NA: Seiko Tuna 7549-7010 + kleine vergelijking

Zo heb je er geen en zo heb je er twee :grin:. Ik ben altijd erg geinteresseerd geweest in de Seiko tuna’s en heb er recentelijk twee kunnen kopen. Nadat ik iets meer dan een maand geleden een Golden Tuna gevonden had heb ik nu een “normale” Tuna op de kop weten te tikken. Ondanks dat er ook veel gelijkenissen zijn vind ik beide horloges toch heel verschillend. Ik zal een kleine vergelijking maken met de Golden Tuna en de andere duikers die Seiko eind jaren 70 uitgebracht heeft. Dit horloge is een 7549-7010 uit 1983. Aan de wijzerplaat en datum te zien is dat het een JDM model is. Een aardig en origineel exemplaar maar hij mag wel een nieuw glaasje gebruiken haha :wink:

NSFW content; watch porn. Een naakte Tuna zonder band en shroud

Eigenlijk is het zonder shroud ook wel een geinig horloge. Tuna’s zijn eigenlijk helemaal niet zo groot als hun diameter doet vermoeden. Die extra milimeters komen eigenlijk alleen door die shroud. Als je hem naast een standaard formaat Seiko duiker ziet is hij eigenlijk even groot, zelfs een kortere lug to lug.

Van links naar rechts, een 6309-7040 Turtle uit 1984, een 7548-7000 uit 1981, een 7549-7010 Tuna uit 1983 en een 7549-7000 Golden Tuna uit 1978. Dit viertal was het gehele spectrum dat Seiko aanbood aan “echte” duikers rond 1980 (de kleinere modellen, verschillende kleuren en sports duikers uitegezonderd dus). Dus ik heb nu eigenlijk de set compleet :upside_down_face:

Behalve de duidelijke gelijkenissen zijn er ook duidelijke verschillen. Om te beginnen met de prijs, respectievelijk 25.000, 35.000, 60.000 en 120.000 yen. Dat verschil in prijs is duidelijk terug te zien in de constructie. Mijn nieuwe 7549-7010 is qua constructie gelijk aan de 6309 en 7548 maar dan “on steroids” :sunglasses: Een zelfde formaat stalen kast maar dan met extra waterdichtheid, een dikker domed glas en een opgeschroefde shroud. De Golden Tuna heeft met zn grotere titanium monocoque case een heel andere basis. Ik zou nog veel meer over elk horloge kunnen vertellen, misschien dat ik dit later nog doe in dit topic.

Ik vind mijn nieuwe 7459-7010 qua formaat erg fijn dragen, echt perfect voor mijn wat kleinere pols. Maar hij heeft toch mijn Golden Tuna van de troon kunnen stoten, die blijft toch de koning onder de Tuna’s. :prince: Toch denk ik dat het een perfect horloge voor alle dag is. Ik ben in ieder geval van plan het glas te vervangen en hem de komende tijd te gaan dragen.

25 likes

Schitterende aanwinst en mooie aanvulling op de collectie. Mooie set! :ok_hand:

1 like

Mijn beste,

Wederom een mooie telg aan je Seiko-Familie!!
Ik wens je er dan ook een gelukkige familiaire tijd mee!!

En voor straks: “Buona Notte" en morgen gezond weer op.:first_quarter_moon_with_face::first_quarter_moon_with_face::first_quarter_moon_with_face:

Orologio Signaturis Temporis :wink:

1 like

Een prachtig, legendarisch kwartet Daniel! :+1:t2:
En een nieuw glaasje zal vast wonderen doen…

1 like

Schitterend kwartet :+1:

1 like

Dat is een hele mooie 7549! Draag de mijne ook met heel veel plezier. Wel gaaf om ze zo eens naast elkaar te zien want inderdaad, zo groot is is echt niet.

1 like

Top! Mooie aanwinst en set zo.

De mijne draag ik regelmatig met plezier!

2 likes

Dat is een erg mooi exemplaar :ok_hand:

1 like

Een hele mooie verzameling ! :heart_eyes: Veel plezier er mee !

1 like

Mooie tunas! Hier de mijne

3 likes

Pakkinkjes ook even nakijken / vervangen / invetten (kroon, glas?) en dan een druktestje, of hou je ze als vintage?

Mooie set, in ieder geval. Genoeg voor een grote familie-salade.

1 like

Ik ga er niet mee duiken en mijd water eigenlijk met al mn horloges. Spat waterdicht zullen ze nog wel zijn en verder maakt het me niet zoveel uit. Als ik ze laat servicen laat ik voor die paar knaken extra ook wel vaak de pakkingen vervangen maar verder heeft het voor mij weinig prioriteit.

De ironie met vier monococque tonijnen ontgaat mij niet. :slight_smile:

1 like

Fraaie “foursome” onverwoestbaar spul, die Tuna’s, ik hoop dat de mijne ook zo’n respectabele leeftijd gaat halen.

1 like