar toch strak en warm tegelijkertijd.

Je kunt op deze kleur wijzerplaat natuurlijk van alles doen. Het middenbruin van de suede band die je hebt kun je ook in een gewone lederen band doen zonder contraststiksel.

Zwart vind ik erg doods, maar kan prima, zolang het maar ZONDER witte contrastnaad is, of dat soort flauwekul.

Je zou op zo’n vierkante rakker zelfs een bruine rally kunnen gooien:

Dan kom je een beetje in Monaco-sferen terecht.

2 likes

Ik heb zwarte croco ingevuld maar een dress mesh zou ook heel goed kunnen.
Draagt heerlijk koel in de zomer :sunglasses::+1:

1 like

Leuk stukje! Bedankt voor delen! :+1:t2:

1 like

Gaaf ding hoor. Leuke NA ook. Wat is de lugsize?

1 like

:pray:t2:

  1. Wat best breed is in verhouding, want hij is 34mm (maar oogt groter omdat hij vierkant is).

:grin::+1:t2:

Ja onduidelijk he? Hmm nog even bedenken wat ik ga doen dan… :thinking:

Dank voor de tips! Je stelt niet teleur. Ik ga er nog even goed naar kijken :+1:t2::+1:t2::+1:t2:

Meh ben niet zo van de mesh banden… heb je een voorbeeld in gedachten?

3 likes

Prachtige NA
Prachtige First Vintage
Mooi. Accuraat. Mooi. Heel mooi.
Gefeliciteerd!
Ik zou voor de cognac struisvogel gaan.

1 like

Mijn beste,

Een prachtig horloge met een interessante geschiedenis!!
Ik wens je er een mooie tijd mee. :watch:

Orologio Signaturis Temporis :wink:

2 likes

Ben geen Seiko fan maar die linnen dial is prachtig :heart_eyes:

1 like

Mooi hoor!!!

1 like

Van harte met je aanwinst, ziet er weer top uit :star_struck:

1 like

Ik houd meer van rond, maar cool horloge! Mooi op suède. Die (semi?) Nato vind ik er niet bij passen. Zie ik nou op die 4843-5011 iets van een gesatineerde afwerking?

Dat Sugarhill gang nummer is super. Sommige nummers uit die tijd zijn gewoon goed, maar dit nummer brengt heel krachtig zoete herinneringen terug!

Niet naar @Fate_Amenable_To_Change luisteren hoor. Die ralley en vintage banden zijn mooi maar passen wat mij betreft echt niet bij dat horloge. Die struisvogel dan weer wel.

1 like