NA: Vaer S5 Standard Design (Quartz)

Ik was op zoek naar iets voor die momenten dat ik liever niet mijn SARX045 draag. Voor incidenteel gebruik maar het moet wel prima waterdicht zijn en saffier glas en goedkoop. Een quartz horloge was prima, zelfs een voordeel want die loopt al goed, ook wanneer deze na een paar weken weer omgaat.

Een field watches sprak me wel aan en zo kwam ik de horloges van Vaer tegen. De keuzes waren een navy, zwart of witte dial en dat laatste leek me wel wat voor de zomer. Mijn keus viel op de Vaer S5 Standard Design.

Vandaag arriveerde het pakketje uit de VS. Ik had verwacht dat de koerier nog wat btw wilde vangen maar na het overhandigen van de envelop liep hij al weg.

In de envelop zat een keurige doos; niet te duur, niet te goedkoop, helemaal prima.

Eenmaal open is de horloge te zien (hier nog met bescherm plastic) met de twee standaard straps. Ik kan nog maar niet aan natos wennen dus er lag al een two piece leren strap klaar van cheapnatostraps.

De kast is staal en 40mm breed. Meer hoeft voor mij ook niet. De kroon is groot genoeg, heeft een duidelijk “knerling”, is signed met Vaer en is screwdown. Wanneer los gedraaid gebeurt er niets. Een standje verder uittrekken en de secondewijzer staat stil en de tijd is in te stellen.

De case back is niet heel spannend. Er staat “Japan movement” wat refereert aan de Miyota 2035 Quartz die er in zit en waarvan ik nog niets kan zeggen over de nauwkeurig.

Terug naar de voorkant: de markings en beeldmerk zijn in navy blauw en geprint dus vlak op de dial. De dial is wit met licht groene “lume” cijfers om de twee uur en lume streepjes voor de andere uren. De lume is dik en heeft daardoor wat hoogte.

Volgens de website zijn het zeven lagen “super lume”. In het donker is pas te zien dat het twee kleuren zijn; groen voor de cijfers en markings en blauw voor de hands.

De secondewijzer is een oranjeachtig rood. Deze kleur komt nog terug als stippen op de dial bij 2, 4, 8 en 10 uur. De wijzer loopt nagenoeg tot aan de rand van de dial en tikt een keer per seconde want quartz. De wijzer valt niet perfect om de markings want quartz.

De uren- en minutenwijzer zijn hoog glanzend staal met veel lume in het midden. De laatste paar millimeter worden de wijzers smal zodat ze een lijntje zijn. Puntje van kritiek: alleen de lengte is anders dus soms is een iets langer blik nodig om het onderscheid te zien. Pluspunten: ze lijken plat maar door reflectie is te zien dat ze toch een kleine hoek hebben waardoor ze mooier het licht vangen.

Voor een extra zestig dollar zit er een (vermoedelijk) betere movement in en is het saffier glas domen wat natuurlijk weer iets mooier is. Daarnaast kan er dan ook gekozen worden voor een ontwerp met datumvenster. Maar dan wordt het toch bijna de helft duurder. Dit is een betaalbaar horloge, met een eigen smoel, met zorg gemaakt en afgewerkt die daarnaast goed waterdicht is én met saffier glas. Ik ben erg blij met mijn NA!

14 likes

Leuke allrounder! Lijkt die lume zo zwak of is dat je camera/foto?

Ik durf er nog niet veel over te zeggen behalve dat lume fotograferen best lastig is :grin:

Gefeliciteerd !
Weer een, voor mij, nieuw merk.
Dank voor de review.

Dank je en graag gedaan. Bij Just One More Watch zag ik Vaer voor het eerst:

2 likes

Grappig horloge !

Verrassend ontwerp; gefeliciteerd!

Ik word er ook wel blij van. De dial is niet perse “sophisticated” maar wel lekker fris en vrolijk. Mooie horloge voor de zomermaanden en -vakantie wat mij betreft.

1 like

Inmiddels kan ik melden dat de Miyota movement lekker loopt: +3 sec na een maand.

De horloge is meegeweest op vakantie en ging alleen ’s nachts af want verder zeer comfortabel en licht. Zwembad en douch waren geen probleem. De lume is goed bevallen; na een uur in het donker nog prima te lezen.

Super happy met deze Vaer.

2 likes