Nieuw binnen, nog even voorstellen, en een verzoekje

Beste forum-mede-leden,

Na een lange wachttijd kon ik vorige week eindelijk mijn Ressence SeriesOne 1002 om de pols doen in het kantoor van horloge-maker Benoît Mintiens. Ik ben er zeer blij mee. In tegenstelling tot de ZeroSeries 1002 is er bij dit model vrijwel geen speling tussen de schijven op te merken, zitten er geen schroefjes in het saffierglas aan de achterzijde en zijn de “lugs” omgebogen (a la Panerai’s Radiomir), zodat hij nog prettiger draagt. Hier een foto:

http://s1185.photobucket.com/user/poktori/media/63ee7412-899d-432f-ae32-bcea4d762cd2_zps2ff92731.jpg.html

Bij mijn Ressence ZeroSerie 1001 vallen die verschillen in het niets vanwege de mooi zwarte "wijzer"plaat:

http://s1185.photobucket.com/user/poktori/media/ab9a2184-328d-4fd7-940a-fe9e20cdf73c_zpsbc9a4ece.jpg.html

Ik heb me hier eigenlijk nooit voorgesteld, maar heb al vele jaren dit forum met plezier gevolgd, al is de overmaat aan Seiko Monsters me een beetje tegen gaan staan de laatste jaren. Ik heb dat ongenoegen al eens eerder gemeld, en kreeg daar best leuke reacties op (ook van Seiko Monster-fans). :slight_smile: Ik ben zelf ook met een Seiko begonnen als kind, en heb er enorm van gehouden — en heb nog altijd veel respect voor het bedrijf — maar ik vind dat het toch te weinig aandacht aan design besteedt. Ik doe nog af en toe een Seiko om, om te kijken of een model me misschien toch kan bekoren, maar ook de Grand Seiko’s laten me vreemd genoeg koud. Ik heb dat ook bij Omega horloges, en bij Breitling, die overigens in de jaren tachtig en negentig alleen maar wanstaltige modellen boden met ranzige combinaties van goud en staal, een beetje zoals Tag Heuer. En nee, dat heeft weinig met persoonlijke smaak te maken… Enfin, ik had als student nooit geld maar hield wel enorm van horloges, en spaarde me dus een ongeluk voor mijn eerste echte horloge, en dat werd toen na lang zoeken een Nomos Tangente, zo’n tien jaar geleden. Ik houd nog steeds erg van strakke, eenvoudige modellen waarbij duidelijk veel aandacht naar de kast en het ontwerp van het uurwerk is gegaan, en omwille van mijn afkeer tegen goud, heb ik mijn Nomos uiteindelijk verkocht (het uurwerk zelf was verguld) en een Radiomir gekocht. Na vele omzwervingen, is mijn huidige collectie op het moment beperkt tot vier horloges, waaronder mijn vriendin deze “Petite Seconde” absoluut het mooiste vindt:

http://s1185.photobucket.com/user/poktori/media/657f6d06-3b05-4e17-af1c-e1673a4ad8c8_zps323e3a72.jpg.html

Als liefhebber blijf ik me toch verbazen om het gebrek aan aandacht onder grote horlogemerken voor design. Vaak wordt er maar half over een ontwerp nagedacht (de lugs van een Grand Seiko staan bijvoorbeeld niet in goede verhouding tot de rest van de kast), en worden horloges te druk, en staat een merknaam er vaak veel te groot op (of zoiets onzinnigs als “automatic”; waarom moet dat er nu op staan?). Minder is toch echt meer. Daarom had het label “Piaget” van mij ook iets kleiner gemogen. Ochs und Junior horloges vind ik daarom ook erg mooi, maar ik hekel de achterzijde van hun horloges een beetje. En verder (al zijn ze soms best druk): Panerai, IWC, Nomos, Jaquet Droz’s Manuel Emch modellen, en Hautlence (prachtmachines!). Ik mocht van Benoît (Ressence) ook zijn eigen Type 3 proberen, maar die is me ook weer iets te druk.

Enfin, om van mijn hobby nog meer mijn beroep te maken…, ben ik op dit moment bezig met een academisch onderzoek naar de geschiedenis van de horlogemarkt in Korea (voor publicatie in een zgh. peer-reviewed journal), in het bijzonder tussen 1900 en eind jaren dertig. Dat betekent dus een markt die vooral via Japan (en direct via Amerika en Europa) werd ontwikkeld en aangestuurd (veel Waltham, Elgin, Tavannes en Seikosha) en dat ik veel bronnen verzamel van rond die tijd uit Oost Azië (en natuurlijk Korea). Mocht iemand hier iets daaraan gerelateerd hebben (oude catalogus? een zeldzame reclame?), en daarvan een scan of link willen delen, dan zou ik dat zeer op prijs stellen, al vermoed ik dat de kansen klein zijn. Ik lees alle gerelateerde talen, dus zijn vertalingen beslist niet nodig. Bij voorbaat zeer vriendelijk dank!

Groeten uit Australië,

R

Welkom (alsnog) Poktori. Heerlijk om maar vier horloges te hebben. Zou me een hoop rust geven…:wink: Hoop ook op iets van maximaal vijf horloges uit te komen, ooit.:slight_smile: Je Piaget vind ik fraai; de overige horloges zijn niet mijn smaak. Maakt helemaal niks uit, natuurlijk.
Verder, ja dat gel%l over die stomme Seiko’s hier ben ik ook zó zat! Snap ook niet wat iedereen daar aan vindt!:smiley: Ben wel benieuwd vanuit welke studierichting je dat onderzoek doet, trouwens.

Beste TagEd,

Ik ben een antropoloog die zich specialiseert in Oost Aziatsiche pop cultuur vanuit een historisch perspectief. Dat klinkt vast heel vaag, maar is het niet echt. Ik publiceer vooral over pop muziek, stille film, winkelen in de jaren dertig, etc.

Ja, vier horloges is heerlijk. Ik zoek er nog eentje om mee te sporten…, maar dat is waarschijnlijk dan mijn laatste. Ik vind vijf een mooi getal en je hebt immers maar één pols. B)-

Groetjes,

R

Mijn beste,

Van harte welkom op dit grensverleggende Horlogeforum!!
Duidelijk een forum ván liefhebbers, vóór liefhebbers.

Een heldere introductie heb je en bovenal insirerende horloges.
Dank voor het delen!!

Orologio Signaturis Temporis.B)-

Ook welkom namens mij.
Serieus mooi klokjes zag ik op de plaatjes en wat Seiko betreft, ja, er zijn ook zoveel modellen en ze zijn ook allemaal goed dus geen wonder dat die het meest voorbij komen, eigenlijk het beste merk ter wereld voor de kleine en de grote portemonnee.

groetjes en welkom

Lenno

Ook welkom, design is een mooi ding en het ene merk heeft dat beter begrepen dan het andere. Nomos is mi een goed voorbeeld van “wel begrepen” en zo zijn er nog meer gelukkig. Wat ik qua design niet begrijp van jouw, verder onderscheidende Ressence horloges, is de kroon … past naar mijn idee niet bij het verdere ontwerp.

Beter laat dan nooit! Welkom alsnog.

Ik had niets met regulateurs tot ik jouw ressence SeriesOne 1002 zag. Prachtig!

alsnog welkom, mooie verzameling en proficiat met de nieuwe aanwinst!
leuke klok. had de sneakpeak v d 1e release op basel gezien, en apart ding was dat zeg. vond alleen de recht uitstekende lugs niet zo.

LeenV Schreef:

Wat ik qua design
niet begrijp van jouw, verder onderscheidende
Ressence horloges, is de kroon … past
naar mijn idee niet bij het verdere ontwerp.

ik vind t kwa design wel bij de wijzerplaat en… ‘wijzers’ passen, maar niet bij de kast (hoewel ie irl met de zijkanten erbij gezien imho anders oogt dan v e plaatje) en niet bij de vintage lugs.

Leuk deze post!

Altijd leuk om een beetje een verzameling van iemand te zien met een leuk verhaal erbij, en dit verhaal was erg leuk verwoord, goed geschreven!(tu)

Vooral “met ranzige combinaties van goud en staal, een beetje zoals Tag Heuer. En nee, dat heeft weinig met persoonlijke smaak te maken…”, ik moest lachen!

Welkom! Heerlijk, een man die weet wat hij wilt. Jammer, dat ik zelf simpeler in elkaar zit. Je hebt een duidelijke (een goede) smaak en oog voor detail. Zelf heb ik dat minder en ga dan ook voor iets robuuster of echt vintage. Laat weten welk horloge je mee gaat sporten, want ook daar ben ik enorm benieuwd naar. Veel succes met je onderzoek!