Nieuwe aanwinst......Revue Thommen Airspeed Lemania 5100

Een Lemania 5100 uurwerk zou eigenlijk in geen enkele collectie mogen ontbreken. Ik heb tot twee maal toe een Sinn EZM1 gehad, en beide keren weer verkocht, de tweede keer omdat iemand uit HongKong mij een aanbieding deed die ik niet KON weigeren.
Een tijdje geleden kwam een aanverwant uurwerk in mijn collectie,De Omega 125 met het Omega caliber 1041 (gebasseerd op de Lemania 1341).

En een tijdje terug stond op “onze” verkooppagina een Revue Thommen Airspeed met het Lemania 5100 uurwerk te koop. De prijs was redelijk, en de deal snel gemaakt.

Enkele jaren terug waren er nog slechts een klein aantal fabrikanten die de Lemania standaard in hun assortiment aanboden. Voornamelijk waren dit fabrikanten van z.g. Toolwatches, fabrikanten van militaire horloges, en van horloges voor zeer gespecialiseerde gebruikersgroepen. Denk hierbij aan fabrikanten als Sinn, Fortis, Tutima, en Revue Thommen. Een voor een vielen er fabrikanten af, domweg door het feit dat de Lemania’s niet meer geproduceerd werden. RT was een van de eerste afvallers. ik heb een brochure uit juni 2001 waar de Airspeed alleen nog maar leverbaar was in de Valjoux 7750 uitvoering. Als laatste fabrikant rest nog Sinn, die op het moment de laatste tientallen Chronografen met de Lemania in de verkoop heeft (waarschijnlijk zijn ze al uitverkocht)

Het Lemania 5100 uurwerk spreekt mij zeer aan. En dan met name de centrale minutenaanduiding van de chrono-functie. Nadeeltje is echter wel dat de Lemania Chronografen nu niet echt door het leven gaan als zijnde elegante en praktisch draagbare verschijningen. Integendeel, het zijn doorgaans nogal lompe, zware, en vooral hoge kasten die het Lemania uurwerk herbergen. De Airspeed van RT is een duidelijke uitzondering. Het horloge meet slechts 38mm in doorsnede, en is daarmee (naar mijn weten) het meest compacte Lemania 5100 horloge. De hoogte is met 12mm ook een paar milimeter minder dik dan die van de concurrenten.

Het materiaal is Titanium, wat het horloge behalve compact ook nog eens heel licht maakt. Het horloge heeft een eenzijdig draaibare (met de klok mee…) lunette met een count-down aanduiding. Verder zijn alle mogelijke opties van de Lemania 5100 ten volle benut. Dag/Datum aanduiding, 24-uurs aanduiding, uren/minuten/kleine sekonde, en natuurlijk de chronoaanduiding tot en met 12 uur 59 minuten en 59 sekonden. Waarbij dus de minuten vanuit het midden af te lezen valt. De chrono wijzers zijn allen in fel oranje, zodat aflezen wel heel gemakkelijk is, zelfs onder het hardlopen.

Het saffierglas is aan beide zijden ontspiegeld, wat als effect heeft dat het soms lijkt dat er helemaal geen glas aanwezig is. Het lijkt wel of je de wijzers en de wijzerplaat zo aan kunt raken. Als je het horloge op een bepaalde manier in het licht houdt, zie je allemaal krassen. Deze krassen zitten niet op het glas, maar in het anti-reflectie laagje aan de buitenkant.

De wijzerplaat is matzwart, met een grijze ondertoon. Afleesbaarheid is perfect, ondanks de grote hoeveelheid informatie die er af te lezen valt. Kritiekpunt volgens velen is het feit dat de chronowijzers te lang zijn gehouden. (niet aan de afleeskant, maar aan het tegenovergestelde “korte” einde van de wijzers) Inderdaad blokkeerd de chronosekonde hierdoor de normale urenwijzer soms. Ik vind het echter niet storend, het is een karaktertrek dat hoort bij dit model.

Zoals je ziet staat er behalve de merknaam, en typeaanduiding ook een aanduiding “95”. Dit heeft te maken met het feit dat in 1997 SAAB de persoenwagen 9-5 uitbracht, tevens bestond SAAB toen 50 jaar. In een gelimiteerde versie van 999 stuks werd daarom dit horloge uitgebracht in opdracht van Saab.

Tot slot valt nog te melden dat ik een bijpassende Titanium band besteld heb bij het moederbedrijf van RT, Grovana Watch Company in Zwitserland. Ik kwam er namelijk achter dat RT in Nederland niet meer vertegenwoordigd is…

Conclusie: Wellicht is dit het meest dagelijks draagbare horloge met een lemania 5100 uurwerk. Licht, goed gestyled, zeer makkelijk afleesbaar, en vrijwel onverwoestbaar. O ja, de waterdichtheid is 100 meter, dus ik kan er ook nog mee pootje baden.

Mocht je ooit nog een Lemania 5100 in je collectie willen hebben, schaf er dan spoedig eentje aan, prijzen zijn aan het stijgen terwijl ik dit schrijf.

Groeten,
Hans Mennink

En natuurlijk een fotootje…

1 like

Mooi horloge Hans en het klopt wat je schrijft over de 5100. Dit caliber heeft een “vreemde” opstelling van chronograafgedeelte en automaat, maar heeft zijn degelijkheid bewezen.
Veel draag-plezier.

ps. Ben net terug uit verlof en veel bij te lezen op dit forum.

mvg,
Freddy

Mooie robuuste aanwinst Hans. Veel draagplezier!

Gr. Patrick

Wat ik ook erg leuk vind is de link met saab. Veel draag plezier.

Mvg Dennis

Mooie aanwinst Hans, mooi merk ook. Vpe!

Mooi en ook wel extra bijzonder door de “95”, veel plezier ermee.

Ik had hem ook zien staan op horlogemarkt, maar helaas geen budget, was een buitenkansje om een 5100 in de collectie te krijgen.

Veel draagplezier, en ga je nu ook die Alfa inruilen?

Ruud

Mooie aanwinst, Hans. RT is niet zo heel bekend, toch ?
De hoeveelste 5100 is dat voor jouw inmiddels ?

Tsja, en die Alfa moet nu echt weg !! :D:D

Ik ben nog altijd blij met mijn Lemania 5100 powered Sinn.

hoi hans,

prachtige aanwinst ziet er echt overwoestbaar uit.
Mocht je overwegen een Saab te kopen en die alfa weg te doen maak dan ook een carriereswitch naar huisarts. Saab = Huisarts :wink:

mvg joris

Prachtig horloge hans, heel veel plezier ermee ook! Ik moet zeggen dat ik deze band ook mooi vind, maar ja, ik hou dan ook meer van zwaar.

Nogmaals gefeliciteerd!

Yaffle

Hallo Hans.

Proficiat met je Nieuwe Revue.
Leuk dat er iets van Saab instaat.
Je blijft toch wel merktrouw he?.
En bedankt voor je tip.
Groeten,

JohnSr

Over toeval gesproken.
Spreek vandaag een man aan op mijn werk, dat hij een mooi horloge had. Kijk ik eens goed, is het exact dezelfde Revue Thommen.
Hij zei dat dit de eerste was in Nederland.
Hij kreeg hem bij zijn Saab 95

Zo zie je er nooit een en zo 2 tegelijk

Ik lees deze post nog eens door Hans, en het valt me opeens op dat je aangeeft dat RT niet meer in Nederland wordt vertegenwoordigd! Maar dat is volgens mij niet waar, ze hebben als agent in Nederland [piep] in [piep].

Ik vind het grappig om te lezen en te zien dat je precies dezelfde band erbij hebt als ik bij mijn RT heb gekocht (
http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,7715,7715#msg-7715
) Ik heb 'm bij [piep] besteld, voor een enorm bedrag vind ik trouwens achteraf! Ben eigenlijk stiekem heel benieuwd wat jij voor de band hebt betaald bij RT in Zwitserland! :slight_smile:

En verder zag ik dat Sinn iets dergelijks met Audi heeft gedaan; ik vroeg nog aan m’n Audi-dealer of hij niet er zo’n klokje bij kon regelen, maar dat ging niet zo makkelijk :slight_smile:

@Tom, dat is echt heel toevallig. Ik had al ergens gelezen dat je dit horloge toentertijd bij de aankoop van een Saab kreeg, maar ik wist dit niet zeker. Zou dat dan wereldwijd geweest zijn, of alleen in Nederland? Op een Amerikaans forum ben ik ook iemand tegengekomen met hetzelfde horloge.

@Highstreet: Ik had een oude folder van RT, met daarbij een begeleidende brief van de toenmalige nederlandse importeur. Toen ik een bandje erbij wou bestellen heb ik met die firma kontakt opgenomen (ik ben de naam helaas kwijt). Deze vertelde me dat ze al een paar jaar geen importeur meer waren, en dat er op dit moment geen andere importeur voor het merk was. Ik heb toen direkt kontakt opgenomen met Gronava Watch Company te Zwitserland, de eigenaar van RT watches. Ik ben daar echt super vriendelijk geholpen door een mevrouw Schmutz (kan ze ook niets aan doen), en ik heb voor de titanium band inclusief end links en verzending slechts 75 zwitserse francs betaald ( nog net geen 50 EURO) Vond ik absoluut niet duur.

Dit is een van mijn favoriete horloges geworden… een blijvertje in mijn collectie. Ik kan een Lemania 5100 Revue Thommen Airspeed titanium iedereen van harte aanbevelen.

gr,
Hans Mennink

75 Zwitserse Francs??? Oh my God!!! Wat ben ik toch een sukkel!!! Dan heb ik me echt verschrikkelijk laten oplichten door [censuur]!!!

Ik heb voor de band echt een veelvoud betaald!!! Ik durf uit schaamte niet te vermelden hoeveel ik precies heb betaald, maar het was veel en veel meer dan 50 Euro…

Ik ga eerst maar eens mijn leverancier hier mee confronteren, want ik voel me echt opgelicht door hem! En als hij hier niks aan wil doen zal ik zijn naam bekend maken op dit forum en ook een mailtje naar Revue Thommen sturen…

Ik kan het bedrag nog steeds niet over m’n lippen krijgen, maar geloof me, ik heb dan echt teveel betaald, laat ik het zo zeggen het was meer dan 4x zoveel als wat Hans heeft betaald… Ik heb net een mailtje gestuurd naar de leverancier om 'm hiermee te confronteren, en hem de kans te geven e.e.a. toe te lichten. Misschien is mijn bedrag wel heel normaal, en heeft Hans gewoon een heel goede deal met RT gesloten… Zucht… het was echt veel meer dan 4x zoveel, zelfs meer dan 5x zoveel… Zucht… :frowning:

Succes Highstreet. Hopenlijk is de verkoper voor rede vatbaar. Vijftig euro voor een originele nieuwe titanium band is niet veel geld. Vijf keer zoveel lijkt mij echter weer een beetje teveel van het goede. Hou je ons op de hoogte?!

Gerwin

Een leren band voor een Breitling kost ook 340 euro. 250 euro is wel veel maar geen abnormale prijs.
Ben heel erg benieuwd naar de reactie van RT en de importeur.

Hier een scan van de factuur: