1988 is het jaar dat Tissot met een ‘bijzonder’ horloge op de markt komt, een horloge ontworpen door Ettore Sottsass.
Ettore Sottsass (Innsbruck, 14 september 1917 – Milaan, 31 december 2007) was een Italiaans architect en ontwerper, hij was de oprichter van de Memphisgroep.
De Memphisgroep was een groep interieurontwerpers uit de jaren ‘80. De groep verzette zich tegen de strakke functionele regels van het modernisme en hun ideeën zouden een belangrijk stempel drukken op de uitstraling van de jaren tachtig. De stijl is verbonden met het postmodernisme en haalde haar inspiratie uit de popart en de art deco.
In 1988 ontwierp Ettore Sottsass een horloge dat zijn ontwerpstijl zou uitdrukken, in samenwerking met het merk Tissot. Net als zijn meubels brak dit stuk met bestaande normen en conventies. De Tissot Sottsass is rond, maar het profiel is lensvormig. Het bestaat uit een achterkant en een bezel, beide afgeschuind. Samen vormen ze een geometrische stapel die doet denken aan de ontwerpen van Sottsass, zoals Totem, het stuk waarmee het horloge werd gelanceerd. Er zijn geen lugs, maar in plaats daarvan een uitsteeksel van de kast dat dient om de band aan te bevestigen, een nieuwe vorm ingekapseld in andere als een set kubussen, een van Sottsass ‘signatures’
Totem – Ettore Sottsass
De uurmarkeringen zijn dik, contrasterend en speels en zorgen voor nog een visuele effect waar het bij Memphis allemaal om draait. En wat de functie betreft, verschilt de Tissot Sottsass van het doorsnee horloge door een inkeping in het middengedeelte zodat de kroon de perfecte cirkel die door de kast wordt gevormd niet verbreekt.
Met behulp van schijnbaar eenvoudige grafische elementen ontwierp Sottsass een zeer geraffineerd horloge. Het onderscheidt zich door zijn architectonische structuur die het creatieve genie van de architect en ontwerper laat zien, in de geest van de Memphis Group.
Ettore Sottsass: “Het horloge dat ik voor Tissot heb ontworpen maakt, vooral in de grafische vormgeving maar ook in de structuur, gebruik van bepaalde tekens en gebruiken die al sinds de klassieke oudheid de communicatie met het universum vergemakkelijken"
Dit is waar Sottsass en Tissot samenkomen: ‘het horloge als uitdrukkingsmiddel - van een persoonlijkheid, van een filosofie, van hoe we het verstrijken van de tijd ervaren’
Deze Tissot heeft het geschopt tot in een museum, het museum Boijmans van Beuningen heeft een Ettore Sottsass collectie, waaronder dit horloge.
Sinds deze week heb ik er ook één in mijn bezit