NA met gemengde gevoelens

Mijn eerste NA sinds ik lid ben van dit forum is er een met gemengde gevoelens. Het was namelijk het horloge van mijn opa die vorige week overleden is. Het is geen super bijzonder horloge zover ik weet maar heeft voor mij natuurlijk wel bijzonder veel emotionele waarde. Het is een Seiko 5 automaat. Hij is duidelijk veel gedragen en heeft erg veel krassen. Ik weet nog niet of ik t.z.t. het glas ga vervangen. Wel ga ik er een mooie nato voor zoeken (suggesties?) De band die er nu op zit vind ik zelf minder mooi maar sluit ook niet helemaal goed meer. Verder kan ik wel de datum verstellen maar lukt me dit niet voor de dag aanduiding. Iemand een idee waar dit aan kan liggen en hoe dit te verhelpen is? Aangezien dit nu een Duitse aanduiding is wil ik die wellicht in de toekomst nog gaan vervangen. Als iemand van jullie weet welk type het precies is hoor ik het trouwens ook graag. Ok, genoeg gepraat. Tijd voor foto’s

32 likes

Gecondoleerd met je opa. Wat een mooie herinnering aan hem zul je bij je dragen! Overigens nog welkom hier op het forum.

Gecondoleerd. Erg vervelend om iemand te verliezen maar je hebt een mooi aandenken. Het horloge is denk ik een SNXS73.

Mijn deelneming. Koester dit horloge, het is een mooi aandenken!

Gecondoleerd met het verlies. Een goede reden om wel weer de Seiko in ere te herstellen.

Gecondoleerd met opa. En wat er ook gebeurt, deze mag natuurlijk never nooit meer weg.

2 likes

Sterkte gewenst met het verlies van je opa, mooi om het horloge als een dierbare herinnering te dragen

Bijzonder horloge! Als ik je een advies mag geven: laat m nog even in deze staat. Zodra je allerlei zaken gaat veranderen aan het horloge, komt het gevoelsmatig misschien verder van opa te staan.
Nu maakt je dat misschien nog niet alles uit, maar over een half jaar kan dat anders zijn. (Tenminste zo ging dat bij mij toen mijn pa overleed. Na een half jaar keek ik echt anders)

2 likes

Gecondoleerd en veel sterkte. Het betreft inderdaad een SNXS73. Ik denk dat je het horloge het beste kunt laten zoals hij is, daar ligt juist de waarde. Het horloge is precies zoals je opa hem gedragen heeft. Op zijn hoogst misschien een nieuw bandje of een nieuwe sluiting voor de functionaliteit.

Ik zou er dus niet van alles aan gaan veranderen. Dit horloge pik je voor 107 euro op bij Amazon. Ik weet bijna wel zeker dat het horloge sentimenteel voor jou veel meer waard is!

4 likes

Gecondoleerd! En, niets aan doen ieder krasje hoort erbij…

Gecondoleerd.
Inderdaad niets aan doen Houden zo!

1 like

Gecondoleerd!

Hoi @Juan1981, niets aan veranderen, afgezien van reparatie zodat de dagaanduiding weer werkt. Die is overigens tweetalig: elke dag komt eerst in het Duits en dan in het Engels op de dagschijf. Elke nacht draait hij 2 stapjes door zodat hij in dezelfde taal blijft. Handmatig kun je hem op de andere taal zetten door niet 2, maar 1 stapje te verzetten. Dat werkt bij jou niet en het lijkt me niet moeilijk of duur om dat te (laten) maken, het uurwerk is niet duur en volop in gebruik.

Ik zou er verder niets aan veranderen, maar dat is persoonlijk. Dit is hoe je opa hem droeg. Als je er dingen anders aan wilt kun je er beter een kopen.

Hier tips wat je er allemaal mer zou kunnen. Om de zoveel posts heb ik iets anders gewijzigd.

NA: Seiko ‘OP’ SNXS73 - [UPDATE post 102]: platter met SKX caseback

1 like

Gecondoleerd! Ik zou alles zo veel mogelijk in de staat laten zoals deze nu is. Echter, een paar zaken om hem op te frissen zou het volgende kunnen zijn:

  • Datum problemen laten verhelpen.
  • Nieuwe plexi laten plaatsen.
  • Nieuwe nato voor de afwisseling met de orginele stalen band.

Ik denk dat je met die drie zaken het horloge een stuk aantrekkelijker maakt, zonder dat de emotionele waarde verloren gaat.

Gecondoleerd, ik heb het zelf twee jaar geleden meegemaakt. Ik sluit aan bij wat er hiervoor is gepost. Koester de herinnering, ieder krasje heeft hij zelf gemaakt. Steeds als je hem weer eens omdoet is het dan weer een speciaal herinneringsmoment. Ga voor een andere NA en verander daar naar wens banden en evt andere dingen.

Er zit geen plexi maar hardlex / mineraal in :+1:t2:

Ik heb een soortgelijke seiko 5 met soortgelijke sentimentele waarde en doe daar helemaal niks aan. Ik zou hem zo laten. Af en toe misschien even dragen of alleen even door elkaar schudden en kijken hoe die loopt.

Thanks voor de correctie. Dat dan :wink:

1 like

Gecondoleerd.

Ik zou hier heel erg voorzichtig te werk gaan. De datumschijf zou ik niet vervangen, het glas wel. Dat komt omdat een helderder glas een verbetering is die het karakter van je grootvader’s horloge niet wezenlijk veranderd, maar het vervangen van een datumschijf wel. Terwijl het in mijn ogen geen verbetering is. Als je opa een Seiko met Duitse dagschijf kocht: Het zij zo. Vaak zijn ze trouwens twee-talig, wat @Dao al opmerkt.

Dan zou ik het horloge een goede en grondige beurt laten geven. Of het uurwerk gerepareerd moet worden of er een donor-uurwerk in moet is in mijn ogen ook niet iets wat het karakter echt wezenlijk aantast, maar ik zou ondanks de kosten-baten toch een reparatie laten proberen. In dit geval zou het me 250-400 Euro waard zijn om een horloge van 100 Gulden te laten repareren, als je vat wat ik bedoel.

Tot slot zou ik 'm absoluut niet laten polijsten. :slight_smile:

@koekoek? Ik doe veel met Seiko, maar typenummers van vijfjes… Daar zijn er meer dan een paar van. :slight_smile: Oh, hij had al geantwoord. :+1:

Grappig. Mijn broer heeft een gouden Junghans van m’n ene grootvader in een vitrine liggen. Ik heb de gouden Aristocrat van de andere grootvader. Beide Duitse handwinders.

De mijne heb ik laten servicen, de tiretteveer moest onder andere vervangen worden, en ik heb me rot gepoetst op het glaasje. Die ziet er weer top uit,

Die van m’n broer? Loopt niet, ligt maar te liggen. Ik heb 'm al duizend keer aangeboden om op mijn kosten een beurt te laten geven, maar hij gaat jouw weg.

Mijn OCD kan dat niet aan. M’n klauwen jeuken om 'm mee te nemen uit die vitrine.

Allereerst allemaal bedankt voor de reacties! Erg leuk om te lezen.
Verder kwam ik er vanmorgen bij toeval achter dat de dagaanduiding toch wel werkt. Ik probeerde hem gewoon op de verkeerde manier te verstellen :yum:
Ik heb hem inmiddels op de Engelse aanduiding gezet. Technisch is hij dus in orde. Voorlopig ga ik er alleen een andere band opzetten. Ik ga sowieso kijken naar een (of meerdere) mooie nato('s) en eens kijken wat Ali allemaal voor stalen banden heeft (is er iets dat op de president van Rolex lijkt?) Moet er trouwens een 18 of 19mm band in? Online lees ik tegenstrijdige berichten hierover.
Monsterwatches biedt geen glas voor dit type omdat het blijkbaar lastig is om te vervangen. Dus voorlopig blijft de hardlex gewoon zitten. Misschien voorzichtig het glas een beetje polijsten om de ergste krassen eruit te halen/minder zichtbaar te maken.
Verder alleen even grondig schoonmaken. Kan ik hiervoor gewoon lauw water en wat Dreft gebruiken?

2 likes