Omega constellation 'Pie Pan' echt?

Beste lezers,

Zoals sommige van jullie misschien weten ben ik van plan om mijn eerste horloge te kopen. Nou ben ik op het internet een mooie horloge tegen gekomen. Een Omega Constellation ‘Pie Pan’ in rosé goud. Ik heb wat research gedaan en het horloge ziet er naar mijn idee prima en origineel uit. Het leek mij echter verstandig om jullie om advies te vragen. Wat vinden jullie van de conditie van het horloge, ziet het er bovendien origineel uit? Wat info en foto’s: 18k rose goud, cal 505, ref 2852/2853, bouwjaar 1956.


5 likes

Ik heb het naar vintage verplaatst, daar weten ze er meer van. Als je dat niet wil, zeg het even, en dan zet ik het weer terug.

1 like

Ik brand mijn vingers er niet meer aan, maar hier op het forum is @BH_ je man.

2 likes

Wijzerplaat is origineel. Kast lijkt geel, maar de (replacement) kroon nog geler… dus mogelijk tóch rosé.

Als de wijzerplaat geen deal breaker is (de lak van deze 50’s Connies was gevoeliger dan die in de 60’s), dan bezegelt voor mij de Overpolished kast het lot. De bezel is helaas volledig vernøkt.

8 likes

Mijn bezel als referentiemateriaal

12 likes

Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie @BH_

2 likes

Bij voorbaat excuses voor het oprakelen van jarenoude posts!

Ik doorga eigenlijk momenteel hetzelfde als Kingceg twee jaar geleden, en wil ook mijn eerste ‘echte’ horloge kopen. Daarbij ben ik ook op zoek naar een Omega Constellation Pie Pan, maar dan in andere kleuren: geelgouden kast en een zwarte dial.

Ik begrijp dat zwarte dials zeldzamer zijn, en ook daarom vaak niet origineel zijn. Zijn er nog tips om hiermee om te gaan, of plekken waar ik deze het beste zou kunnen vinden? Aangezien in meerdere posts over Constellations en pie pan dials @BH_ naar voren kwam, richt ik me maar direct hier tot jou (en omdat ik nog geen topic kan plaatsen in 'gezocht).

Ik heb bijvoorbeeld deze gevonden, (maar deze heeft net de wijzerplaat die ik minder mooi vind (minder hoekige en sprekende pie pan overgang):

Alle hulp is welkom!

https://www.chrono24.nl/omega/omega-constellation–id16143509.htm

De merknaam op de dial ziet er heel raar uit, en de verticale lijn is net niet in het midden. Ook geen middel streepje in de E in chronometer. Ik vind het niets. Maar goed, mijn Omega kennis is verwaterd.

2 likes

Redial. Font klopt niet, crosshair klopt niet, swiss made staat in een gekke hoek, etc…

1 like

Staat in de advertentie ook “refinished” bij.

Ik zou hem laten schieten persoonlijk.

Zwarte platen is 9 van de 10 keer niet origineel :slightly_smiling_face:

1 like

Ik ben een groot vintage liefhebber, maar zou je aanraden eerst wat ervaring met moderne horloges (of reissues) op te doen voor je de stap zet naar vintage.

Vintage is een mijnenveld met flinke risico’s;

  • Redials
  • Frankenwatches
  • Waarschijnlijk reparaties nodig. Van veel merken zijn onderdelen schaars
  • Krijgen makkelijk schade door verkeerd gebruik (water, schokken, magnetisme).
1 like

Ik heb contact opgenomen met de verkoper en die gaf het volgende aan:

“De wijzerplaat is origineel maar is door een gespecialiseerd bedrijf opnieuw opgemaakt.” Puur ter leermoment: is dit de doorgaanse definitie van een redial, of wordt er ook wel eens met een redial een wijzerplaat compleet vervangen (voor een niet-originele)?

Verder was dit slechts een voorbeeld en laat ik deze inderdaad schieten (@JustJeroen & @Lieuwedv).

@Ruud, ik begrijp je punt helemaal. Misschien dat als ik me echt goed verdiep en geen overhaaste keuzes maak, ik alsnog met vintage zou kunnen beginnen.

Mocht iemand dit lezen en wel ergens een mooi exemplaar tegenkomen of hebben liggen hoor ik het graag!

1 like

Buy the seller. Betaal desnoods wat meer.

Precies.

Ik ben het hiermee eens, wil je een origineel horloge kopen.
Een goede dealer beschermt je tegen redials en frankenwatches, hoewel het geen kwaad kan om zelf te weten wat je koopt. Ook bij dealers komen horloges voorbij die al een leven gehad hebben.

Wat betreft schade door verkeerd gebruik, vergis je niet hoe kwetsbaar vintage kan zijn. Ik was laatst met een vintage horloge gaan fietsen toen het ging regenen. Ik had handschoenen aan, én een jas. Het horloge heeft geen spat water gezien en toch zat er vocht onder het glas. Just beware.

Daarnaast moet je opletten dat je bijv. niet het datumverzet kapot draait :stuck_out_tongue:

3 likes

Een re-dial is doorgaans inderdaad een opnieuw opgemaakte originele wijzerplaat, in principe door iedereen behalve het merk zelf. Dat kan dus een ‘gespecialiseerd bedrijf’ zijn, maar ook een hobbyist met een penseeltje of de horlogemaker op de hoek :slightly_smiling_face:.

Dat wordt meestal een after-market dial genoemd.

2 likes

Helder, thanks!

Overdrijven is ook een vak :face_with_raised_eyebrow:

1 like

Nee ik ga deze ook zeker niet kopen. Het is slechts een voorbeeld :wink: