Nieuwe aanwinst: Shturmanski chronograaf

Beste forumleden.

Een paar weekjes geleden heb ik van Erik (ehwatch) deze Shturmanski chronograaf overgenomen. Tijd om hem even goed te laten zien.
Hij is met een doos en een papiertje:D Op het papiertje staat 1988, vandaar dat hij in het vintage forum komt… Verchroomde kast en pushers, stalen achterdeksel en een stalen Poljot band.

Onder de “motorkap” tikt het befaamde caliber 3133. Hier zijn grofweg twee versies van: een ‘oude’ (vanaf pakweg 1975 tot 1979) met een afstelling op de ‘reset lever’ en een nieuwere met deze ‘reset lever’ uit één stuk. Dat laatste gaat ook op voor dit type. Het is dus een z.g. re-issue, maar dat wist ik ook al zonder het uurwerk gezien te hebben, omdat de kast verchroomd is. De eerste serie had een stalen kast.

Vergelijkbare doosjes met papiertjes heb ik afgelopen weekend ook op eBay gezien met alleen deze kast en band. Op WUS werd gesuggereerd dat dit de verpakking is voor replacement parts. Het zou best kunnen. Maar hier zit wel een compleet horloge in:D

Wel moet gezegd worden dat de nummers op het papiertje niet overeenkomen met het serienummer op het uurwerk. Niet dat ik het erg vind: nu heb ik tenminste een Rus met een echte 3133 en die had ik nog niet. En dan ook nog een Shturmanski! Past goed in de verzameling. Dus ik ben er blij mee.

Waar ik nog niet uit ben is dat de continue seconden wijzer blauw is ipv zwart. Dat viel me pas op nadat ik de foto’s gemaakt heb. Nogmaals: niet erg, ik ben er blij mee! Maar het is wel leuk om te weten hoe het zit.

Nu komt een hoop kennis van het 3133 caliber van een Nederlands forum lid genaamd Tammo, ook op WUS actief. Althans: de laatste tijd niets meer van gehoord, helaas. En zijn foto’s zijn ook niet altijd meer te zien. Heel jammer. Weet iemand iets meer van Tammo?

OK en dan nu de foto’s:

Nog even samen met z’n hacking broertje. Valt me op nu ik ze naast elkaar op deze foto zie: de hacking versie heeft een zwarte binnenrand en een zwarte continue seconden wijzer en de non-hacking een (verstelbare) blauwe binnenrand met dus een blauwe continue seconden wijzer!
Misschien is dit wel de oplossing…

En een familie protret van al mijn Russische chrono’s:

Als bonus stuurde Erik ook nog deze Elektronika-52 mee(tu) Hoewel ik niet zoveel met LDC horloges heb (zoals ik in een eerdere post aangegeven heb) vind ik het toch wel leuk, het is per slot van rekening een Rus! Wie weet is dit het begin van nog meer Russische LED en LDC horloges:D

Mooie klok, een goede aanwinst!

Ik heb Sturmanskie van ongeveer dezelfde periode en, inderdaad, de kleine secondewijzer is zwart. Echter, niet zwart geverfd, maar zwart “geblaauwd”. Dus met jouw horloge zit het, volgens mij, helemaal goed, iets minder geeblaauwd dan van mij. Ook de binnenbezel van mij is zwarter.

Veel plezier met je nieuwe aanwinst (tu).

Groet,
Alex

Ik heb tevens de parts uitvoering, met het zelfde doosje, dus ik kan vergelijken.

Het verschil van de parts uitvoering tov de "originele’ klok is dat de originele inscripties heeft op de deksel, en de parts uitvoering niets heeft vermeld op de deksel.
Verder kan ik geen verschil ontdekken.
De Parts worden vanuit Italie aangeboden, daar zijn ze helemaal gek van horloges uit Rusland en zijn er vele verzamelaars.
Jouw uitvoering komt weer uit de Oekraïne.

Deze werkt zeer naukeurig zodat je met de Sturmanskie de Electronica kan controleren op naukeurigheid,…:smiley:

Mooie foto’s Tom, en een geweldige collectie.
De uitvoeringen zonder tweede tijdzone zijn van staal, de uitvoeringen met tweede tijdzone heb ik enkel in het ( zeer degelijke) chrome kunnen vinden.

Ik weet niet of de uitvoeringen met tweede tijdzone wel ooit in het staal zijn gemaakt.

Veel plezier met de aanwinsten. :slight_smile:

Mvrgr, Erik

Mooie chrono Tom en je verzameling mag er ook zijn (tu)
Veel draagplezier gewenst!

mvg, Frans

Kamradski Tom,

Mooie klok! Je hebt een goede verfijnde smaak, met oog voor detail. Je kan het plaatjesboek met Russische toppers bijna volledig afvinken. So many watches, so little time…

Ik loop je misschien nog wel tegen het lijf op de Rikketik, zondag. Bontmuts?

Grt, Frank

Mijn beste,

Proficiat met deze memorabele aanwinst.

Tom, zo te lezen, voel jij je de koning te rijk,
je geeft ons een verhaal o zo kleurrijk
Een horloge vanachter het voormalig IJzeren gordijn,
dat is de tijdgeest in een geschiedkundig refrein
Werkelijk een prachtig horloge, deze verworvenheid, zo puntgaaf
ik wens je dan ook veel genoegen met deze Shturmanski chronograaf!!

Orologio Signaturis Temporis.:wink:

Geweldig mooie klok!

Mooie verzameling en foto’s Tom.
Collectie begint aardig aan te dikken.
Zondag misschien nog een koopje erbij. :smiley:
Kan zondag spijtig genoeg niet komen.

Dank jullie allen voor de reacties.

Zondag ben ik wel op de Rikketik, maar hooguit voor een bandje of kistje. Verder moet ik toch eerst weer even wat sparen:D Niet dat ik op zwart zaad zit, ik heb mezelf gewoon een budget gesteld. Maar… je weet maar nooit, als er iets bijzonders langkomt…:#

Maar weet niemand iets over forum lid Tammo (Omega en Russen specialist)?

Mooi, Tom! (tu)