Omega Megaquartz 2,4 MHz loopt te snel

Goedemiddag. In mijn bezit heb ik een Omega Constellation Megaquartz 2,4 MHz met stardust plaat. Een prachtig horloge, maar hij kan wel een opknapper gebruiken. Het probleem is dat deze (veel) te hard loopt. Hij gaat namelijk rond in 35 a 36 seconden of stopt zelfs. Het uurwerk is een Omega 1510. Aan de batterij kan het niet liggen, maar ik denk dat deze ooit gelekt heeft (zie de fotos). Kan of is dit de oorzaak en wat kan ik doen om deze weer goed werkend te krijgen?

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&69&2uswk&Omega_1510

1 like

Zuren kunnen flink wat schade aanrichten, dus het zou mij niets verbazen dat er ergens verbindingen zijn verbroken of ongewenste zijn ontstaan.

Kleine afwijkingen had je kunnen oplossen met behulp van een frequentieteller en het inregelen van de trimmer (variabele condensator), maar niets van deze orde.

2 likes

Hij tikt dus te snel. Zie je hem ook elke halve seconde tikken? Ik zou denken dat er iets met het circuit is, hopelijk met schoonmaken op te lossen. Het kristal kan ook verouderen, uit die tijd is het natuurlijk kwarts dat kan verlopen in de frequentie. Mijn omega electro quartz loopt iets te snel en is niet meer bij te stellen omdat waarschijnlijk het kwarts kristal te ver is gaan afwijken.
M.i. is de afwijking zo groot dat ik denk aan een fout in het circuit, misschien ergens kortsluiting door lekkende rommel uit een batterij.

O ja, prachtig horloge :grinning:

4 likes

Een redelijke techneut met een eenvoudige frequentieteller zou in staat moeten zijn om de frequentie van het kristal te kunnen nameten, deze moet rond de 2.359296 MHz zijn. Deze frequentie wordt vervolgens in dat chipje door 6, door 3, en 17 keer door 2 gedeeld et voilá… 1 seconde. Het lijkt me onmogelijk dat het kristal, gezien het feit dat een minuut een halve minuut is geworden, op bijna de dubbele frequentie resoneert.

Mijn vermoeden is dat het kristal ongeveer op de juiste frequentie resoneert en dat het probleem elders zit. Ik weet niet of er aan chips of kristallen te komen is voor dit horloge. Ben bang dat dit moeilijk wordt. Het kan ook nog zijn dat alles naar behoren werkt maar dat de stappenmotor ietsje te enthousiast is geworden.

5 likes

Ik denk dat je de contactjes waar de batterij op ligt even
goed moet schoonmaken.
Desnoods een heel klein beetje schuren met een fijne korrel.
En dan die lipjes een heel klein beetje omhoog buigen.
Dit zou het kunnen zijn, en anders weet ik het niet.

Je was me kwijt na ‘door 6’.

Niet doen, probleem zit niet in het contact main de IC of het kwarts kristal is door een klap of stoot tegen de wand van het metalen omhulsel gekomen en trilt in een veel hogere frequentie

1 like

Zou kunnen.
Beter even langs een specialist, meten is weten.
Maar ik zie ook corrosie…dus, ja, het kan van alles zijn.

1 like

Inderdaad is de corrosie op het batterij contact een slecht teken en verwijderen is ook oké maar niet proberen door buigen het contact te verbeteren. In dit geval loopt het horloge en zit de fout niet in het contact

1 like

De 6-deler aan de ingang van de deeltrein is analoog. Er zit zelfs een externe transformator aan de chip welke resoneert op 393,216 Hz. Prachtige techniek.

EDIT: trafo is hieronder te zien bij nummer 5 :slight_smile:

1 like

afbeelding afbeelding

Hierbij 2 foto’s uit het Omega handboek. Het uurwerk op de foto van de TS heeft de nodige afdrukken / beschadigingen in het snit van de trimmer. Als een gewone schroevendraaier gebruikt is dan kan het ic beschadigd zijn door statische elektriciteit

3 likes

Misschien ken je deze al, maar toch hierbij het linkje naar je Omega zoals beschreven in de website Crazy Watches:
http://www.crazywatches.pl/omega-1510-megaquartz-f2-4mhz-stardust-1974
Daarin ook een paar “Hints” (tips) ingeval de werking verbetering behoeft.
Succes.

3 likes

Allen hartelijk bedankt voor de reacties. Ik zal morgen gedetailleerd kijken naar jullie bevindingen. Een fijne avond!

2 likes