NA: HELLUP ! Wat een archief en what to do ?

Vandaag ben ik op visite geweest bij Karin de achter, achterkleindochter van de Amsterdamse horlogeverkopers en reparateuren fa. Terwee Ceintuurbaan 436 in Amsterdam-Zuid. Gestart in 1875 is deze ambachtelijke horlogefirma generatie’s lang overgegaan van vader op zoon tot ergens midden 70-tiger jaren van de vorige eeuw.
En vandaag heeft Karen mij een inkijkje gegeven in een omvangrijke firma archief waar je mond bijna van open valt ! Foldermateriaal, kleuren brochure’s uit begin 20-tiger jaren van zeer prominente begerenswaardige polshorloge’s, pendules, reiswekkers, hang- en staklokken en ga zo maar door. Interessante
corespondentie tussen Nederlandsche horlogemakers en Zwitserse horlogefabrikanten
ter ter algehele verbetering van uurwerken. De vakvereniging van het Ecole de l’horlogerie
is met algemene stemmen tot oordeel dat 15 stenen wellicht ruimschoots voldoende zijn
om goed te kunnen functioneren maar om de klant “in de luiers te leggen” zitten er dan 23 stenen “voor de bluf” in. Het Nederlandsche vennootschap beklaagt in ferme bewoording "de Koninklijke Marine zou zeggen: “steentjes belazer”…
Het is geenzins de bedoeling om hiermee op het forum een discussie te ontlokken het is slechts een frase uit een flinke, flinke stapel papier die hier voor mij ligt. Te knetter voor woorden. Ik wordt bijkant euforie’s als ik die meter archiefmappen zie !
Jawel de brochures van vooroorlogse polshorloge’s Longines, Kienzle, Junhangs en vele ander merken pure porno ! Dit omvangrijke horlogier-euvre de categoriseren, archiveren of digitaliseren monnikkenwerk. Voor de winterdag mischien. Toch vandaag bij tropische temperatuur op mijn Amsterdamse balkon een stukje correspondentie tussen de fa. Terwee en de grote Heineken’s Brouwerijen Amsterdam, 22 December 1965. Geachte Mijnheer Terwee…hoogachtend, Freddie Heineken zelve ?

4 likes

alles pro inscannen , www.Terwee-ambachtelijke-horlogefirma.nl registeren en alles publiekelijk toegankelijk maken ?

daar doe je een zeer groot aantal verzamelaars een enorm plezier mee

1 like

Ik wil me voorinschrijving plaatsen voor Minerva documentatie :heart_eyes: :blush: :wink:
Groet Iwan :motorcycle:

Hou me graag aanbevolen om in die stapel papieren te snuffelen

Grasduinen tussen de folders ga ik doen :yum: nu eerst genieten van een glas koud bier. Greets Martin.

1 like