Nieuw lid

Beste forum leden,

Ik wil mij even voorstellen als nieuw lid binnen dit forum, dit lijkt mij wel zo netjes. Jullie weten dan meteen wie aan de andere zijde zit. Welnu ik ben Rudolf Robben 57 jaar en woon in het Zuiden van het land (Tilburg). Ik heb de stap toch maar eens gezet om mij te verdiepen in de techniek van het uurwerk en dan vooral het horloge. Dus ik hoop veel ervaring op te doen op deze site en hoop ook op mijn vragen die ik heb deze bij jullie kwijt te kunnen en daar uiteraard een antwoord op te krijgen.

Welnu mijn eerste twee vragen komen er dan ook maar meteen aan.

  1. Ik heb al wat rondgekeken op deze site en de kalibers van uurwerken, diverse technische termen etc. vliegen mij om de oren. Hoe kom ik er achter wat het allemaal betekent (bijv. ETA 7750? ). Zijn er ook duidelijke overzichtstekeningen hoe een (eenvoudig) uurwerk er uit ziet met de benaming van de onderdelen?

  2. Zoals iemand op het forum al op merkte; “Wil je wat leren dan moet je gewoon wat oude uurwerkjes aanschaffen, wat gereedschap en beginnen. Vele plezierige avonden zullen volgen”. Het gereedschap lukt mij wel maar de uurwerkjes!! Is er misschien ergens wat te koop op een makkelijke en uiteraard niet te dure manier (beurs, site, adres, etc)? Heeft iemand van jullie wat ter overname tegen een redelijke prijs?Om direct al met uurwerken te beginnen van minimaal 20 euro per stuk lijkt mij geen al te goed plan!!! Er zullen ongetwijfeld reacties komen dat kennis onbetaalbaar is maar dit wordt ook voor mij wel een erg dure leerschool vrees ik!!!.

Ik hoop van jullie waarde volle tips te krijgen.

Groeten

Rudolf

Hey welkom

Dat zoek ik nou ook, adressen waar je goedkope uurwerken kan kopen zodat het niet uitmaakt dat je hem sloopt. Het is inderdaad zonde om een dure uurwerkje kapot te maken. Ik volg dit topic even mee :D.

mvg,

Welkom Rudolf!

ETA 7750 is een caliber/uurwerk in dit geval voor een chronograaf.
Kijk hier even:
http://www.eta.ch/

De gevraagde plaatjes


Hier kan je gereedschap kopen:
http://www.watch-tool.de/shop.php
http://www.selvatime.nl/default.php?cPath=Werkstatt
http://www.cousinsuk.com/default.aspx
En met deze link kan je even oefenen als jij je gereedschap hebt gekocht:

Succes

Hallo Rudolf, welkom op dit horlogeforum. Een aantal vragen zijn al beantwoord. Om terug te komen op de vraag naar goedkope uurwerken: natuurlijk bestaat eBay, waar wel wat te vinden is, maar 4 keer per jaar wordt er in Houten (onder Utrecht) een klokken en horlogebeurs gehouden, de Rikketik, daar is vast wel wat te vinden. Op zondag 19 oktober 2008 is de eerstvolgende beurs http://www.derikketik.nl/komendi.html

Voor oude (oefen)werkjes kun je ook kijken bij de plaatselijke kringloopwinkel, of op rommel/vlooienmarkten. Als het stuk is, geef er één of twee euro voor. Mijn vader is een expert in het vinden van deze dingen. Hij heeft een trommeltje vol, voor de ‘pruts’.

Hoi Rudolf,

Ook namens mij, welkom! Ik denk dat de reeds door Tom genoemde Rikketik één van de beste opties is om goedkope knutselwerkjes te scoren.

Groeten,

Martin

welkom Rudolf,

je zult hier veel info over je nieuwe hobby kunnen vinden. Veel plezier.

Groet,
Arno.

Mijn beste,

Van harte welkom Rudolf op dit robuuste horlogeforum.
Een horlogeforum welke zich met fierheid ontfermt over het voortschrijden der tijd.
Voorts sluit ik mij verder aan bij al die wijsheden welke reeds eerder zijn geschreven.
Dus tot ziens op Zondag 19 oktober a.s. op de vermaarde ‘Rikketik’!!

Orologio Signaturis Temporis.:wink:

Welkom op het forum en veel succes met het experimenteren.

Groet,
Alex

Welkom Rudolf, ik raad ook de Rikketik aan voor oude meuk (zoek maar eens wat voor moois ik daar al heb gevonden) :smiley:
Daarnaast zijn er boeken vol met schema’s en tekeningen van uurwerken. Voor determinatie van vooral oude uurwerken raad ik de Flume herdruk uit 2000 van de catalogus ui 1972 (?) aan, vooral voor chrono’s.

welkom op dit prachtige forum en zeker aan de nieuwe kruikenzeiker :wink: (tu)

Beste medeleden,

Ik weet niet of gebruikelijk is maar ik wil allen die gereageerd hebben (en nog zullen reageren) op mijn aanmelding danken voor het warm onthaal. Ik denk dat ik in een goede club terecht ben gekomen.
Nogmaals dank en hoop veel van jullie te leren.

Rudolf

Hartelijk welkom Rudolf,

En fijn te horen dat je je voor de horlogetechniek interesseert ! (is tenslotte de kern van de zaak).

Voor een basis-cursus horlogekennis is er een leuke Nederlandse site:

http://www.bkwatch.nl/cursus/cursus.html

Maar wat “Googelen” levert nog heelwat meer op !

Verder kan je een schat aan informatie opdoen in het technische gedeelte van dit forum (Classics, techniek & reviews).

Als je je eerste (vintage) werkje uiteen wil halen heb je misschien hier wat aan:

http://www.horlogeforum.nl/read.php?8,77932

Ook de literatuur die hierboven al door de mede-forummers is vermeld is heel waardevol.

Onthou één ding: “oefening baart kunst”. Dus laat je niet te snel afschrikken als je eerste pogingen zouden mislukken… Je zal zien: dit is een fantastische hobby (tu) .

MVG,

Morse.