nh34a probleem

Hi, ik heb een probleem met een bijna nieuwe NH34A. Horloge weggelegd zonder problemen in de horloge box. Na een aantal weken weer omgedaan echter loopt het horloge zeer instabiel en stopte vandaag helemaal met lopen. Op de timegrapher binnen luttele seconden van -55 seconden naar 146 seconden per dag etc. Amplitude is/lijkt prima en geen afwijkende beat error.

Iemand een idee wat er mee aan de hand kan zijn?

Magnetisme? Lijkt me de meest logische verklaring…

Daar dacht ik zelf ook aan al kan ik het niet logisch verklaren hoe dat gebeurd is. Is dit relatief makkelijk te verhelpen of moet ik dan naar een specialist?

Heb zelf bij magnetisme probleem op AliExpress zo een demagnitser apparaatje gekocht voor n paar euro en had t probleem verholpen. Dacht eerst dat ie t niet deed, maar kwam via YouTube filmpje er achter hoe je em correct moest gebruiken :sweat_smile:

2 likes

Ankerrad staat mogelijk droog. Had dat laatst ook met een 2 jaar oude Sinn. Bijgesmeerd. Is wel een van de lastigste klusjes om accuraat en zonder smeerboel te doen, zelfs voor ervaren horlogemakers.

Smering van uurwerkonderdelen wordt steeds vaker geautomatiseerd in de fabrieken - dat is echt niet altijd een verbetering. Die Sinn liep echt als een natte krant en nu weer met 320 a 330 graden amplitude.

Magnetisme kan zijn maar ik denk het haast niet. Afwijking loopt dan al gauw in 10 a 20 minuten per dag voor.

2 likes

Bedankt, ik denk zelf dat het horloge toch gemagnetiseerd is. Bedank me dat ik de speakers vervangen heb in de auto van mijn vrouw :slightly_frowning_face: Zal ik kijken of ik een redelijk apparaat kan vinden, bestellen en kom er op terug.

1 like

Kocht destijds - 7 jaar terug - een eenvoudige, Swiss Made, Etic. Toen 70 euro. De namaak daarvan (plat blauw doosje met rode knop) zal nu twee tientjes of zo kosten op Ali. Zijn lastig in gebruik, zeg ik er meteen bij. Maar je valt je er dan geen buil aan.

1 like

Hier een dhz demagnetiser

Of, op een nog eenvoudige manier, daar heb je een transformator, wat dun geïsoleerd koperdraad en een leeg plastic doosje (van bijvoorbeeld zoetjes, het liefst ovaal) en wat stukjes karton die je tegen de uiteinde kunt plakken voor nodig.

Aansluiten op ca. 14 volt wisselstroom. Werkt prima.

4 likes

Heerlijk om dit soort DIY projectjes te zien @Inca. En werkt even goed. Is sowieso goedkoper

En voor degene die benieuwd is naar de theorie:

2 likes

Zo’n kastje besteld en gebruikt van Aliexpress maar helaas zonder een gedegen resultaat. Heeft het zin om het uurwerk te vervangen? Of heeft dat geen zin omdat de kast mogelijk ook gemagnetiseerd is?

Mocht er iemand in midden Nederland me kunnen helpen met een degelijke oplossing/demagnetiseer apparaat dan zou dat top zijn… :wink:

Het is me inmiddels gelukt, ik heb het uurwerk uit de kast gehaald en apart gedemagnetiseerd net als de kast en de stalen band. Uurwerkje opnieuw gereguleerd en loopt weer keurig stabiel.

1 like