Nul stellen chronograaf

Hoe stel je de seconden wijzer van een mechanisch chronograaf horloge weer precies op nul? Het betreft een Universal Geneve Senna 41 uit 1998, die volledig is gereviseerd. Na anderhalf jaar had ik het horloge weer terug uit Zwitserland, waar het was voor revisie bij de fabriek, echter nu valt mij op dat de secondenwijzer op ongeveer 2 seconden staat na resetten van de chronograaf. Volgens mij moet dat te verstellen zijn, maar hopelijk zonder het horloge weer terug te sturen naar de fabriek. Misschien met het uittrekken van de kroon voor het verstellen van tijd e/o datum tegelijkertijd met een bepaalde wijzerstand. Gaarne advies.

groet,

Patrick

Bij enn quartz heb ik dat wel eens voor elkaar gekregen met uitgetrokken kroon op starten van chrono te drukken. Elke klik was een seconde.
Echter of dat bij een automaat ook werkt weet ik niet.

Dank voor je reactie. Dit had ik ook geprobeerd, maar lijkt bij zo’n mechanische automaat toch niet zo te werken.

De enige oplossing is om de secondewijzer af te nemen, de chronograaf te resetten, en dan de secondewijzer in de juiste stand terug te plaatsen.
Hiervoor moet meestal het uurwerk uit de kast. Dit zou je zelf kunnen doen maar als je hiermee niet vertrouwd bent kan elke horlogemaker dit voor je doen.

In dat geval moet het horloge dus weer terug naar een horlogemaker. Het vreemde is wel, dat als ik tijdens het lopen van de chrono de kroon uittrek en vervolgens wat op de chronoknoppen druk, de secondenwijzer van de chrono toch iets verplaatst op de "nul"stand. Echter meestal iets verder, nu staat die bijvoorbeeld al bijna op 3 seconden en even leek hij op 1 seconde te staan, m.a.w. het lijkt wel invloed te hebben op het resetten.

Ik denk dat er echt iets mis is met het uurwerk en dat verplaatsen van de wijzer geen permanente oplossing biedt. Bij de Russische chronografen die ik verkoop, wordt ten strengste afgeraden om de chronowijzers naar nul te resetten terwijl ze draaien. Altijd eerst stopzetten en dan pas resetten. Verder wordt geadviseerd om de chrono alleen functioneel te gebruiken en niet continu te laten lopen, want dit zou sneller tot slijtage en ontregeling kunnen leiden. Zou hier de oorzaak van het probleem kunnen liggen?
Vraag eerst eens een onafhankelijke horlogemaker om advies voor je het klokje weer opstuurt naar Zwitserland.

Suc6

Als er inderdaad iets “mis” mee is, word ik gek. Reparatie/revisie heeft ongeveer 1000 Euro gekost(+ anderhalf jaar) en dan mag je toch wel verwachten dat alles in orde is. Meeste horlogemakers hier in Nederland branden hun handen liever niet aan dit horloge, vandaar dat ik uiteindelijk dus in Zwitserland terecht kwam. Universal Geneve heeft niemand meer in Europa(zeker niet in NL), die ze vertegenwoordigt. Ik verwacht dus weinig (goede) tips van horlogemakers of reparatie hier in NL. Hoop was nu even gevestigd op horloge-kenners, -bezitters etc…

Er zitten echte deskundigen op dit forum. Zij zullen zich waarschijnlijk nog wel melden. En anders is er wel iemand die een goed adres in Nederland voor je weet. Dat hoeft vast geen 1000 euro te kosten en zeker niet anderhalf jaar wachten.
Even geduld dus en je misschien een beetje ‘inlezen’ op dit forum. De zoekfunctie is ook handig, maar wel even ‘alle datums’ aanvinken in plaats van ‘laatste 30 dagen’.

Allereerst, welkom op dit forum.

Lees ik nou goed ?.. “anderhalf jaar”… wachten op je horloge voor een revisie ?? Dat is wel extreem lang…

Ik neem aan dat de centrale chrono-seconden-wijzer zich, na reset, eerst een aantal maal exact op nul heeft gezet en dat dit na enkele pogingen stilaan veranderde ?

In dat geval zijn er drie mogelijke oorzaken: 1) de hechting tussen de wijzer en de tubus (het holle buisje dat over de as geschoven zit) is losgeraakt, of 2) de tubus “pakt” niet genoeg op de centrale chrono-seconden-as, wegens te grote tolerantie, of 3) de tubus is niet lang genoeg om een stabiele hechting te verzekeren.

Hier zie je de bevestiging tussen tubus en wijzer:

En hier zie je het verschil in tubus-lengte (waarbij de langste tubus uiteraard een betere hechting op de as zal geven):

In elk geval: de enige goede oplossing is om een nieuwe (en exact passende) secondenwijzer te laten plaatsen. Elke horlogemaker kan dit, zonder het horloge terug naar U.G. te moeten sturen…

“Spelen” met de chrono-knoppen om de secondenwijzer te beïnvloeden is uiteraard geen oplossing en is zelfs schadelijk voor het werk…

MVG,

Chris.

Er is niets mis met je uurwerk. Het asje van de secondewijzer keert bij een reset, middels het hartschijfje, altjd in de zelfde stand terug. In jouw geval geeft de seconde wijzer dan helaas niet de gewenste waarde (0) aan.
De enige manier om dit duurzaam op te lossen is om de secondewijzer na die reset in de dan wel gewenste positie terug te plaatsen. Mits wijzer, busje en asje in goede staat zijn is dit een fluitje van een cent. Elke (goed opgeleide) horlogemaker kan dit voor je kan doen. Slordig dat UG dit niet netjes af geleverd heeft maar het is een kleinigheid.

Allen, die reeds gereageerd hebben, alvast dank.
Zal zelf niet meer met de knoppen gaan “rommelen” en een horlogemaker het probleem voorleggen. Toen ik het horloge vandaag voor het eerst weer in mijn handen kreeg, was de automaat nog niet opgewonden en liep het horloge dus ook niet. In mijn enthousiasme schudde ik wat en drukte toen waarschijnlijk ook op de chrono, vervolgens wilde ik de tijd juist zetten en toen ik de chrono weer op "nul"drukte zag ik dat dat niet klopte. Weet niet of het daarvoor al zo stond of pas na mijn handeling. Misschien heb ik dus zelf deze “fout” gecreeerd. Zodoende dacht ik dat het misschien dan ook wel op deze wijze weer te resetten is. Nou ja, zal het nu weer verder aan de specialisten over laten…

Na een full service worden altijd nieuwe wijzers en tellers gezet…heb het idee dat een losse bus of teller niet de oorzaak is.

Ik zou kijken naar het vingertje op het sec.telrad, misschien staat die niet goed en dit in combinatie met een nulstellichter die niet juist tegen het hartje staat.