NA Zentra met kromme pootjes gerepareerd!

Vanavond eens een uitgebreid verhaaltje van mij, over mijn nieuwe aanwinst: Zentra 17 jewels.

Leeswaarschuwing: de door mij behaalde resultaten bieden geen garantie voor uw eigen knutselwerkjes!

Tijdens de zoektocht naar een leuke budgettikkert (resultaat Anker - 25 Rubis!) is er natuurlijk weer meer aan mijn digitale handjes blijven plakken.
Afgelopen dinsdag vanuit der heimat bij mij bezorgd, dus enthousiast aan het uitpakken geslagen:


Een 60s Zentra met te gekke zwart/goud/zilver/champagne plaat. Vergulde kast en voorzien van een behoorlijk shabby (of gewoon enge) band. Als die nog helemaal perfect was zou ik hem overwegen, maar nu lag hij er na 5 min. al af.
Den oplettenden kijkert heeft het al gezien:
Grootste shock waren de 2 kromme lugs!
De beroerde verkoop foto’s en mijn verliefden-blindheid hadden dit gemaskeerd. Da’s dan weer jammer!
Op een of andere manier zijn de lugs links boven en rechts onder een stuk verder naar beneden gebogen dan de andere 2. Lijkt haast bewust, waarom, hoe dan?!

Gaat men dit researchen dan is de uitkomst betreft de kast meestal: prullenbak!
Toch kwam ik op ons eigen forum een tip van Lexaf tegen over het verwarmen met een heatgun en met beleid buigen in de bankschroef. Elders werd gesproken over de kast van binnen opvullen tijdens buigen mbv mini doppensleutel. De methodes blijken als combi met eigen aanvulling te werken:

-Men neme een klein formaat verstelbare steeksleutel oftewel “bahco” (multifunctie buigtool). Bekken even volledig vlak vijlen en polijsten. Anders krijg je straks een mooi negatief in je gold-plating.
-De kale kast gaat over een precies passende staaf of buis (let op het kroonbuisje, evt uitsparing te voorzien). Toevallig was een hier een rondslingerende alu staaf van 30mm precies passend. De staaf klem je bijv. in de bankschroef of zoals ik in een boorklem.

-Betreffende lug geleidelijk aan goed heet stoken. Ik heb hiervoor een industriële föhn ookwel verfstripper gebruikt. Temperatuur niet geregistreerd, gestookt tot aanraken niet meer ging.

-En dan de bahco over de lug, net aan vast stellen, en dan heel voorzichtig en rustig de lug een tikje verbuigen. Resultaat checken, weer opwarmen, en weer buigen, etc.

Wanneer je gaat buigen wil de kast van de staaf af, ik leg dus tijdens het buigen een onsmeltbaar plaatje (staal) op de kast om hierop te kunnen drukken. Uiteraard wegnemen tijdens verwarmen! Anders heb je voortaan een gladde vingerafdruk.
Ook de staaf wordt uiteindelijk loeiheet, dus een goede lederen werk/lashandschoen is handig. Dan kun je het werkstuk tijdens het buigen oppakken en beter beoordelen.
-Om niet het (breuk)randje op te hoeven zoeken heb ik de kromme lugs wat terug omhoog gebogen, en de nog goede lugs een tikje naar beneden gegeven. Totaalresultaat is nu in balans. Ik weet de originele maat tussen de lugs niet, het was na mijn buigactie meer dan 17 en kleiner dan 18mm, dus ik heb alle lugs ook nog zijdelings een tikje gericht totdat het 17,2 is geworden.


Niet perfect maar op het oog voldoende. Nogmaals: het breukrandje moet je niet willen opzoeken.
-De plating op de terug gebogen lugs is minuscuul wat gerimpeld of gecraqueleerd, maar gelukkig niet geschilferd.
Onvermijdelijk zijn toch enige doffe schaafplekjes zichtbaar waar de bahco heeft gezeten. Met een wat grover polijstmiddel heb ik dit lokaal weer weg kunnen poetsen.

Et voila, hij is weer bruikbaar. Ik had nog een stijlcorrecte echtes strauss op voorraad, en na een draaibank-plexi-polier ist dieser dresser wieder da!
Morgen dus dressy friday hier…


44 likes

Toffe actie! Spannend. Gedurfd. Mooi uitgelegd en mooi in beeld gebracht.
Mooi eindresultaat. Goed gedaan jochie!

1 like

Geïnspireerd door de meester :wink:

1 like

Nou ja zeg… bedankt, maar niet teveel eer hoor! Ik probeer ook maar wat. Het is erg leuk om te zien dat een resultaat van mijn trail & error werkjes wordt opgepakt, verder uitgewerkt en hier weer op HF gedeeld. Dit is waarom ik het forum zo leuk vindt.

4 likes

Wunderbar! Wat een mooi horloge en op het juiste bandje nu vind ik!

1 like

Danke! Ik had die band al zo lang liggen. Bleek bij aankomst net iets te heftig te glimmen voor de meeste van mijn horloges maar de Zentra ligt er mooi op inderdaad.

dat heb je goed opgelost, te danken volgens mij via je goede inzicht en logica,
want voor je aan zoiets begint denk ik wel dat je er eerst een tijdje je logica op los gelaten.
en een prachtig resultaat,
geniet ervan

1 like

Bedankt! Het researchen en een eigen plan bedenken kosten inderdaad heel wat meer tijd dan de uitvoering. En al heb je het nog zo mooi uitgedacht, as you go moet je toch weer verder denken. Haast is killing.
Bijv. het afvlakken en polijsten van de bahco bekken. Ik was op zoek naar een mini bahcootje wat ik moet hebben, maar dat blijkt tijdens de verhuizing met de kaboutertjes meegegaan te zijn. Ik vond alleen een middelmaat bahco en stond te bekijken dat die dikkere bekken maar net tussen de kromme lugs en de kast/staaf zouden passen. Terwijl ik dit bekeek viel de grove afwerking van de bekken me op. Gelukkig dus vóór het buigen!
En ja, eigenlijk was de kast al afgeschreven dus er was niet veel te verliezen. Zo’n zelf gerepareerd horloge draagt wel net even lekkerder :sunglasses:

3 likes

Absoluut! Niets geeft zoveel voldoening als iets om je pols dragen dat zonder je tussenkomst op de schroothoop was beland. :ok_hand:

3 likes

daar ben ik het ook volledig mee eens

1 like

Knap denk- en doewerk met een mooi resultaat. Dank je voor het delen! De principes zijn ook voor andersoortige projectjes bruikbaar, da’s evenzeer tof.

Mooi horloge ook. Enjoy!

1 like

Mooie plaat! Echt een kind van z’n tijd dit horloge.

En mooi werk. Schietgebedje gedaan?

1 like

Mooi man. Nix mooier dan met wat zelfbedachte gefrot. ,Excuses Le mot , zo’n mooi resultaat te behalen.
Chapeau.

2 likes

geweldig leuk verhaal. in onze steeds meer digitale wereld altijd leuk om analoge dingen te zien en te lezen.

1 like

Bedankt allemaal!
@Ruud meer dan één😉 ik heb geen bergen met slopers liggen dus een vervangende kast is er niet 1 2 3.