Norexa Valjoux 92

Goedemiddag,
Ik heb een aantal maanden geleden een Norexa chronograaf aangeschaft via MP. Ik weet weinig over dit horloge.

Het is goud kleurig, de caseback is van staal. Er zou volgens de verkoper een Valjoux 92 in moeten zitten en uit de jaren 50 komen.
Het horloge loopt goed, ik ben er alleen achter gekomen dat de start/stop van de chronograaf, na een tijdje niet gebruikt te zijn wat hapert. Ik moet dan eerst starten/stoppen en resetten, om de chronograaf te kunnen starten. Daarna werkt het zoals je verwacht.

Ik draag het horloge nauwelijks omdat het toch niet helemaal mijn ding is, daarom was ik van plan om het door te verkopen.

Ik vind het echter lastig om een prijs te bepalen, ik weet niets over de service historie en twijfel of ik dan het horloge eerst een service beurt moet laten geven.

wat zouden jullie doen?
Mocht iemand meer info betreffende het horloge hebben, dan is dat ook zeer welkom.

3 likes

Alleen hierom al zou ik hem een service geven.

1 like

Met het horloge zelf kan ik je niet helpen maar als je hem door wilt verkopen dan denk ik dat een mooi lederen bandje waardeverhogend zal zijn :slightly_smiling_face:

2 likes

En de vraag is ook, wat heb je er voor betaald toen je het kocht?

2 likes

Ik heb er iets meer dan vierhonderd euro voor betaald, ik twijfel of dat een eerlijke prijs is voor dit horloge in deze staat

Je ziet niet heel veel vintage chronos voor minder dan €400. Dus je gaat er voor die prijs vast iemand voor vinden. Zo slecht lijkt me de staat niet.

3 likes

Ik hoef het aankoop bedrag er ook niet uit te halen. Ik wil het graag zo eerlijk mogelijk doorgeven, zodat de koper er een goede koop aan heeft

Ik denk dat dit horloge gezien het schroefdeksel en staat van de wijzerplaat en wijzers geen jaren vijftig is maar eind jaren zestig, begin jaren zeventig!

1 like

Ik heb zelf ook de indruk dat het horloge jonger is, maar het lijkt de zelfde als deze:

Goede servicebeurt is al gauw 250/300 hier. Allicht meer, omdat je bij vintage bijna altijd verborgen gebreken tegenkomt. Ik neem om die reden even geen vintage meer aan, word er helemaal gek van. :sweat_smile:

1 like

De leeftijd op Catawiki is zowat vaker fout dan goed. Hij is geen 50s

1 like

Als hij niet goed loopt is het wellicht iets aan de dure kant omdat je dan inderdaad die servicebeurt nog moet hebben. Als je hem een beurt geeft zou ik hem gaan dragen voor dat geld, als je hem wil verkopen zou ik de beurt achterwege laten. Dan is een liefhebber misschien geneigd hem zelf te servicen of bij zijn eigen horlogemaker.

Maar je bent niet opgelicht oid hoor.

1 like

Ik voel me ook zeker niet opgelicht hoor, ik heb zelf echter wel die prijs er voor betaald, er van uit gaande dat het goed werkte. Dus ik vind het wat lastig om het nu voor die prijs door te verkopen. Dat voelt niet eerlijk.
Ik ga het voor minder verkopen en ik laat het aan de koper over of die het wil laten servicen, en of die een ander bandje er op wilt.

Bedankt voor de input, ik stel het zeer op prijs!

Kans lijkt me klein. Gezien het ontbreken van een T bij Swiss made heeft dit horloge vrijwel zeker nog radium lume. Ik zou dus zeggen eind jaren 50 begin jaren 60, en zeker geen jaren 70.
Stijl van het horloge vind ik ook niet 70’s

4 likes

Ik zou em verkopen zonder servicebeurt en het ‘defect’ er bij vermelden.

2 likes

Helemaal mee eens. Dit lijkt me ook een typisch Chronographe Suisse exemplaar. Die VJ92 zaten in genoeg late 50ties chrono’s

1 like

Hier zou ik absoluut geen regel van maken.

Wel t/geen t komt ook in de jaren 60 en 70 voor bij platen met lume, en in alle gevallen tritium.

60s ug en 60s omegas waren daar bijv zeker niet consequent in… en radium was eind 50 wel exit.

Denk ook dat dit een 60s chrono is. Grote kans tritium…

1 like

In de overgangsperiode tussen radium en tritium (begin jaren 60) was de T inderdaad niet verplicht, maar in de jaren 70 mocht er volgens mij in Zwitserland niks meer geproduceerd worden zonder aanduiding van het radioactieve materiaal. Kan zo gauw even niet vinden vanaf wanneer dat verplicht werd :thinking:

Edit, gevonden:
From July 1, 1964 manufacturers were only allowed to sell watches complying with the regulations governing the indication of tritium on the dial.

Horloges met radium of tritium lume zonder aanduiding bij het swiss made zijn dus van voor 1 juli 1964.

2 likes

Een typische chronographe suisse is het toch niet met schroefdeksel en vj92? :thinking: Dit lijkt me wel een stapje omhoog

3 likes

‘Typisch’ wellicht niet de juiste omschrijving inderdaad, maar die verschillende bedrijfjes die onder de noemer ‘chronograph suisse’ produceerden, maakten ook wel afwijkende/hogere specs voor andere (plak-)merken. Daar lijkt dit me een mooi vb van.

2 likes