Olie geven, een korte vraag

Omdat ik geen topic kan starten in het technisch deel stel ik mn vraag even hier, er zijn genoeg andere techneuten aanwezig :wink:
Ik heb een paar nieuwe Bergeon oliegevertjes aangeschaft (niet automatisch).
Wat me en beetje begint te irriteren is dat de olie geneigd is langs het asje omhoog te kruipen in plaats van als drupje te blijven hangen op het ‘balletje’ onderaan de pin. Feitelijk komt er weinig olie vrij van de pin en hangt het hoger op het pinnetje.
Hoe kan ik dit tegengaan?

Ik denk dat je rechtstreeks uit het flesje “doopt”, als dat niet zo is, corrigeer me :wink: Als je een mooi druppeltje wilt, kan je het beste de olie in een oliehouder met 3 of meer potjes doen en dan dopen uit het ondiepe gedeelte dicht bij de rand.

1 like

En de snelheid doet er ook : om een groote druppel moet men vlug uit halen, en langzaam of zelf tegen de rand uit nemen voor een klein druppel.
De druppel hangt ook van de leur van de oliegever af. En naturlijk moet heeeel weinig olie komen. Het heeft niets met apotheek druppel te doen. Soms kon ik de druppel zonder brillen niet zien, bij de horlogemaker.

Ik ben erachter wat er gaande is, geloof ik. Deze oliegevertjes waren ‘new old stock’ en hebben hele lichte corrosie/roest. Ik heb het gepolijst en het gaat beter. maar blijkbaar komt het erg nauw. Ik koop weer een paar gloednieuwe en val terug op mn oude tot die tijd. Bedankt voor jullie hulp!

1 like