NA: Jaeger LeCoultre Master Control Calendar Chronograph

Ik geniet altijd van de vele mooie posts hier over nieuwe aanwinsten. Dan moet ik af en toe natuurlijk zelf ook meedoen. Met gepaste trots laat ik mijn nieuwe horloge zien. Vergeef me de matige fotokwaliteit, in het echt is hij nog mooier.

Zoektocht(je)
Wat ik zocht was een horloge dat mooi tussen mijn wat meer dressy horloges en de wat sportievere exemplaren past. Een mooie complicatie zat zeker in mijn hoofd. Zowel goud als staal zou kunnen. Wel graag enigszins ingetogen en op leer.

Al snel kwam ik bij toeval een Perpetual Calandar in witgoud van JLC tegen. Complete service en opmaak bij JLC, model uit 2003 meen ik. Best een forse en zware knaap, maar ik kon de mooie complicatie niet weerstaan. Helaas bleek bij nadere inspectie dat de wijzerplaat niet 100% gaaf was. Dat zou me zeker gaan storen. Verder kijken dus.

Ik keek naar een Lange en een VC, maar beide modellen waren toch te dressy en in het vaarwater van wat ik al heb. Ik kwam een IWC Portugieser 40mm tegen in goud. Op de foto aardig, maar in het echt was ik wel verliefd. Die ging op de verlanglijst.

Ondertussen was een grote juweliersketen voor me op zoek naar een exemplaar van de Jaeger LeCoultre Master Control Chronograph. De non-chrono had ik gezien, maar vond ik het net niet. Ook te dicht op mijn MUT Moon. De chrono was echter lastig te krijgen. Maar ik had geluk. Een exemplaar kwam via het hoofdkantoor naar boven en kon ik in Den Haag bekijken. Ik besloot dat te doen uiteraard en dan meteen een besluit te nemen: IWC of JLC.

Het werd dus de laatste, dat mag duidelijk zijn.

Eerste indruk
Meteen werd ik gegrepen door de wijzerplaat. Er is veel te doen, want tijd, dag, maand, datum, maan en chronograaf, het is best veel. Maar het geheel is prachtig in balans. Subdials op de juiste plek en in de juiste afmetingen.
In de etalage kon de wijzerplaat van de non chrono me nog wat bleekjes overkomen. Maar bij natuurlijk licht en ontdaan van de sticker op de wijzerplaat(!) komt er een frisse, zilverkleurige wijzerplaat naar boven.

Details
Waarom vind het het geheel nou zo mooi? Zoals altijd bij JLC zit het hem in alle details. Werkelijk elk detail is mooi uitgevoerd, maar wel zeer ingetogen.

De markers bijvoorbeeld hebben 3 facetten waardoor ze prachtig licht vangen. Maar ze zijn ook klein en subtiel. De wijzers, type zwaardwijzers, zijn prachtig gepolijst met een heel subtiel opengewerkt lijntje. De wijzers van de chrono en seconde zijn prachtig geblauwd, die van de datum (rondom de maanfase) wit goud.

Ook kleur is heel subtiel toegepast. Drie rode cijfers op de seconde subdial, de minuten subdial van de chrono en de datum en een miniem driehoekje boven de 12. Verder is de maanfase eng precies uitgewerkt met piepkleine in grootte variërende sterren en een zilveren maan.

Die maanfase is trouwens sowieso een mooi voorbeeld prachtige afwerking. De subdial heeft 3 niveaus. De cirkel met de data is de eerste verdieping t.o.v. de wijzerplaat. Het vlak waar ‘automatique’ op staat het tweede niveau en de maanschijf het derde. Allemaal even fijntjes gedaan.

Heel mooi is ook dat de buitenste rand van de wijzerplaat een net andere structuur heeft (ronde banen) dan de rest (extreem fijne graining). Dat geeft de indruk van nog meer diepte en een extra niveau.

Afijn, ik kan nog wel even doorgaan met details op die wijzerplaat. Dit is gewoon van het hoogste niveau en helemaal JLC. Subtiel.

De kast is deels gepolijst (bovenaanzicht) en deels gebrushed (zijkanten behalve de ‘bezel’). De rechthoekige pushers zijn ook gepolijst aan de bovenkant (rondom eigenlijk) en aan de voorkant gebrushed. Briljant. De kroon heeft het JLC logo uitgesneden, maar ook wat donkerder gemaakt. Het horloge heeft 4 verzonken minipushers voor alle instellingen buiten de tijd.

De band is van prachtige kwaliteit en dat geldt ook voor de vlindersluiting. Ook die heeft mooi gebrushte en gepolijste delen. De lichte band wilde ik eerst vervangen door een donkerder exemplaar, waarschijnlijk croco. Maar na een paar uur begon ik de look meer en meer te waarderen. We zien wel even.

Uiteraard is het uurwerk zichtbaar door de zichtbodem. Heel mooi afgewerkt, maar in JlC traditie blijft het wel functioneel. Geen gefreak met barokke bruggen of zo. Ik mis dat allerminst.

De specificaties
Ja. Lees ze na op de site zou ik zeggen. Van alles genoeg. Power reserve, waterdichtheid (50m), allemaal up to standard.

Alles bij elkaar voor mij een hele mooie aanvulling op mijn overige horloges. Langzaam dunt het uit. Onderweg naar 7 stuks. Vooral tussen de andere JLC’s heeft deze nieuwe een prima plek vind ik. Kortom: ik ben een blij en tevreden mens.

134 likes

Een NA topic zonder foto’s vind ik zelf een beetje als een pornofilm zonder beeld. Je komt er wel als je je fantasie gebruikt maar het is niet hetzelfde :stuck_out_tongue_winking_eye:

EDIT: ik was te snel met deze comment.

Gefeliciteerd!

1 like

1 minuut geduld heeft ook zijn charmes.

Edit: ik ook te vroeg. Dank u!

2 likes

Feestje om naar te kijken. Mooie aanwinst!

2 likes

Prachtig!:ok_hand:

1 like

Was al even bang dat forumsoftware de foto’s weigerde… :smile:

Schitterende aanwinst en prima foto’s en verslag.
Veel draagplezier.

1 like

Schitterend horloge!

Vind hem nog mooier dan de MUT Moon die je al hebt.

1 like

The jury is still out….

Maar in ieder geval vult deze de andere JLC’s mooi aan. Van dressy tot sportief:

19 likes

Prachtig kwartet! Ik vind de laatste toevoeging ook tevens de mooiste :ok_hand:

1 like

Prachtig horloge en een ongelooflijk mooi JLC kwartet.

Proficiat Tom

1 like

Nogmaals, prachtige aanwinst!

Die IWC is ook erg netjes moet ik zeggen… :star_struck:

1 like

Tjonge, wat een knaller! Het (v)uurwerk is vroeg dit jaar :smiley:

1 like

Ik vind hem top. Gefeliciteerd met deze aanwinst. Ik ken in deze hobby geen jaloezie maar man wat zou ik deze graag willen :yum:.

1 like

Gefeliciteerd met deze mooie aanwinst!

1 like

Prachtige allrounder met inderdaad heel veel mooie details. Niets is oveweldigend of storend, alle puzzelstukjes vallen mooi ineen. Direct een klassieker alleszins en hij zit mooi tussen de MUT moon en de Polaris :+1:

Ik las even terug dat er wat issues waren met sommige exemplaren waar de secondenwijzer van de chrono bleef hangen of iets in die aard. Hopelijk blijf je hiervan gespaard of waren dat maandagmorgen modelletjes.

Geniet ervan alleszins! Ik vind de band mooi, veel minder streng of hard dan een zwarte croc. Ik heb net de zwarte vervangen door een dergelijk kleur op mijn GS met gebroken witte wijzerplaat en het klopt meer imho. Dus ik zou 'm zo laten :slight_smile:

1 like

Geweldige aanvulling op een formidabele collectie. En een mooie omschrijving van de details. Geniet!

1 like

Prachtige aanwinst, van harte!

Dat is toch het belangrijkste in het leven!

1 like

Heel erg mooi! Van harte. Een mooie Zenith erbij zou het helemaal compleet maken.:stuck_out_tongue_winking_eye:

1 like

Heel fraai!
Ik vond de Perpetual Memovox die je initieel wilde aanschaffen eigenlijk gewoon lelijk …

Deze Master Control vind ik echter wonderschoon. Wat een plaatje is dit toch!

Geniet ervan!

1 like

Prachtige aanwinst waarbij het vooral heel knap is om alle complicaties netjes weer te geven. JCL heeft voorkomen dat het heel erg druk wordt, wat bij je voorgenomen NA wel anders was. Die deed mij heel weinig.

En een prachtige set met JLC’s!

1 like