Nieuwe raadsel

In mijn laden kom ik nog wel eens wat leuks tegen met veel vragen :S en zet ik het in een schijnwerper.
Ooit gekocht op DE Rikketik en nu weer te voorschijn gehaald met gedachte:S:S:S houden ( laten repareren ) of me richten alleen op Minerva en deze met nog twee andere chronografen van de hand doen:S:S

Internet afgezocht maar kon weinig vinden over de merk “UNIC” alleen een bijna zelfde uitvoering op ebay
http://www.museum-shop-online.de/1148-unic-taschenchronograph-1900-p-1365.html?cPath=55

kent iemand de merk UNIC en wat voor een caliber is het?
Leuk speurtocht
Groet
Iwan

merknamen zeggen meestal niet zo heel veel, je kunt op deze informatieve website verschillende Unic “fabriekjes” vinden:
http://www.mikrolisk.de/show.php/280/letter_U

Het uurwerk in jouw chrono is een 19 lijns Moeris kaliber 17R.

Specialiseren op een merk houdt de verzameling wel lekker overzichtelijk, maar verschillende horloges/chrono’s met allerlei uurwerkfabrikaten vind ik persoonlijk veel leuker en technisch veel interssanter, gewoon houden zou ik zeggen…

Groet,
Paul

Hoi Paul,

Bedankt voor je bijdrage, en dat klopt wat zakhorloge chronografen betreft.
Ik heb nog twee andere ( buiten die twee Valjoux 5 en 9 ) in de laden staan.
Zal een keer een overzicht posten.
Ik heb nog twee Minervas stopwatches waar ik wel wat vragen bij heb:S:S:S.
Ik weet dat Minerva voor chronograaf stopwatches gebruik makte van cal. 19/25
maar rare aan die twee is dat ze eruitzien al gewone 19/9.
Na honderdtal keer alles bekeken te hebben vil mij op dat onder de centrale secondewijzer nog twee busjes mee draaiden, met een potlood streepje opgezet en toen blijkt dat ie 60 minute deed om rond te draaien ( bovenste).
Toen heb ik gedacht, hei dat is 19/9 gebruik uit noodzaak of… kijken of ik de kroon kan uittrekken zo als je tijd verzet, maar dat lukte mij niet.
Dus frustratie X(X(X(dat ik niet onder de wijzerplaat kan kijken of een of andere aanpassing of modificatie plaats heeft gevonden)-
Een paar foto’s

volgens mij zijn zulke uurwerken gewoon het chronograafkaliber 19/9, als je twee “busjes” ziet onder de centrale chrono sekondewijzer, dan betekend dat dat ook het uurrad gemonteerd is (bovenste “busje” is minutenpijp, onderste busje is uurrad); misschien is enkel de tirette aangepast of geblokkeerd zodat de kroon niet uitgetrokken kan worden naar de tijdverstel-stand, misschien ontbreken de tussentandwieltjes (wijzerverzetrad) ook, maar dat kan je alleen zien als je de wijzerplaat eraf haalt.

Het is wel een erg vreemde keuze om de 19/9 te gebruiken voor zo’n stopwatch, het zou (denk ik) toch veel goedkoper zijn geweest om een 19/25 (wat al een echte stopwatch is) te gebruiken en daarvan de rattrapante onderdelen te weg te laten…

Groet,
Paul

Volgens mij is het ook een 19/9, en bovenste busje draait in 60 minuten rond.
Uurwerk op de onderste foto is zelfs met incabloc, dus ook recent jaren 60’ of 70’ gemaakt en als nieuw.
Eigelijk was en is bedoeling om die uurwerk in combinatie met onderstane wijzerplaat, gekocht bij een horlogemaker uit Zwitserland ( oude voorraad ) te koppelen tot een leuke polshorloge ( nu nog horlogekast vinden).
En zo blijf je bezig.
Groet
iwan

Prachtige wijzerplaat, dat zal een heel mooi horloge kunen worden!
Minerva heeft zelf ook 46mm polshorloges gemaakt met het 19/9 uurwerk:

de meeste ietsje aangepast (drukker bij 2 uur) maar ook met een kroondrukker (meer exemplaren staan in het Montblanc boek)
Kan je Poolse kastenmannetje je niet helpen?? Alternatief staan er nu veel universele grote RVS kasten op Ebay, maar ja, pasmaken is niet echt heel erg simpel…

Groet,
Paul

Hoi Paul,

Leuke bijdrage, ik had dit horloge zo ongeveer twee manden geleden op ebay gezien maar moes zo rond €3950 kosten en was ie ineens verdwenen, tot dat ik hier op stuitte
http://www.watchtime.ch/forum/viewtopic.php?f=11&t=50319&hilit=minerva

Wat kast betreft zal ik mijn Poolse vriend inschakelen, maar moet eerst kijken wat zich bevindt achter de wijzerplaat ( uurwerk is in werkende staat en zit als nieuw uit ).
Denk dat het een leuk project wordt.
Zo te horen heb jij je boek al binnen gekregen, het mijne moet ik nog krijgen deze week ( zou gebracht worden afgelopen vrijdag maar door persoonlijke omstandigheden wordt opgestuurd met TnT)
Ben benieuwd naar modellen die gemaakt zijn door Minerva met gebruik van 19/9 als voorbeeld, heb in de loop van de tijd een en ander al gevonden en opgeslagen .
Groeten
Iwan

grappig, ik had de foto’s van dat horloge gevonden op een Duits forum, wel precies dezelfde posts!
Het Montblanc boek werd zaterdag al bezorgd, het is zeker de moeite waard hoor, heel erg fraai boek, zeer mooie foto’s en enorm veel informatie over Minerva geschiedenis, kalibers, wijzerplaten, serienummers/bouwjaar enz; er is blijkbaar nog een Minerva museum bij de oude fabriek!
Hier alvast een teaser uit het boek, eerste blad van het hoofdstuk chronograaf polshorloges:

Groet,
Paul

Je maakt me blij:) en morgen komt mijne met TnT. Misschien dat ik museum ga bezoeken als ik in Frankrijk ben, het is maar 175 km vandaan en voor een leuke dagje uit.
Groetjes
Iwan

Paul
Ik heb boek ontvangen en het is :~ mijn dank voor je goede typ:}
Groetjes
Iwan